Selecteer een pagina

Advies voor Rozet: meer dan een hangplek

Jongerenambassadeurs Suzanne en Amber dachten de afgelopen maanden mee bij cultuurcentrum Rozet, gevestigd in het hart van de stad Arnhem. Nu Rozet langzamerhand haar deuren weer opent, betekent het dat ook jongeren zich weer naar het gebouw zullen bewegen. Dat is precies waar de jongerenambassadeurs zich mee bezig hielden: ‘Hoe kan Rozet méér betekenen dan slechts een hangplek voor jongeren?’

Wanneer we Suzanne en Amber videobellen, begint het gesprek lachend: ‘Ik kom net onder de douche vandaan’ vertelt Suzanne met haar zichtbaar natte lokken terwijl ze rondloopt door haar kamer. ‘Ik zei nog tegen Amber: ik weet niet of ik dat wel ga redden. Maar we zijn er’. Ze zijn er. In dit artikel nemen we je mee in de ervaringen van deze twee jongeren. Voor hen bestond het jongerenambassadeurschap niet alleen uit advies geven. ‘Dit was een ervaring die niet alleen relevant is voor je opleiding of toekomst, maar het had veel meer effect: de wereld om je heen begrijpen en algemene kennis opbouwen,’ aldus Amber.

En, wat is uit jullie advies gekomen?

Suzanne en Amber: “Evenementen. En jongeren betrekken bij de organisatie daarvan, niet een team van 60-plussers die alle plannen voorlegt. In Arnhem zijn veel mensen geïnteresseerd in culturele activiteiten, zoals dans en zang. Tegelijkertijd is de welvaart heel erg verdeeld: daar wilden we ook rekening mee houden. We willen dat er workshops en evenementen georganiseerd worden, zoals het afhuren van een lokaal voor danslessen hier in het gebouw. Zo is het voor mensen uit alle klassen toegankelijk, doordat ze gratis deel kunnen nemen.”

Eén van de kenmerken van het succes van het jongerenambassadeurschap van Suzanne en Amber is de nauwe betrokkenheid van de organisatie. Ze werden meteen in het jongerennetwerk van Rozet ondergedompeld en woonden twee avonden bij met het jongerenteam en jongeren van Arnhem. “Ik zit nog in de groepsapp van het jongerenteam,” vertelt Suzanne. “Zo blijf ik op de hoogte dat er ook echt iets met het advies gedaan wordt. Ze organiseren regelmatig evenementen voor jongeren, om het steeds vanzelfsprekender te maken.”

Jullie hebben bijeenkomsten met jongeren bijgewoond, hoe was dat?

Amber: “Bij de jongerenavond gingen we in gesprek met verschillende mensen. Iedereen was verschillend: afkomst, lifestyle, ieder had echt z’n eigen ding. Tijdens die avond leerden we de achtergrond van iedereen kennen. Voor mij heeft dat ook veel invloed gehad op mijn persoonlijke groei.”

Suzanne: “Voor mij heeft het een hele verandering gebracht, want soms kwam je bepaalde mensen tegen en dan merk je hoe snel je zelf stereotypeert. Je laat het allemaal los, je leert mensen begrijpen en dat iedereen hetzelfde is. En dat iemand die honderden piercings heeft niet per se cool wil doen. Ik leerde om mijn vooroordelen los te laten en te luisteren naar de verhalen van mensen.”

Wat is de mooiste ervaring die je meeneemt van je jongerenambassadeurschap?

Suzanne: “Dat was voor mij het hele proces. We gingen niet op zoek naar bronnen op het internet om onze vraag te beantwoorden, want er is geen bron die je vertelt wat Arnhem nodig heeft voor jongeren. Nu wordt je zélf een bron. Dat is super leerzaam. Ook om te leren hoe je ze goed mogelijk en valide resultaten kunt krijgen zonder een bron van internet te gebruiken. En dat is open in gesprek gaan met mensen, alles loslaten wat je denkt te weten.”

Amber: “Voor mij was het een unieke ervaring. Ik vind het best wel een eer dat we van onszelf nu kunnen zeggen: je bent een jongerenambassadeur én je hebt een grote organisatie geholpen. Het was een lang proces, maar wel helemaal op onze eigen manier gedaan.”

Rozet is volop bezig met de transformatie naar corona-proof. Dat betekent dat deze toppers binnenkort hun ideeën mogen presenteren voor Rozet, het jongerenteam en betrokkenen in de stad. Jongeren écht betrekken laat zien wat de meerwaarde is van de handen ineen slaan: een gericht advies voor een gerichte doelgroep.

Aan het einde van het gesprek was Suzanne’s haar inmiddels bijna droog en namen we een screenshot van ons videogesprek. Toch handig zo, op afstand.

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Suzanne en Amber? Word ook jongerenambassadeur bij een organisatie die bij jou past! We denken graag met je mee, stuur ons gewoon even een appje!