“Het was een eer om jongerenambassadeur bij Malmberg te mogen zijn. Wij voelden ons gehoord.

Voor de tweede keer wilde Uitgeverij Malmberg de stem van jongeren horen. Dit keer in de vorm van een jongerenpanel. Malmberg was op zoek naar jongeren die mee willen denken over hoe ze de leermiddelen nog aansprekender kunnen maken. Voor jongerenambassadeur Annefleur was dit de perfecte kans, want taal is haar passie! In deze gastblog vertelt ze meer over het traject, haar ervaringen en het eindresultaat. 

Met veel plezier kijk ik terug op een unieke tijd als jongerenambassadeur bij Malmberg. Samen met tien jongerenambassadeurs dacht ik met Malmberg mee over hoe leermiddelen verbeterd kunnen worden. Tijdens zeven digitale bijeenkomsten en door verdiepende opdrachten onderzochten wij waar lesmethoden volgens jongeren aan moeten voldoen. Het is uniek om ideeën over schoolboeken te mogen delen met een uitgever en met een uitgever van gedachten te wisselen.

Eén van de individuele opdrachten was het beoordelen van drie methodeboeken van Malmberg. Onze feedback werd gebundeld in een algemene lijst met criteria die mede gebruikt gaat worden bij het ontwikkelen van schoolboeken. Bovendien werden onze aandachtspunten bij specifieke boeken voorgelegd aan de betreffende afdeling. Wij verwoordden bijvoorbeeld dat het belangrijk is om duidelijk onderscheid te maken tussen essentiële uitleg, voorbeelden en toepassingen.

Bovendien zou de link tussen de lesstof en de maatschappij een aanvulling op de theorie kunnen zijn.Het is bijvoorbeeld waardevol als actuele thema’s in (online) leermiddelen behandeld worden. Ook over het gebruik van afbeeldingen en kleuren gaven wij onze mening. Tijdens de online bijeenkomsten brainstormden wij met Malmberg over de waarden waaraan een lesmethode moet voldoen. Het was heel leerzaam om te zien hoe onze ideeën zich mengden. Kennisoverdracht, persoonlijke ontwikkeling en structuur blijken drie belangrijkere waarden te zijn.

Alle visies, aandachtspunten, voorbeelden en ervaringen die tijdens de bijeenkomsten en in de individuele opdrachten aan bod kwamen, hebben we samengevoegd in een manifest. Wij presenteerden dit manifest online aan Malmberg en anderen die betrokken zijn bij het onderwijs. Na afloop van de presentatie vertelde de directeur van Malmberg dat ons advies voor de uitgever heel waardevol is en er echt iets mee gedaan wordt. Bovendien zet Malmberg een panel op waarin jongeren structureel mogen meedenken over leermiddelen; heel bijzonder, wij werken immers dagelijks met de boeken.

Het was een eer om jongerenambassadeur bij Malmberg te mogen zijn. Wij voelden ons gehoord. Ik heb de afgelopen maanden ontzettend veel geleerd en genoten. Ik hield altijd al van leren, maar nu weet ik ook meer over het proces achter de boeken. Ik ben erg dankbaar voor de unieke ervaring bij Malmberg.

Benieuwd naar het andere traject bij Malmberg? Lees hier de gastblog van jongerenambassadeur David die onderzoek deed naar de lesmethode Nederlands. Ook aan de slag? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!