Selecteer een pagina

Gastblog: Gastlessen en advies voor Amnesty Arnhem

Hoi! Wij zijn Dide (18), Femmie (16) en Minke (16) en wij zijn Jongerenambassadeurs!
Wij zitten allemaal in HAVO 5 en dit laatste jaar van de middelbare school sluiten we o.a. af met een profielwerkstuk. Dit is een erg belangrijk werkstuk waar heel veel tijd in zit. Omdat school ons verschillende opties wilde geven om mee te werken, kregen we een presentatie van de organisatie Jongerenambassadeurs. Deze presentatie sprak ons erg aan en wij besloten om met hen samen te werken.

Als eerst hebben we samen met Jasmijn van de jongerenambassadeurs, een organisatie uitgekozen die ons erg leuk leek. Wij kozen voor Amnesty International Arnhem. Toen de communicatie in gang was gezet, spraken we af in Arnhem met onze contactpersoon van Amnesty. Dit was erg handig want op die manier leer je elkaar wat beter kennen en dat is makkelijker voor de samenwerking. Samen stelden wij een concreet probleem vast en gingen hiermee aan de slag! Wij zochten uit hoe het kan dat Amnesty Arnhem geen continuïteit krijgt bij het geven van gastlessen op scholen. Soms geven ze een les, wat naar hun idee erg goed ontvangen wordt, maar vervolgens laat de school het bij die ene keer.

Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, denk aan: de kwaliteit van de gastlessen, de onderwerpen of de school. Om dit te onderzoeken, interviewden wij allereerst onze contactpersoon van Amnesty. Wij hadden het over de aanpak, voorbereiding en uitvoering van een gastles. Op basis hiervan stelden wij verbeterpunten en tips vast over de gastles zelf. Dit werkten we uit in een uitgebreid verslag met goede onderbouwingen. Verder gaven we ook zelf gastlessen om te kijken wat de kinderen aansprak. Dit was allereerst erg leuk om te doen én ook heel handig voor ons onderzoek!

Ook vond Amnesty Arnhem het wat lastig om jongeren te betrekken bij acties en onderwerpen. Daar konden wij wel wat mee! Wij maakten en verspreidden een enquête over social media en reclames. 113 leerlingen van HAVO of VWO vulden deze in. Hierin vroegen we ook naar meningen en bijvoorbeeld naar wat Amnesty Arnhem kan verbeteren, naar aanleiding van foto’s van de site die we hadden toegevoegd in de enquête bijvoorbeeld.

Tijdens ons onderzoek spraken we meerdere keren af met onze contactpersoon, gewoon om even te kijken waar we staan, dit was erg fijn! De organisatie van de Jongerenambassadeurs vroeg regelmatig hoe het ging en of we hulp nodig hadden. Het is erg fijn om zo nauw contact te hebben, mocht je vragen hebben, kun je altijd bij hen terecht!

Uiteindelijk, toen wij dachten dat ons onderzoek af was, werkten we alles uit, zodat het goed onderbouwd en duidelijk te begrijpen is. Dit gaan wij binnenkort presenteren aan onze contactpersoon. Nu gaat dit een beetje moeilijk vanwege het coronavirus…. Erg spannend, maar dat gaat helemaal goed komen!

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Minke, Femmie en Dide? Word ook jongerenambassadeur bij een organisatie die bij jou past! We denken graag met je mee, stuur ons gewoon even een appje!