Gastblog: “We werden zo goed als vrij gelaten, niet alleen de planning maar ook de inhoud van ons traject.” 

Jongerenambassadeur Amée is deze keer aan het woord. Voor haar kwam het traject bij European Solidarity Corps op het perfecte moment. Misschien was het toeval, misschien heeft het Instagram-algoritme vooral een rol gespeeld, het maakt Amée niet uit zij heeft er van genoten. Graag vertelt Amée je daarom meer over haar ervaringen en waarom ze iedereen een jongerenambassadeurschap kan aanraden. 

In een wereld waar we steeds competitiever zijn gaan leven is het zowel slim als goed om een stevige dosis vrijwilligerservaring op te doen. Slim, omdat je op deze manier al op plekken komt waar je te maken krijgt met ‘de echte wereld’ voordat je aan je carrière begint – en je zo al een streepje voor hebt. Goed, omdat je natuurlijk niet voor jezelf alleen op deze aarde bent gezet. Van vrijwilligerswerk groei je door als persoon door anderen te helpen en initiatieven te realiseren die zonder jouw hulp misschien nooit het daglicht hadden gezien. Dankzij jouw inzet maak je niet alleen je eigen leefwereld maar vooral ook die van anderen net een beetje mooier, en dat steuntje in de rug kunnen we allemaal maar al te goed gebruiken.

In die geest deed ik onder andere al ervaring op bij de Voedselbank, in talloze studentenverenigingen en onder andere bij Erasmus+ en IVY (EU). Het is goed mogelijk dat het Instagram-algoritme in de gaten had dat ik op zoek was naar een nieuwe invulling van mijn vrije tijd, want ineens was daar het NJI-programma van de Jongerenambassadeurs. De opzet van dit initiatief legde de focus op zelfstandig werken en nadenken bij een organisatie waar jij zelf interesse voor hebt. Er zijn weinig mensen die zich dat twee keer laten zeggen, en na een eerste mail ontving ik al snel een Whatsappje. Of ik bij het European Solidarity Corps aan de slag wilde. Jongerenambassadeur voor een Europese organisatie – eh, ja graag?!

De afgelopen maanden gingen dan ook supersnel voorbij, zoals het altijd gaat als je ergens enthousiast van wordt. De medewerkers van European Solidarity Crops, Irja, Maikel en Roosje, lieten ons zo goed als vrij in niet alleen de planning maar ook de inhoud van ons traject. In de kleinschalige meetings leerde ik mijn teamgenoten ondanks de lockdowns goed kennen, en ik moet zeggen dat ze ons niet beter hadden kunnen matchen. Allevier bleken we naast een passie voor solidariteitswerk ook nog een grote interesse voor communicatie te hebben. Na enig overleg kwamen we tot het zelfstandige besluit om een strategisch rapport op te stellen voor de échte social media-kanalen van het European Solidarity Corps in Nederland! Zo zaten we dankzij het NJI lijnrecht op de acties van een Europese organisatie in Nederland. Met mijn eerste mailtje had ik zoiets niet eens durven dromen.

Nu dit traject helaas op haar einde loopt kan ik iedere zoekende jongere alleen maar aanraden om zich ook aan te melden als Jongerenambassadeur. De houding bij de Jongerenambassadeurs is relaxt en informeel en ze zijn er altijd om je op weg te helpen, wat je zorgen ook zijn. Het European Solidarity Corps was voor mij in alle opzichten een ideale match, maar ik heb ook gave projecten bij bijvoorbeeld theaters en de politie gezien. Jammer dat je maar één keer mee mag doen – maar ik weet nu al dat ik deze ervaring voor altijd met me mee zal dragen. Op naar de volgende uitdaging!

Net als Amée ook toe aan een volgende uitdaging? Check al onze droomplekken en misschien zit de ideale match er ook voor jou tussen. Ook kan je je hier gelijk aanmelden of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25! We denken graag met je mee over de mogelijkheden.