Selecteer een pagina

Gastblog: Jongeren verenigen zich met ouderen!

Ouderen zijn een waardevolle en kwetsbare doelgroep – dat merken we met name tijdens de huidige omstandigheden rondom het coronavirus. Voordat dit uitbrak, zetten jongerenambassadeurs Stan en Mats zich in voor de ouderenorganisatie KBO-PCOB. Om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken, organiseerden zij een spelletjesmiddag voor ouderen én jongeren. In deze gastblog vertellen de jongerenambassadeurs over deze middag.

Voor KBO-PCOB hielden we ons bezig met het vraagstuk ‘eenzaamheid onder ouderen’. Onze oplossing: een spelletjesmiddag organiseren met jongeren van de Huissense scoutingclub Dannenburcht en ouderen van Zorgcentrum Sancta Maria in Huissen. We hadden vier tafels neergezet met op elke tafel een spel. Er waren dus vier groepjes, waarbij steeds één jongere het spel begeleidde en speelde met de ouderen. Eén van de spellen was sjoelen: je bent hier actief bezig met elkaar en dus niet passief! Ook bordspellen deden het goed, zoals ganzenbord.

Aan het einde van de middag ruimden we alles op en bleven we zitten met een paar ouderen voor een kort interview, waarin we het hebben gehad over eenzaamheid. Tijdens dit interview kwam naar voren dat de ouderen het hartstikke gezellig vonden en erg leuk om de activiteiten met de jongeren te doen. Tijdens de middag zelf zagen wij ook dat het enthousiasme eraf spatten bij de ouderen en dat was heel leuk om te zien. Het was ook leuk om te horen dat de jongeren het naar hun zin hadden!

Over het algemeen dus een zeer geslaagde middag waarbij de ouderen met een grote glimlach weer terug naar hun appartement gingen. Wij vonden het super tof om dit te kunnen organiseren. De blijdschap die de ouderen hadden tijdens deze middag is zeker iets wat je vaker wilt meemaken. Dit is 100% voor herhaling vatbaar!

Mats Janssen en Stan Pelkman

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Mats en Stan? Word ook jongerenambassadeur bij een organisatie die bij jou past! We denken graag met je mee, stuur ons gewoon even een appje!