Selecteer een pagina

Een duurzamere gemeente vanuit een jongerenblik

Nadat Alex een artikel over Jongerenambassadeurs in de NRC tegenkwam, was hij al snel overtuigd dat hij ook impact wil maken. ‘Ik begin politiek steeds interessanter te vinden, zowel landelijk als regionaal. D66 Alphen aan den Rijn leek me een mooie gelegenheid om wat te betekenen voor mijn gemeente,’ aldus Alex.

Jongerenambassadeur Alex

Als jongerenambassadeur krijg je niet alleen een kijkje achter de schermen, maar mag je ook écht meedenken. Zo woonde Alex regelmatig fractievergaderingen bij en deed onderzoek naar de duurzaamheidsinitiatieven in zijn gemeente, zoals afvalbewerking, zonnepanelen en windmolens. Alex neemt ons mee:

“Voorafgaand aan een fractievergadering probeer ik me in te lezen en een eigen mening te vormen. Ik weet natuurlijk lang niet alles wat hun expertise aangaat, maar af en toe liet ik weten wat ik vond. Dat werd ook echt gewaardeerd. Soms vroeg ik: ‘Waarom gebeurt dat eigenlijk op díe manier?’. Daar hebben ze daar ook niet altijd een antwoord op, omdat dat dingen zijn die ze uit gewoonte aanhouden. Het is dan niet fout, maar wel grappig om te zien hoe mensen in een bepaalde routine leven omdat ze al jaren in de fractie zitten. Dat maakte mijn rol als jongerenambassadeur in een nieuwe omgeving extra interessant.”

Ook de begeleider van Alex bij D66, Gert van den Ham, beaamt dit: “Een jong persoon kan dingen fris en vrij benaderen, wij zitten vooral met wat oudere mensen. Het biedt vooral mooie inzichten wanneer een jongeman- of vrouw bij ons aanklopt.”

Tijdens zijn jongerenambassadeurschap sprak Alex verschillende fractieleden en duurzaamheidsambtenaren, breidde zijn netwerk uit en gaf een presentatie over al zijn bevindingen. “De fractie was enorm enthousiast. Bij iedere vraag die ik stelde kwamen er weer vijf vragen voor terug,” vertelt Alex. Begeleider Gert geeft aan dat ze verder gaan werken met de input van Alex. ‘Sterker nog, dat zijn we al aan het doen!’ vertelt Gert enthousiast.

Twijfel jij of je een jongerenambassadeurschap wilt doen? Een tip van Alex: ‘Zeker doen. Als je iets gaat doen wat je zelf echt motiveert, dan is het een hele goede keuze. Het staat goed op je cv, je leert er veel van en het is een mooie kans om een kijkje te nemen bij een organisatie of gemeente.”

Zelf wil Alex later misschien ook wel verder met politiek bedrijven op gemeentelijk niveau, daarbij komt zijn jongerenambassadeurschap goed van pas!

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Alex? Word ook jongerenambassadeur bij een organisatie die bij jou past! We denken graag met je mee, stuur ons gewoon even een appje!