Selecteer een pagina

Achter de Schermen bij Amalia Kinderziekenhuis en Free a Girl

Ook nu de Week van de Jongerenstem erop zit, blijft Jongerenambassadeurs zich inzetten voor jongerenparticipatie. Dat kunnen we niet zonder onze droomplekken. Deze keer is er extra aandacht voor het Amalia Kinderziekenhuis en Free a Girl. Na het succes van eerdere trajecten bij deze droomplekken gaan er de komende maanden nieuwe jongerenambassadeurs aan de slag! In deze blog lees je hun ervaringen en welke waardevolle inzichten die jongerenambassadeurs hen hebben gegeven. 

Amalia Kinderziekenhuis (Radboudumc)
Het Radboud universitair medisch centrum is een academisch ziekenhuis in Nijmegen dat samenwerkt met de Radboud Universiteit. Het maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Het ziekenhuis heeft meer dan 1000 bedden en bijna 11.000 medewerkers. Ruim drieduizend studenten worden in het Radboudumc opgeleid binnen de studies Verpleegkunde, Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Tandheelkunde, Molecular Mechanisms of Disease en Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg.

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks worden ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar in het Amalia kinderziekenhuis behandeld. Dat is 18% van alle patiënten in het Radboudumc. Het Amalia kinderziekenhuis verbindt de specialismen van het Radboudumc die zorg aan kinderen bieden. Kinderen en ouders worden actief betrokken bij het zorgproces. Zo ontstaat een veilige omgeving waarin de eigenheid van het kind steeds voorop staat.

Theo Kersten, verpleegkundige in het Amalia kinderziekenhuis  vertelt over zijn ervaring in het begeleiden van jongerenambassadeurs:
‘Door mee te kijken en mee te lopen in het Amalia kinderziekenhuis krijg je een goed beeld van hoe we op een persoonlijke manier de beste zorg proberen te bieden aan – vaak ernstig – zieke kinderen.  Het doel is hierbij kinderen zich zo veilig mogelijk te laten voelen voor, tijdens en na behandelingen, onder andere door het betrekken van ouders en de rest van het gezin.

Waardevolle ervaring
Het begeleiden van jongerenambassadeurs vind ik ontzettend leuk. Ik vind het heerlijk om met jonge mensen te werken en mooi om te zien hoe jonge mensen zich verbazen over allerhande zaken. Het is heel verfrissend om zo van elkaar te mogen leren. Van jongeren leer ik bijvoorbeeld veel op digitaal gebied.  Het meelopen in het ziekenhuis is een waardevolle ervaring voor jongeren, omdat het om zoiets puurs gaat: zorg bieden aan zieke kinderen. Ik geloof dat je jezelf hiermee als mens ook beter leert kennen. Door zorg te bieden aan kinderen ontdek je ook goed wie je zelf bent en wat je belangrijk vindt in het leven.

Kijkje in de keuken
Door de samenwerking met jongerenambassadeurs zetten we de deuren van ons kinderziekenhuis open om zo een kijkje in de keuken de bieden. Voor het kinderziekenhuis is het een mooie manier om inzicht te krijgen in hoe we jonge mensen kunnen enthousiasmeren voor het werken in de zorg en natuurlijk in het bijzonder in het Amalia kinderziekenhuis. We gaan daarom nogmaals in zee met twee studenten. De nieuwe jongerenambassadeurs krijgen ook weer een onderzoeksvraag van ons uit.

Free a Girl
Free a Girl streeft een wereld na zonder commerciële seksuele exploitatie van kinderen. Door slachtoffers directe hulp te bieden en straffeloosheid aan te pakken. Free a Girl doet onderzoek naar de verblijfplaatsen van kinderen, bevrijden hen en arresteren de daders.

De samenwerking met Jongerenambassadeurs en de komst van jongeren in ons team is voor onze organisatie heel belangrijk, juist omdat dit de groep jongeren is die wij ook bewust willen maken van het probleem van seksuele uitbuiting. Deze jongeren weten als geen ander hoe veel of juist hoe weinig hun klasgenoten en vrienden van dit onderwerp afweten, hoe je zelf in actie kan komen en hoe wij als organisatie hier het beste op

kunnen reageren.  Met een frisse blik en vol enthousiasme zijn de eerste jongerenambassadeurs bij ons aan de slag gegaan en wij hopen op nog veel nieuwe creatieve en mooie ideeën om samen de bewustwording te vergroten!

 

Aan de slag bij een droomplek die bij jou past? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!