Een dag uit het leven van… Jongerenambassadeur Hedwich van de Kargadoor!

Als student aan de universiteit bestond mijn studerende leven vooral uit onderzoek doen, veel lezen en natuurlijk essays schrijven. Hoewel de thema’s van mijn studie, theaterwetenschappen en Gender Studies, mij erg aanspraken miste ik toch altijd de praktische kant. Door middel van stages kreeg ik de mogelijkheid om mijn kennis om te zetten in de praktijk. Al snel merkte ik dat ik geen onderzoeker ben maar ik juist hou van het organiseren! Een verbinding zoeken en maken tussen verschillende mensen is iets waar ik veel plezier uit haal. Ook een jongerenambassadeurschap bij cultureel en maatschappelijk podium de Kargadoor, mijns inziens de schakel in Utrecht die deze verbinding faciliteert, sluit hier perfect bij aan.

Bij de Kargadoor ben ik, samen met vier andere jongerenambassadeurs, bezig met het opzetten van een cultureel programma. Samen met PR- en communicatiemedewerker Gracia begonnen we met brainstormen over thema’s die we interessant vonden. Waar ligt onze overlap? En hoe zetten we dat om in een programma of evenement? Het was ontzettend leuk om samen deze zoektocht aan te gaan, onze groep is erg divers. De jongste jongerenambassadeur is bijvoorbeeld 16 jaar terwijl ik net 28 ben geworden. Dit zorgt voor leuke, interessante en waardevolle gesprekken met verschillende perspectieven.

Na al deze gesprekken zijn er twee evenementen uitgerold! Als eerste organiseren we een avond over online koopgedrag. In onze gesprekken merkten we dat we allemaal wel rare aankopen hebben gedaan tijdens corona. Maar, hoe komt dat eigenlijk? In een avond gaan we het hebben over de psychologie achter het impulsieve en soms zelfs nutteloze aankopen. Niet alleen hebben we hiervoor interessante en toffe sprekers gevonden maar ook kan het publiek zelf deelnemen aan het gesprek. Hou de website van de Kargadoor in de gaten voor de datum en om deel te nemen. Je kan gratis (!) bij de avond aansluiten.

Om de voorbereiding en de avond in goede banen te laten lopen is een draaiboek nodig. De Kargadoor heeft ons geholpen met wat er in zo’n draaiboek moet komen te staan. Eigenlijk komt het erop neer dat in het draaiboek alle details staan van het evenement, van de voorbereiding tot aan de avond zelf. Dus onder andere, een tijdsplanning, welke sprekers of gasten willen we uitnodigen en hoe zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk mensen naar ons evenement komen. Een belangrijk onderdeel voor dat laatste is natuurlijk de promotie. Gelukkig kregen we hiervoor hulp van de stagiair bij de Kargadoor. Diegene heeft ons geholpen met de vormgeving waar wij ook input en feedback op mochten geven. Want hoe willen we ons onderwerp en evenement presenteren? Het gebruik van memes leek ons goed aansluiten en aanspreekbaar voor jongeren, dus die zijn voor de promotie gebruikt.

Uiteindelijk is het hierdoor allemaal samengekomen tot één geheel. Het begon met bij elkaar zitten om een idee te bedenken en overlap te vinden in onze interesses en uiteindelijk hebben we dit weten te verwerken naar een écht evenement. Het is heel tof om daar onderdeel van te zijn. Zo leer je een organisatie echt van binnenuit kennen!

Wil je meer weten over dit traject? Luister naar de podcast “Laat je Horen!” van de Kargadoor waarin Hedwich en haar mede-jongerenambassadeur Zayira vertellen over hun jongerenambassadeurschap. Ook aan de slag? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!