Gastblog: Jongerenambassadeur bij het Ministerie van VWS

In deze gastblog blikt jongerenambassadeur Maurits terug op zijn tijd bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Afgelopen halfjaar heeft hij met een groep van jongerenambassadeurs advies gegeven aan het Ministerie over vaccinaties.

Het is belangrijk, dat jongeren zich laten vaccineren; voor de gezondheid van de jongere zelf en voor de groepsimmuniteit. De overheid heeft een campagne ‘deelhetnietmetjevrienden.nl’, met als doel dat jongeren zich laten vaccineren. Maar wat vinden jongeren van deze campagne? Om hier antwoord op te geven, heb ik met nog zeven jongeren een advies gegeven aan het Ministerie van VWS over wat wij belangrijk vinden in een vaccinatiecampagne.

Tijdens mijn tijd als jongerenambassadeur voor het ministerie van VWS heb ik geleerd om na te denken hoe een campagne op mij, en jongeren, overkomt. Wanneer word ik aangezet om mij te laten vaccineren? Voor mij, een brief met duidelijke en praktische informatie en een website waar medische uitleg te vinden is. Daarnaast was het erg leerzaam om met een kritische blik te kijken naar de bestaande campagne. Zo vonden wij dat de website ‘deelhetnietmetjevrienden.nl’ moet worden gesplitst in een deel voor jongeren en een deel voor volwassenen. Wij gaven een advies gebundeld in een rapport aan het Ministerie van VWS en hebben dit toegelicht in een presentatie.

Ik vond het erg waardevol om met zeven gemotiveerde jongeren na te denken over een maatschappelijk actueel onderwerp en onze ideeën hierover te geven. Iedereen kon openlijk zijn of haar mening delen en reageren op elkaar. Met als gevolg, er ontstonden ideeën waar iedereen het mee eens was. Daarnaast was het erg waardevol om thuis bestaande campagnes te analyseren en hebben we een poster gemaakt.

Kortom, gedurende mijn tijd als jongerenambassadeur heb ik geleerd om in een groep een advies over een maatschappelijk onderwerp te geven. Veel dank aan het Ministerie van VWS voor de opdracht en aan Jongerenambassadeurs voor deze waardevolle ervaring.

Maurits de Haan