Gastblog: JongPIT krijgt een unieke erkenning!

Hoe bijzonder is het om waardering te krijgen van de Koning? JongPIT kreeg afgelopen maand grote waardering als één van de drie winnaars van het Appeltje van Oranje. Oud-jongerenambassadeur en adviesraadslid Maurits zet zich in voor JongPIT als vrijwilliger. Hij vertelt je meer over het werk van JongPIT en de uitreiking.

Jaarlijks wordt het Appeltje uitgereikt aan een organisatie die een positieve bijdrage levert aan de samenleving. Dit jaar, bij de jubileum uitreiking, staat het thema kansengelijkheid voor alle jongeren centraal en deelt Koning Willem-Alexander het Appeltje uit. De coronapandemie heeft het Oranjefonds geleerd welke belangrijke rol de visie van jongeren in de samenleving speelt. JongPIT heeft het Appeltje gewonnen, omdat wij jongeren met een chronische of psychische aandoening een stem geven. Heel bijzonder om deze prijs te winnen.

Ten eerste, waar zet JongPIT zich precies voor in? In Nederland hebben 1,3 miljoen jongeren een chronische aandoening. Deze groep loopt tegen veel onbegrip aan en heeft bijvoorbeeld in het onderwijs of op het werk niet de mogelijkheid om volledig mee te doen met leeftijdsgenoten. Jongeren met een chronische aandoening worden vaak vergeten. Daarom geeft JongPIT deze jongeren een stem en een platform om bij te dragen aan een inclusieve samenleving, waar iedereen mee kan doen.

Jongeren vormen de kern van stichting JongPIT en zetten hun ervaringen in om oplossingen te bedenken om de hele groep jongeren met een chronische aandoening te helpen. Zo gaan we in gesprek met bewindspersonen, Kamerleden en beleidsmakers. Zij zijn erg blij om onze visie te horen. Verder draagt JongPIT bijvoorbeeld bij aan onderzoeken om de samenleving meer inzicht te geven in de onderwerpen waar jongeren met een aandoening dagelijks tegenaan lopen. Op deze manier worden jongeren met een chronische aandoening meer gezien.

Vorig jaar mochten sociale projecten die zich inzetten voor kansengelijkheid zichzelf opgeven voor het Appeltje van Oranje. Al deze projecten geven jongeren een belangrijke stem. Op veertig kanshebbers mocht worden gestemd door het publiek. Na de stem tiendaagse nomineerde de jury tien projecten die kans maken op het Appeltje. Uit deze tien projecten werden in mei de drie winnaars bekend gemaakt door de Koning. Dit feestelijke geheel vond plaats op Paleis Noordeinde in Den Haag. Het was heel spannend welk project het Appeltje van Oranje zou winnen. Enkele vrijwilligers van JongPIT waren op het Paleis aanwezig en zaten, samen met de andere jongeren die live meekeken, in spanning of JongPIT één van de winnaars zou zijn.

En, het is gelukt! JongPIT heeft één van de drie Appeltjes van 2022 gewonnen. Een prachtige erkenning voor het harde werk dat de jongeren van JongPIT dagelijks verzetten om te werken aan een inclusieve samenleving. Als winnaar hebben wij een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro gekregen om de samenleving inclusiever te maken voor jongeren met een chronische aandoening. Ook de komende jaren blijft JongPIT zich hard maken om nog meer impact te maken. Het onbegrip moet afnemen, jongeren met een chronische aandoening moeten de kans krijgen om mee te kunnen doen en jongeren moeten in dit hele proces worden meegenomen.

Ook maatschappelijke impact maken en je inzetten voor een inclusieve samenleving? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!