Gastblog: “Naast dat ik allemaal inspirerende mensen heb ontmoet, ben ik ook veel bekender geraakt met theater.

Voor een tweede keer mochten er jongerenambassadeurs aan de slag bij Korzo, hét podium voor talentvolle artiesten en een van de grootste hedendaagse dansproducenten van Nederland. Samen met twee vriendinnen mocht Katja aansluiten bij de Jong Korzo ambassadeurs. Toen ze begon was ze niet heel bekend met de theaterwereld en dat is nu helemaal omgedraaid. Nu houdt ze de nieuwste voorstellingen goed in de gaten! In deze gastblog vertelt Katja meer over het traject, haar ervaringen en het eindresultaat. Ook aan de slag bij Korzo? Dat kan! Een nieuwe droomplek staat op onze website. 

Mijn Jongerenambassadeursschap bij Korzo ben ik bijna een jaar geleden met twee vriendinnen begonnen. Aan het begin van het traject hebben we een aantal online meetings bijgewoond, waarin we kennis hebben kunnen maken met nog vier jongeren die ook een kijkje achter de schermen bij Korzo wilden nemen. Ik vond het erg leuk om te merken dat iedereen in de groep op een andere manier naar dans en theater keek. Waar ik veel nadacht over de belevenis van de toeschouwer, was een ander juist bezig met de boodschap die de choreograaf probeerde over te brengen. Het was een leerzame ervaring om vanuit een ander perspectief naar een voorstelling te kijken.

We hebben dit jaar aan een aantal projecten gewerkt, meestal naar aanleiding van een evenement of voorstelling bij Korzo, zoals het CaDance Festival, dat eind januari van start ging. De manier waarop we onze ervaring konden delen, mochten we helemaal zelf bepalen. Zo konden we de choreograaf interviewen, een recensie schrijven, vloggen of iets anders. Meestal deed iedereen iets anders en je merkte dat we allemaal op een andere manier naar de voorstelling gekeken hadden. Dat was heel gaaf. Natuurlijk waren er door de coronamaatregelen een aantal dingen, zoals het maken van een fotoreportage niet mogelijk, maar de pandemie heeft ook voor een hoop nieuwe mogelijkheden gezorgd. Ik heb, bijvoorbeeld, het instagramaccount van Korzo tijdens een voorstelling over mogen nemen. Na elk evenement konden we feedback geven. Vooral in het begin van het traject, toen het concept van online voorstellingen nog heel nieuw was, had ik echt het gevoel dat mijn ideeën iets bijdroegen. Dat was heel fijn.

Na de zomervakantie kwam het eind van het traject langzaam in zicht. Dankzij de versoepelingen die destijds golden, konden we weer in het het echt naar het theater. Met mijn vriendinnen ben ik toen naar het Korzo gegaan om de derde editie van FluX te bekijken: een programmareeks waarin je meer te weten komt over het leven en de stijl van verschillende makers, artiesten en choreografen. Ik heb de tweede editie van FLuX online gekeken en merkte hoe anders het in het echt voelde. De boodschap kwam veel beter over. Ik vond het daarom heel erg leuk om de laatste voorstelling in het echt te kunnen bekijken in plaats van achter een scherm.

Ik vond het super leuk om jongerenambassadeur te mogen zijn. Naast dat ik allemaal hele lieve en inspirerende mensen heb ontmoet, ben ik ook veel bekender geraakt met theater. Een jaar geleden was ik daar eigenlijk helemaal niet mee bezig, terwijl ik het nu ontzettend leuk vind om te kijken welke voorstellingen opgevoerd worden. In Korzo, maar ook in andere theaters. Onder andere door het verbreden van mijn perspectieven en het verbeteren van mijn sociale vaardigheden denk ik zeker dat ik mezelf ontwikkeld heb. Ik vond het ontzettend leuk om jongerenambassadeur bij Korzo te zijn en hoop dat ik ook iets heb kunnen bijdragen aan het theater.

Enthousiast geworden na het verhaal van Katja? Bij Korzo zoeken ze nieuwe jongerenambassadeurs! Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!