Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen

Tijdens je jongerenambassadeurschap kom je terecht in verschillende situaties. Met deze lijst helpen we je graag op weg. Natuurlijk kan je ook altijd terecht bij je jongerencoach, die staat klaar om je te helpen. Succes!

Algemeen

Ik ben Jongerenambassadeur. Wat betekent dit?

Het woord ‘ambassadeur’ betekent vertegenwoordiger. Met andere woorden: jij bent jongerenvertegenwoordiger. Als jongerenambassadeur heb je een adviserende rol bij een bedrijf, organisatie of (overheids)instantie. Je bent zelf een jongere én jouw directe omgeving bestaat uit jongeren: dat maakt jou geschikt. Daarmee heb je een streepje voor op andere mensen bij de plek waar je aan de slag gaat: jij weet immers wat er speelt onder jongeren!

Ik heb een eerste bezoek/kennismakingsgesprek gepland. Hoe moet ik dit voorbereiden?

Tijdens de eerste kennismaking bij jouw droomplek maak je met de organisatie de adviesopdracht concreet. Denk van te voren na over waarom je jongerenambassadeur wilt zijn bij jouw droomplek en hoe je de opdracht zou willen invullen. De eerste kennismaking is ook bedoeld om elkaar een beetje te leren kennen. Je kunt iets over jezelf of je hobby’s vertellen. Ook neem je het ‘Formulier Eerste Afspraakmee. Deze vul je tijdens het gesprek in en helpt jou om een plan te maken. Spreek hierbij ook af of de bijeenkomsten fysiek en/of digitaal gaan plaatsvinden. Bij voorkeur is ook je jongerencoach aanwezig bij het eerste gesprek. Mocht diegene er door omstandigheden niet bij kunnen zijn? App dan na het gesprek een foto van het ingevulde formulier naar je jongerencoach.

Wat leuk dat er jongerencoaches zijn. Wat doen zij eigenlijk?

Soms heb je een korte vraag, twijfel je ergens aan of wil je even met iemand brainstormen. Je contactpersoon bij je droomplek is dan misschien nét een te grote stap, maar gelukkig kun je je jongerencoach altijd appen of bellen. Ook als je het even niet meer ziet zitten of als je tips  wilt, kun je terecht bij je jongerencoach. In veel gevallen ontmoet je je coach voor het eerst tijdens de starttraining of bij je eerste bezoek aan je droomplek. Daarna houden jullie contact via WhatsApp: zo blijft je coach op de hoogte van hoe het met je gaat en van je nieuwe afspraken. Aan het einde van je jongerenambassadeurschap houden jullie een  evaluatiegesprek.

De opdracht

Mijn droomplek (organisatie/bedrijf) heeft geen opdracht voor mij. Wat nu?

Wanneer je gematcht wordt met een droomplek staat er in principe een opdracht voor je klaar. Het kan echter zo zijn dat deze opdracht nog niet specifiek genoeg is en je hier samen met je contactpersoon bij de droomplek verder over nadenkt. Het doel van de eerste kennismaking is dan ook om te zorgen dat je tot een heldere opdracht komt waar je mee aan de slag kan. Mocht je tijdens het traject toch nog vragen hebben over de opdracht, dan kun je  die stellen aan je contactpersoon bij de droomplek. Kan diegene je vraag niet beantwoorden?  Stuur dan een appje naar je jongerencoach.

Het is onduidelijk wat ik moet doen of ik loop vast met mijn opdracht. Bij wie kan ik terecht?

Als je inhoudelijke vragen hebt over je opdracht dan kun je die stellen aan je contactpersoon bij de droomplek. Diegene is de expert over jouw onderwerp. Kan je contactpersoon jou niet op weg helpen? Stel je vraag dan aan je jongerencoach. De coach kan je helpen met een plan van aanpak en een planning. Wil je even brainstormen of overleggen? Ook daarvoor kun je terecht bij je jongerencoach!

Wanneer moet ik mijn opdracht afronden?

Dit spreek je samen af met je contactpersoon bij de droomplek en je jongerencoach. Het is handig als jullie vanaf het begin een planning maken met een verwachte einddatum. Een jongerenambassadeurschap duurt ongeveer 4 tot 6 maanden. Wil jij korter of juist langer aan de slag bij je droomplek? Bespreek dan met je contactpersoon van de droomplek en de jongerencoach wat de mogelijkheden zijn.

Contact met de droomplek

Ik heb al een tijdje niets meer gehoord van mijn contactpersoon bij mijn droomplek. Wat moet ik doen?

Vanaf het moment dat je jongerenambassadeur bent, sta je direct in contact met je droomplek. Je jongerencoach is er als aanspreekpunt als dit contact niet soepel loopt. Dit houdt in dat je in eerste instantie zelf contact houdt met de droomplek. Als het goed is heb je het e-mailadres en/of telefoonnummer van je contactpersoon. Krijg je geen contact met contactpersoon? Neem contact op met je jongerencoach. De coach kan met je meedenken over hoe je dit het beste aan kan pakken.

Hoe vaak moet ik langsgaan bij mijn droomplek?

Het is niet verplicht om een vast aantal momenten langs te gaan. Dit hangt onder andere af van je woonplaats en het vraagstuk waar jij advies over geeft. Sommige jongeren werken veelal vanuit huis zonder veel begeleiding, andere jongeren zijn juist graag regelmatig aanwezig op locatie. Zorg er in ieder geval voor dat je hier duidelijke afspraken over maakt met je contactpersoon.

