Impact maken naast een opleiding!

Studerende en lerende jongerenambassadeurs 

Jongerenambassadeur zijn in combinatie met een opleiding? Het kan! Jongerenambassadeurs zijn voor een periode van vier tot zes maanden verbonden aan een organisatie, en zijn zo’n twee á drie uur per week bezig met hun traject. Ideeën inbrengen, adviesgeven, presenteren, feedback geven, en nadenken over wat zij belangrijk en leuk vinden. Deze dingen maken het jongerenambassadeursschap een waardevolle ervaring. Ook bouw je als jongerenambassadeur aan je CV, en maak je kennis met de praktijk. Zo maak je als jongerenambassadeur de stap naar de arbeidsmarkt net wat kleiner. 

Jongerenambassadeurs: stap voor stap!

Tijdens de kennismaking met één van onze jongerencoaches vertellen we meer over ons project en bespreken we de mogelijkheden van Jongerenambassadeurs voor jouw leerlingen of studenten. Met welke adviesvragen en thema’s kunnen jongeren aan de slag? En wat zijn de verschillende mogelijkheden in combinatie met school? Leerlingen kunnen een jongerenambassadeurschap combineren met hun profielwerkstuk, maar het past ook binnen verschillende lespakketten, zoals loopbaanoriëntatie of maatschappijleer. Ook kunnen de leerlingen buiten school aan de slag als jongerenambassadeur. 

Na de kennismaking gaan we in gesprek met de leerlingen en hen enthousiast maken om maatschappelijke impact te maken. Dit doen we door middel van een gastles op school. Tijdens de gastles vertellen we meer over de mogelijkheden van ons traject, geven we voorbeelden van oud-jongerenambassadeurs en gaan we met de leerlingen in gesprek over hun eigen interesses.

 Voordat de leerlingen echt aan de slag gaan, volgen ze een starttraining. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen vindt de training plaats op school of online met andere jongerenambassadeurs uit het hele land. Tijdens de training gaan we dieper in op de motivatie van de jongeren, bereiden we hen voor op het eerste bezoek en hun jongerenambassadeurschap bij hun droomplek. Ook gaan we dieper in op de kwaliteiten en talenten die ze zelf mee brengen en bespreken we de vaardigheden die ze tijdens hun traject willen leren. 

Tijdens het traject worden de jongeren begeleid door een van onze jongerencoaches. Samen gaan ze op zoek naar een organisatie, ook wel droomplek, die het beste aansluit bij de interesses van de leerling. Hier zijn onze huidige droomplekken te vinden waar we mee samenwerken. Maar ook voor de onderwijsinstelling en de droomplek is de jongerencoach het aanspreekpunt. Tijdens het traject geeft de jongerencoach feedback, biedt een luisterend oor en checkt in bij de jongeren. Wanneer de jongerenambassadeurs, de droomplek of jullie als onderwijsinstelling ergens tegenaan lopen, denkt de jongerencoach mee. 

De match is gevonden! Eén of meerdere jongerenambassadeurs gaan bij een organisatie aan de slag. In een periode van 4 tot 6 maanden hebben de jongerenambassadeurs en de organisatie verschillende bijeenkomsten. Van brainstormsessies tot aan het bijwonen van vergaderingen. Ze vertellen hun ideeën, nemen een kijkje achter de schermen, doen onderzoek en geven zo antwoord op de adviesvraag. 

Aan het eind presenteren de jongerenambassadeurs hun advies met een presentatie, een verslag, een vlog, ze organiseren een evenement of misschien hebben de jongerenambassadeurs wel een veel beter idee!  Alles is mogelijk, de jongeren hebben de ruimte om creatief aan de slag te gaan met het beantwoorden van de adviesvraag. De jongerenambassadeurs krijgen na afronding een officieel MDT-certificaat. 

Sasha en Meike bij Free a Girl

Sasha en Meike gingen aan de slag bij Free a Girl. Zij deden onderzoek naar de bewustwording van online veiligheid en hoe dit kan verbeteren. Ook dachten ze mee over een nieuw lespakket.

Siddharth bij CDA Utrecht

Siddharth ondersteunde CDA Utrecht. Zo heeft hij in het stadhuis een scholierendebat georganiseerd en heeft hij meegeholpen bij de campagne tijdens de Gemeenteraads-verkiezingen.

Naomi, Rhyll en Willemien bij Kunstkring Voorst

Drie jongerenambassadeurs zijn aan de slag gegaan bij Kunstkring Voorst. Zij helpen bij het opzetten, bedenken en organiseren van een nieuw project over spoken word voor jongeren.

Jongerenambassadeurs op de middelbare school: het profielwerkstuk

In het jongerenambassadeurschap staat advies aan een organisatie centraal. De manier waarop dit advies tot stand komt, kan verschillende vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan een onderzoek of het organiseren van een evenement. Gezien de insteek kan dit in sommige gevallen dienen als een volledige vervanging van het profielwerkstuk. Er zijn verschillende redenen om het PWS te combineren met Jongerenambassadeurs.

  •  Naast een onderzoek voor school, wordt het advies daadwerkelijk gebruikt door de gekozen organisatie. Zo kunnen leerlingen de resultaten van hun inspanningen meteen terugzien.
  • Het jongerenambassadeurschap biedt naast advies geven en onderzoek doen, ook een stukje werkervaring en netwerken met zich mee. Voor veel middelbare scholieren is dit een eerste mogelijkheid om te werken aan hun cv en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
  • Leerlingen krijgen begeleiding van een jongerencoach die regelmatig check-ins doet via WhatsApp, Teams en aansluit bij fysieke afspraken bij de droomplek.

Enthousiast geworden om Jongerenambassadeurs te introduceren als een aanvulling op of vervanging van het profielwerkstuk (PWS)? Neem contact met ons op! Gezien de aanpak en voorwaarden op iedere school verschillen, gaan we graag in gesprek over de best mogelijke optie binnen uw school.

Klaar voor de kracht van jongeren?

Vind jij het belangrijk dat jongeren zich ook buiten school ontwikkelen? Wil jij leerlingen de kans geven maatschappelijke impact te maken? En jongerenparticipatie duidelijker op de kaart zetten? Neem contact met ons op! We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek over de mogelijkheden. Mail naar info@jongerenambassadeurs.com, bel of stuur ons een appje op 06 1853 0825!