Maartje draagt het stokje over aan Anne-Marèl als jongerenambassadeur bij Amnesty Zwolle!

Als jongerenambassadeur bij Amnesty Zwolle kun je écht het verschil maken. Amnesty International is een organisatie die zich inzet voor mensenrechten. Naast een nationale afdeling, hebben ze lokale afdelingen in verschillende Nederlandse steden. Zwolle is daar één van. Hoewel de organisatie toegankelijk is voor zowel jong als oud, blijkt het toch lastig om jongeren te betrekken bij Amnesty Zwolle. Hoog tijd dat daar verandering in komt! Nadat Maartje zich een jaar lang heeft ingezet als jongerenambassadeur voor de organisatie– zowel online als offline – heeft ze het stokje overgedragen. Nu is jongerenambassadeur Anne-Marèl het nieuwe gezicht van Amnesty Zwolle. In dit duo-interview vertellen ze over hun ervaringen en vooruitzichten.

Hoi Anne-Marèl en Maartje! Allebei jongerenambassadeur voor Amnesty Zwolle. Wie zijn jullie – en waarom Zwolle?
Anne-Marèl: “Hi! Ik ben Anne-Marel Onstenk, 19 jaar oud en voltijd security management student aan Saxion Hogenschool Apeldoorn. Ik woon mijn hele leven al in Zwolle, dus de stad ken ik erg goed.”
Maartje: “Hoi, ik ben Maartje Pott! Ik ben 23 jaar oud. Op dit moment ben ik een werkende student en komende zomer rond ik mijn master Conflict, Power and Politics af. Oorspronkelijk kom ik uit Ommen, een plaatsje dicht bij Zwolle. Inmiddels woon ik nu drie jaar in de stad zelf.”

Anne-Marèl, je zet je sinds jongs af aan al in voor goede doelen. Kan je daar wat meer over vertellen?
Anne-Marèl: “De 9-jarige Anne-Marèl stond op vrijmarkten voor goede doelen, ging deur tot deur en deed mee aan sponsorlopen. Ik heb het altijd erg belangrijk om mij in te zetten voor projecten en maatschappelijke problemen. Nu ik wat meer expertise heb vanuit mijn studie, wil ik dit ook in de praktijk brengen. Mijn drijfveer blijft natuurlijk hetzelfde als 9 jarige Anne-Marèl: het inzetten voor mensen en mensenrechten voor degene die het zelf niet kunnen.”

Wat een mooie drijfveer! Waar kijk je het meest naar uit in je jongerenambassadeurschap?
Anne-Marèl: “In “normale” tijden zou ik uitzien naar de fysieke acties. We hadden bijvoorbeeld de ‘Write for Rights’-actie waar ik al mee mocht helpen. Dit was ontzettend gaaf. Nu zie ik vooral uit naar het motiveren en bewust maken van jongeren (16-24 jaar). Deze groep zit nu 24/7 online en is dus nu in theorie “makkelijk” te bereiken, haha.”

In deze tijd is het inderdaad wat ingewikkelder om fysieke acties of evenementen te organiseren. Hoe kijk jij terug op jouw jongerenambassadeurschap, Maartje?
Maartje: “Het mooiste dat ik uiteindelijk voor Amnesty Zwolle heb kunnen betekenen, is de bekendheid in Zwolle en de groei van ons bereik. Zowel het team als het aantal volgers op social media zijn enorm gegroeid. Ik krijg er enorm veel energie van dat het gelukt is om Amnesty Zwolle in het bijzonder onder jongeren nog beter op de kaart te krijgen!
Anne-Marèl: “Op de bekendheid zou ik ook verder willen inzetten! We doen het al hartstikke goed maar ik zou het leuk vinden om op mbo’s en basisscholen cursussen te geven en op deze manier jongeren mee te geven dat een kleine moeite een grote impact kan hebben.”

Ik zie dat jullie elkaar in ieder geval goed kunnen aanvullen! Hoe zie jij het Amnesty vooruitzicht voor je voor het komende jaar, Maartje?
Maartje: “Nóg meer draagvlak in Zwolle en omgeving. Meer mensen zullen afweten van zowel hun eigen rechten als de mensenrechtenschendingen die wereldwijd plaatsvinden. Ook hoop ik dat er tegen die nog meer mensen zullen deelnemen aan het grootste evenement van het jaar: de Write for Rights! Meer brieven betekent meer kans op vrijlating of strafvermindering voor mensen die onterecht vastzitten.”

En hoe is het vooruitzicht voor jou, Anne-Marèl?
Anne-Marel: “Ik heb ontzettend veel zin in deze periode. Ik wil Maartje heel erg bedanken voor al het hard werk dat ze heeft gedaan en ik hoop haar werk door te zetten. Ik kan niet wachten op onze samenwerking! Laten we samen voor een betere wereld zorgen.”

Dat klinkt als een mooie boodschap. Maartje nog een tip aan toekomstige jongerenambassadeurs?
Maartje: “Zoek uit waar je energie van krijgt. Waar wil je écht graag iets aan bijdragen? En wanneer je dan daadwerkelijk je ambassadeurschap vervult, vertrek je dan met meer energie dan waarmee je binnenkwam? Het leren kennen van jouw talenten en sterke kanten door middel van het ambassadeurschap is ontzettend waardevol voor je toekomstige carrière. Je hebt de vrijheid om er jouw draai aan te geven en doe dat dan ook vooral! Ga met mensen in gesprek die dezelfde passies hebben bij de organisatie of het bedrijf waar jij je steentje aan bijdraagt. Het ontmoeten van gelijkgestemden is iets ontzettend waardevols. Veel succes!”