Gastblog: “Muziek verlaagt stress en dat kunnen we nu allemaal wel gebruiken.”

Oud-jongerenambassadeur Anne-Marèl heeft dit jaar een nieuwe uitdaging opgepakt, ze is jongerenvoorlichter geworden! Samen met 5 andere jongerenvoorlichters is Anne-Marèl een belangrijk onderdeel van ons team. De JV’s reizen het land door om jongeren én organisaties kennis te laten maken met ons project. In deze blog neemt Anne-Marèl je mee in een andere passie van haar, namelijk muziek. Want ook de muziekwereld is veranderd door COVID-19. 

Lege straten, parkeerplaatsen, winkelcentrums en andere plekken waar het normaal gesproken op een dag in het weekend overbevolkt is. De woorden van Mark Rutte in de persconferentie dreunen door ieders hoofd: ‘Een groot deel van de Nederlanders zal besmet raken met het nieuwe coronavirus.’ Sinds begin 2020 is Nederland in de ban van het virus COVID-19. We beginnen echter te zien dat niet alleen onze gezondheid lijdt onder deze crisis, ook verschillende branches maken nieuwe keuzes. De muziekindustrie is er hier een van.

Om de week nieuwe hits, bands en zangers waar je nog nooit over hebt gehoord. Misschien heb je het zelf ook al gemerkt, maar er vindt een verschuiving plaats in de muziekbranche. Steeds meer mensen leren nieuwe muziek kennen, maar vooral ook “oude“ (sorry pap & mam) nummers worden weer hip. Hoe zou dit nu komen?

Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de muziekindustrie nu erg hard bezig is met het adviseren en verspreiden van veel muziek. Platformen zoals TikTok en Instagram kunnen op dit moment voor een muzikant namelijk een wereld van verschil maken. We zien dit dan ook gebeuren. Doordat mensen thuiswerken wordt meer gebruik gemaakt van sociale media. Dit heeft een directe impact op de muziekindustrie. Challenges, dansjes en andere uitingen op muziek zorgen ervoor dat jij vaker wilt kijken en luisteren en voordat je het weet heb je een nieuwe favoriete artiest (voor de maand) ontdekt.

Naast een snellere verspreiding wordt er dus ook aanzienlijk meer muziek uitgebracht dan in “normale” jaren. Dit is dan ook niet gek. Muziek wordt te allen tijde gezien als steun in moeilijke tijden. Dit zagen we ook in het verleden. Denk maar aan de aanslagen van Manchester of zelfs 9/11. Muziek brengt ons samen. Daarnaast verlaagt muziek stress, en dat kunnen we nu allemaal wel gebruiken.

De muziekindustrie zit natuurlijk ook niet graag stil. Na het afzeggen van concerten en festivals wil deze industrie nog steeds impact maken in welke vorm dan ook. De industrie heeft het namelijk niet makkelijk. Misschien voelen de (grotere) muzikanten financieel gezien de pijn minder, maar de industrie is veel groter. Zorg er in deze tijd dan ook voor dat als jij je stress verlaagt (door dat lekkere deuntje op te zetten) je ook de industrie helpt door bijvoorbeeld al een kaartje te kopen voor het aankomende concert van een van je favoriete artiesten.

Wees lief en houd vol.

Ook een nieuwe uitdaging aangaan? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!