Gastblog: ‘Zolang ik energie krijg van jongeren en we van elkaar kunnen leren ben ik blij’

Deze keer is Monique Dickhaut van de start-up No Waste Decoration aan het woord. No Waste Decoration helpt bij het inrichten van ruimtes op basis van hergebruik. Jongerenambassadeur Rebecca is begonnen met het opzetten van een marktonderzoek naar de mening van jongeren omtrent dit onderwerp. Om dit verder uit te werken zijn we nog op zoek naar een tweede Jongerenambassadeur. Word jij helemaal enthousiast van Monique haar verhaal, neem dan contact met ons op!

Energie!

Dat is hetgeen wat het eerste in mij op komt als ik denk aan de samenwerkingen die ik tot nu toe opgedaan heb. En dan leun ik een beetje op ervaring met middelbare scholieren tot en met hbo leerlingen. Okeeeeee. Het is niet allemaal halleluja. Maar het meest interessante aan het samenwerken met jongeren vind ik toch wel de nieuwe kijk op dingen.

Het leerniveau alsook de leeftijd spelen een grote rol. Maar belangrijker nog is de gedrevenheid van de persoon in kwestie. En laat ik dat nou toch een aantal keren enorm getroffen hebben. Samen met de jonge, pientere en pittige Rebecca van Jongerenambassadeurs heb ik dit jaar voor het eerst kennis mogen maken met deze nieuwe vorm van samenwerken met jongeren.

Als eigenaar en upcycling designer van No Waste decoration werk ik sinds voorjaar/zomer 2020 samen. En mag ik ambassadeur zijn. Een hele eer! En op deze manier kunnen we kennis delen en elkaar versterken. Het is wel even zoeken in het begin. Hoe pakken we een vraagstuk aan? Hoe formuleer je de vraag? Snapt de ander wat de bedoeling is? Zitten we op één lijn? Wat kan de jongere gaan doen? Wat ga ik als ondernemer doen en toevoegen?

Maar ondanks het vervelende virus dat Corona heet, denk ik dat we met zijn allen slagen om er handen en voeten aan te geven. En zo heeft Rebecca al de eerste resultaten van een enquête in beeld gebracht. En wat extra cool is….we gaan proberen het nog breder op te zetten. Want met 100 of 1000 of 10.000 resultaten kan je een veel beter beeld krijgen.

Het vraagstuk vanuit No Waste decoration is in samenwerking met Rebecca ontstaan. En richt zich voornamelijk op hetgeen de onderneming beoogt, namelijk duurzaamheid en hergebruik op gebied van interieur. Het onderzoek is erop gericht in beeld te brengen wat jongeren, in de leeftijd van 15 tot 25, belangrijk vinden op weg naar een volledig circulaire wereld in 2050. Echt waar? Ja, echt waar! Dat is in ieder geval het gestelde doel. Voor uitleg klik hier.

Tieners en jong volwassenen blijken veelal open te staan voor duurzamer leven. Het is mij nog niet geheel duidelijk hoe dat zo ontstaan is. Maar feit is wel, dat het leeft bij deze groep. ‘’Dat is niet waar’’ zal je misschien zeggen? En misschien kijk ik ook wel door een ietwat roze en circulaire bril, uit de kringloopwinkel, hahaha. Maar toch ervaar ik bij de jongeren die mijn pad kruisen een enorme betrokkenheid. En zolang ik energie krijg en we van elkaar kunnen leren ben ik blij. En hopelijk deze groep jongeren ook.

Wat ik enorm toejuich is ook de vrijwilligheid en bereidheid van alle partijen. In het bijzonder de jeugd. Gelukkig heeft dit ook mijn blik op de jonge mensen positief beïnvloed. Als moeder van een best lastige puberzoon ben ik blij om bij te dragen aan een toekomst die wat mij betreft mooier en vrediger mag worden.

Veel energie gewenst!

Monique Dickhaut

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Monique? Meld jouw organisatie aan of stuur ons een appje! Of wil je aan de slag als jongerenambassadeurs, meld je dan hier aan.