Bankhangen met Ruben, Eline & Habtamu

De tweede aflevering van Bankhangen de Jongerenambassadeurs podcast staat online. Onze host Veerle gaat deze keer in gesprek met maar liefst drie gasten over de Gemeenteraadsverkiezingen! Er komen twee jongeren aan het woord die zich verkiesbaar hebben gesteld, Ruben & Eline. Ook sluit Habtamu aan, hij is het jongste Tweede Kamerlid. Ze vertellen meer over hun eigen ervaringen en gaan in gesprek over waarom het zo belangrijk is dat jongeren gehoord worden in de politiek. Ruben vertelt je meer over de opnames van de podcast!

Op 26 januari mocht ik, Ruben (18) kandidaat voor GroenLinks in Bergen op Zoom, langskomen in de huiskamer van Jongerenambassadeurs voor de podcast. Ik was daarvoor uitgenodigd samen met Habtamu de Hoop (Tweede Kamerlid PVDA) en Eline Katgert (Kandidaat D66).

Ik ben twee keer jongerenambassadeur geweest. Eén keer bij het College van de Rechten voor de Mens, om jongeren naar de stembus te trekken. Stemmen is een mensenrecht en daarom belangrijk om aandacht aan te besteden. De tweede keer bij het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over digitale identiteit. Naar aanleiding van de tweede keer hebben we een rapport geschreven en deze  aangeboden aan oud-staatssecretaris Raymond Knops.

De podcast trapt af met de vraag ‘met wie of wanneer heb jij voor het laatst bank gehangen?’, maar als snel daarna volgt een open gesprek over de inhoud en de situatie in onze gemeenten. Het gaat niet alleen maar over politiek maar ook juist over de persoon achter de politieke standpunten. Ook vertel ik meer over wat ik vanuit het jongerenambsadeurschap bij het College van de Rechten van de Mens en het ministerie van Binnenlandse Zaken heb geleerd en meegekregen.

In de podcast komt de term groen vaak terug en dat is juist een van de dingen waar onze gemeente meer mee kan doen. Ook geven we alle drie antwoord op de bekende vragen;

  • met wie zou jij nog eens willen bankhangen, dus wie is jouw inspiratiebron;
  • wie moet er op de reservebank, dus voor wie of voor wat moeten we meer plaats maken;
  • wie moeten er terug naar de schoolbanken, dus waar zouden mensen hun kennis over moeten vergroten.

Wat mijn antwoord is op deze vragen hoor je in de podcast! Ik vond het erg leuk om uitgenodigd te worden voor deze leuke podcast. Het feit dat het niet alleen over politiek ging, maakte de aflevering afwisselend.

Jongeren hebben een belangrijke stem en moeten die vaker gebruiken! Dit is van groot belang  want de keuzes die nu gemaakt worden zijn van grote invloed over hoe de jeugd van nu er over 20 jaar leeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duurzaamheid, woningtekorten, jeugdzorg en cultuur. Zo zijn er nog zoveel onderwerpen die van groot belang zijn voor hoe de toekomst van ons, maar zeker ook van onze kinderen eruit gaat zien. Hopelijk draagt deze podcast er iets aan bij dat meer jongeren lokaal betrokken raken en het verschil gaan maken voor nu en voor later.

Of je nou luistert voor het onderwerp of het reclameblok: redenen genoeg om het te gaan doen! Check ‘m hier:

Ook impact maken en je stem laten horen? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!