Ik twijfel over een mailtje dat ik wil sturen naar mijn contactpersoon, kan iemand met mij meedenken?

Ja, zeker! Als je twijfelt, kun je altijd vooraf een conceptmail sturen naar je jongerencoach. Diegene zal dan met je meekijken en je weer op weg helpen.

Persoonlijke omstandigheden

Ik heb het druk met school. Kan ik het jongerenambassadeurschap tijdelijk stilleggen?

Uiteraard begrijpen wij het wanneer je het druk hebt met school, dat gaat voor. Het is wel  belangrijk dat je hier vóórdat je je jongerenambassadeurschap start rekening mee houdt. Weet je al wanneer je drukke periodes hebt? Laat dit dan tijdig weten aan je contactpersoon en jongerencoach, dan kan iedereen er rekening mee houden in hun planning. Geef ook aan vanaf wanneer je je jongerenambassadeurschap weer op wilt pakken. Dan is het voor iedereen helder wanneer je weer van start kan gaan!

Ik heb het druk en kan niet genoeg tijd steken in de opdracht. Wat moet ik doen?

Blijkt het dat je toch drukker bent dan verwacht? Dat kan gebeuren. Overleg eerst met je jongerencoach wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens nemen jullie samen contact op met je contactpersoon bij de droomplek en zoeken jullie naar een oplossing.

Ik ben (tijdelijk) ziek en kan niet aan mijn opdracht werken. Aan wie moet ik dit laten weten?

Laat je contactpersoon en jongerencoach zo snel mogelijk weten wanneer je ziek bent en je dus geen tijd en ruimte hebt voor je jongerenambassadeurschap. Dit kan door een simpele mail of app.

Ik ben langdurig ziek en dit zit mijn jongerenambassadeurschap in de weg. Wat moet ik doen?

Het is handig om je jongerencoach op de hoogte te stellen van persoonlijke omstandigheden, zoals een langdurige of chronische ziekte, die een drempel kunnen vormen voor jouw jongerenambassadeurschap. Samen zoeken jullie naar een oplossing die werkt voor zowel jou als de droomplek.

Ik ben ziek en ik heb een afspraak bij mijn droomplek. Aan wie moet ik dit laten weten?

Meld je op tijd af bij je contactpersoon. Het is netjes om even te bellen. Als je dit niet fijn vindt, kun je een mail sturen. Je afmelden via WhatsApp is minder netjes, gebruik dit als laatste  optie (met name als je geen antwoord krijgt op je mail). Voor je contactpersoon is het natuurlijk ook vervelend dat diens afspraken verschoven moeten worden. Probeer je ziekmelding dan ook aan het begin van de dag te doen.

Door een bijzondere noodsituatie ben ik gedwongen om (tijdelijk) te stoppen. Wat moet ik doen?

De jongerencoach is snel en makkelijk bereikbaar: zie jouw coach dan ook als een eerste aanspreekpunt. Uiteraard hoef je je coach niet alles te vertellen, maar stel diegene wel even kort op de hoogte van de situatie. In geval van nood of een bijzondere situatie kan de jongerencoach dan, samen met jou, in overleg gaan met de droomplek over een gepaste oplossing.

Samenwerken met andere jongerenambassadeurs

Ik ga aan de slag in een groep met meerdere jongeren. Wat betekent dit voor mijn jongerenambassadeurschap?

Naast in je eentje , kan je ook aan de slag bij een droomplek in een groep of jongerenpanel. Afhankelijk van de invulling  kan het zijn dat je regelmatig online bijeenkomt, samenwerkt in sub-groepjes of individuele thuisopdrachten meekrijgt. Vooraf wordt je hier duidelijk over geïnformeerd door je jongerencoach.

De samenwerking met mijn groepje/duo gaat niet goed. Kan ik hier wat van zeggen?

Ja, zeker. We moedigen het enorm aan om eerst zelf contact op te nemen met je teamgenoot of groepsleden. Neem de tijd om iemand privé aan te spreken, in plaats van voor  de groep. Verloopt het toch wat moeizaam? Stel dan je jongerencoach hiervan op de hoogte. Samen zoeken jullie naar een oplossing.

Afsluiting Jongerenambassadeurschap

Hoe ziet de afsluiting van mijn jongerenambassadeurschap eruit?

Je jongerenambassadeurschap afsluiten kan bijvoorbeeld door middel van een eindrapport (verslag of werkstuk), presentatie, poster, filmpje, evenement of optreden. Of misschien heb jij wel een heel tof ander idee! Het is vooral belangrijk dat na de afsluiting van je jongerenambassadeurschap duidelijk is wat je de afgelopen maanden hebt gedaan en wat je advies is voor de droomplek. Wij zijn enorm benieuwd! Het is wel goed om je ideeën te bespreken met je contactpersoon. 

Ik heb mijn laatste afspraak. Hoe moet ik deze voorbereiden?

Meestal is de laatste afspraak op dezelfde dag als de afsluiting. Ook is er tijdens de laatste afspraak ruimte voor een evaluatie: hoe vond je het jongerenambassadeurschap? Wat vond de droomplek ervan? Wat kan er beter? Denk hier alvast over na. Stel je jongerencoach tijdig op de hoogte van de datum en het tijdstip van je laatste afspraak. Het is leuk als diegene er ook bij kan zijn!

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel deze aan je jongerencoach!