Gastblog: “Ik heb mogen ondervinden hoe leuk het is om als jongere onderdeel uit te mogen maken van een organisatie.”
Vizier is een adviesorganisatie ter voorkoming en bestrijding van discriminatie en vindt dat het tijd is om samen in actie te komen. Daarom hebben ze de hulp van jongerenambassadeurs ingeroepen. Een groep van jongerenambassadeurs is aan de slag gegaan om discriminatie onder jongeren in kaart te brengen en te bepalen hoe meer jongeren discriminatiemeldpunten weten te vinden. Luna is één van de jongerenambassadeurs en vertelt je graag meer over de inzichten die zij heeft gekregen tijdens haar traject.
Wist je dat het voor gemeenten wettelijk verplicht is om een anti-discriminatievoorziening te hebben? En dat iedere burger hier dus ook gebruik van kan maken? De kans dat het antwoord op deze vraag ‘nee’ is, is best groot als je een jongere bent. Weinig jongeren weten namelijk van het bestaan van zo’n voorziening, en nog minder maken er gebruik van.
Vizier is zo’n voorziening én wil graag meer jongeren kunnen bereiken en goed kunnen helpen. Daarom heeft de organisatie de hulp van enkele jongerenambassadeurs ingeschakeld en ik ben daar één van. Ik zit nog midden in het traject, maar heb door dit werk al veel verschillende waardevolle inzichten opgedaan. In deze gastblog zal ik daar een paar van uitlichten.
Ten eerste kwam ik erachter hoe jammer het is dat er dus zo weinig jongeren zijn die (effectief) gebruik maken van de diensten van Vizier of soortgelijke organisaties. Het is namelijk helaas zo dat ook jongeren veel te maken krijgen met discriminatie en dat wanneer zij tot actie willen overgaan, ze vaak niet weten hoe. Dit is een betreurenswaardig gegeven, maar vormt tegelijkertijd ook een motivatie voor mij en de andere jongerenambassadeurs om ons zo goed mogelijk in te zetten voor het leveren van behulpzaam advies aan Vizier.
Ten tweede heb ik ook veel geleerd over discriminatie in theorie en dan vooral hoe deze theorie soms kan verschillen met de publieke opinie. Zo denken bijvoorbeeld veel mensen bij discriminatie alleen maar aan racisme, maar de gronden waarop iemand gediscrimineerd kan worden zijn helaas talloos. Zo had ik zelf nog niet vaak stilgestaan bij leeftijdsdiscriminatie en discriminatie op grond van burgerlijke staat.
In de media lijkt het soms wel alsof discriminatie alleen maar voorkomt in de vorm van discriminerende grapjes, het gebruik van bepaalde woorden/symbolen en suggestieve opmerkingen. Hoewel de ernst van deze vormen van discriminatie niet onderschat dient te worden, is het belangrijk om ons niet alleen maar daarop te focussen, maar ook op de hardere, geïnstitutionaliseerde vormen van discriminatie die voor veel mensen helaas de harde realiteit vormen. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie op de arbeidsmarkt, de woningmarkt, het onderwijs, de overheid en andere organisaties. We moeten onze inzet goed weten te verdelen.
Ten derde heb ik vooral mogen ondervinden hoe leuk het is om als jongere onderdeel uit te mogen maken van een organisatie of bedrijf. Naast dat je hierdoor je kennis over een bepaald onderwerp vergroot, leer je ook goed communiceren met een organisatie en ontwikkel je bepaalde onderzoeksvaardigheden. Ook dit heeft mij gemotiveerd, omdat ik deze ervaring graag wil kunnen delen met mijn medeleerlingen. Ik ga dus vooral ‘het woord’ over Jongerenambassadeurs proberen te verspreiden op mijn school.
Kortom, mijn werk bij Vizier zit er nog niet op, maar ik heb al veel mogen leren over discriminatie en discriminatievoorzieningen en ik hoop deze mooie kans van het jongerenambassadeurschap te mogen verspreiden!
Net als Luna ook nieuwe vaardigheden leren? Check al onze droomplekken en misschien zit de ideale match er ook voor jou tussen. Ook kan je je hier gelijk aanmelden of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25! We denken graag met je mee over de mogelijkheden.