JDRF

Van type één naar type géén’. Dat is kort gezegd de missie van Stichting JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation). JDRF werkt aan een wereld zonder type 1 diabetes (T1D). Dit doen wij door onderzoek naar het genezen, voorkomen en beter behandelen van deze chronische ziekte te financieren. Daarnaast houdt JDRF zich bezig met voorlichting met betrekking tot T1D.

T1D is een auto-immuunziekte: het lichaam van iemand die deze ziekte heeft, geeft te weinig of geen insuline meer af omdat de lichaamscellen die insuline aanmaken worden aangevallen door het immuunsysteem. Door het tekort aan of ontbreken van insuline wordt glucose niet meer omgezet in brandstof voor lichaamscellen.

Mensen met T1D moeten daarom zelf insuline toedienen om hun bloedsuikerwaarde stabiel te houden. 24/7. Hun leven lang. Tijdens het sporten. Als ze op school of op hun werk zijn. En ook als ze uitgaan met vrienden of gaan winkelen of boodschappen doen.

Want T1D is er nooit even niet!

Impact van 24/7 leven met T1D

T1D openbaart zich vaak al op jonge leeftijd. Dit kan heel ingrijpend zijn, omdat het voor een jong kind vaak moeilijk is om aan te geven wat het voelt en het moeilijk is om een kind de voor goede behandeling benodigde structuur te bieden.

Maar ook voor pubers en jongeren heeft het hebben van T1D veel impact. Pubers proberen graag nieuwe dingen uit, maar moeten – anders dan hun leeftijdsgenoten – bij alles wat ze doen hun bloedsuikerwaarde monitoren en bijsturen. En hoewel jongeren met T1D, net als jongeren die geen T1D hebben, uit kunnen gaan, kunnen reizen en op zichzelf kunnen gaan wonen, hebben ze wel degelijk rekening te houden met het feit dat ze T1D hebben.

Vooral als je in je eigen omgeving niemand kent die T1D heeft, is het moeilijk om je een voorstelling te maken van hoe T1D iemands leven beïnvloedt.

Weet jij bijvoorbeeld wat er gebeurt als jouw vriend of klasgenoot met T1D een hypo of hyper heeft? En, misschien een wat makkelijkere vraag: weet jij wat jouw vriend wel of niet mag eten? Vraag je je wel eens af of die alcohol mag drinken? En of die ‘gewoon’ mee kan op een weekendje weg van de studentenvereniging of het bedrijf waar jullie beiden werken?

Jouw opdracht

JDRF vindt het belangrijk om onze samenleving bewust te maken van de impact van 24/7 leven met T1D en dan met name hoe het is om jong te zijn en T1D te hebben.

Om dit goed te kunnen doen, hebben wij jóuw advies en plan van aanpak nodig! Want jij als jongere weet het best hoe je andere jongeren bereikt en betrekt bij T1D, hoe je een succesvolle Jongerencommunity bouwt voor jongeren met én zonder type 1 diabetes, hoe je het jeugdambassadeurschap van JDRF kunt uitdragen, hoe je andere jongeren bewust maakt van de impact van T1D en hoe je jongeren het best voorlicht over T1D.

 

Jongerenambassadeur bij JDRF

Als jongerenambassadeur bij JDRF krijg je de mogelijkheid om jouw creatieve ideeën en sociaal ondernemerschap in te zetten voor het maken van een uniek plan van aanpak, dat je meteen kunt aanwenden voor ons festivalproject in juni. Tegelijkertijd maak je tijdens het projecttraject kennis met werken in de goededoelensector en leer je alle ins en outs van T1D.

Wil jij je inzetten om samen met Stichting JDRF te werken aan een wereld zonder T1D en goede voorlichting over T1D door Jongerenambassadeur te worden bij Stichting JDRF? Meld je dan direct aan als jongerenambassadeur via de knop hiernaast of stuur een bericht naar 06-18530825!

Check voor meer info op onze website!