Selecteer een pagina

Gastblog: “Ik kan met trots zeggen dat al mijn vrienden hebben gestemd!”

Hoewel de landelijke verkiezingen alweer twee maanden geleden plaatsvonden, laat een nieuw kabinet nog steeds op zich wachten. In de tussentijd kijken de elf Jongerenambassadeurs van het College van de Rechten van de Mens terug op hun eigen online campagne – onder de naam Jouw Stem Telt Ook– om zoveel mogelijk jongeren naar de stembus te krijgen. En die hoge opkomst onder jongeren was daar! In deze gastblog vertelt Jennifer over haar eerste keer stemmen en haar ambassadeurschap.

Als first time voter waren de afgelopen verkiezingen extra spannend. Ik wist niet hoe het stemproces verliep, ik was nog niet zeker op welke kandidaat ik moest stemmen en door COVID-19 verliep het allemaal net iets anders. Ook al wist ik het allemaal niet zo goed, ik wilde hoe dan ook gaan stemmen. Ik vind het belangrijk dat je de mogelijkheid gebruikt om je stem te laten horen, zeker als jongeren, om Nederland vorm te geven voor de aankomende vier jaar.

Vanuit Jongerenambassadeurs kreeg ik de kans om samen te werken met Het College Voor De Rechten van De Mens. Niet alleen kon ik mezelf meer verdiepen in de verkiezingen, maar ik kon ook andere jongvolwassenen enthousiast maken om te gaan stemmen. Een win-win situatie als je het aan mij vraagt. Tijdens het traject heb ik veel geleerd over de verkiezingen. Zo kan je bijvoorbeeld nog steeds in de Kamer komen door voorkeursstemmen, ook al sta je laag op de lijst. Verder zou de Tweede Kamer er heel anders uit zien als alleen jongvolwassenen zouden stemmen, dus die ene stem maakt zeker uit.

Ook kregen we verschillende gastcolleges aangeboden die ons ondersteunden tijdens de campagne. Tijdens de gastcolleges werd besproken hoe je een campagne het beste aanpakt en waar je op moet letten. Zo moesten we na de campagnes de knoop doorhakken wie de doelgroep zou zijn en hoe we onze doelgroep gingen bereiken. De gastcolleges hebben ons zeker in de juiste richting geduwd.

Het leukste wat ik tijdens het traject heb geleerd, is hoe andere jongvolwassenen denken over de verkiezingen. Toen ik het traject inging, ging ik er vanuit dat jongeren de verkiezingen belangrijk vonden ook al is het een lastig onderwerp. Hoe cliché het ook klinkt, jongeren zijn toch de toekomst. Echter was dit zeker niet het geval. Sommige jongeren zagen het punt niet om te gaan stemmen, want: “wat scheelt mijn ene stem” en “het gaat toch prima in Nederland”. Ik had zelfs een vriendin die van plan was om haar stem te verkopen. Het allerleukste is om te zien dat deze jongeren toch van mening veranderen.

Ondanks dat het team meer uit de campagne wilde halen dan was gelukt, is het leuk om te zien dat we toch invloed hebben gehad op onze omgeving. Want elke stem telt! Ik merkte dat ik heel veel bezig was met de verkiezingen en dat ik de mensen om mij heen aanspoorde om te stemmen en zich er in te verdiepen. Ik kan dan ook met trots zeggen dat al mijn vrienden hebben gestemd op een partij die hen het meest aansprak!

Lijkt het jou ook tof om een maatschappelijke bijdrage te leveren en je stem te laten horen? Bekijk onze droomplekken of meld je meteen aan als Jongerenambassadeur. Dat doe je hier of door een appje te sturen naar 06 – 18 53 08 25!