Gastblog: Een spannende nacht in Rijksmuseum Boerhaave met de jongerenambassadeurs

Jongerenambassadeur Judith schreef een blog over haar ervaringen bij Rijksmuseum Boerhaave! Samen met jongerenambassadeur Emma organiseerde zij een evenement tijdens de Museumnacht in Leiden.

Geschreven door: Judith Ravensburg

Op 18 mei was het dan eindelijk zover, de nacht waar wij, Emma en ik, met z’n tweeën naar toe hebben gewerkt in de afgelopen maanden. We hadden in de afgelopen weken veel contact gehad met de organisator van de museumnacht in Leiden over het onderdeel wat wij samen gingen uitvoeren op de nacht zelf. Het besluit, na veel delibereren, viel uiteindelijk op een idee om iets met het voor de gek houden van de zintuigen te doen om in het thema van het museum te blijven. Het Rijksmuseum Boerhaave staat volledig in het thema van de wetenschap en de mensen achter de ontwikkelingen binnen de wetenschap. Elk jaar wordt de museumnacht georganiseerd vanuit de stichting Museumnacht Leiden welke bestaat uit studenten van de studentenvereniging A.L.S.V. Quintus. Een groot aantal van de musea in Leiden organiseren activiteiten, vaak in het thema van het museum. In het Rijksmuseum Boerhaave waren er daarom vooral activiteiten die te maken hadden met de wetenschap. Emma en ik, Jongerenambassadeurs bij het museum, waren samen op het idee gekomen om de zintuigen van de bezoekers te gaan testen op drie verschillende manieren.

We hebben als eerste onderdeel drie verschillende drankjes een andere kleur gegeven om de bezoekers in de war te brengen over wat ze proefden. Als tweede hadden we een spiraal gehuurd om de bezoekers deze concentratietest te laten afleggen. Er was echter een addertje onder het gras bij deze spiraal. De bezoeker moest namelijk een koptelefoon opzetten waar muziek over werd afgespeeld. Zo kregen ze of rustige muziek van Mozart te horen of harde snelle muziek van Alestorm. Hiermee werd het concentreren op de taak die ze moesten uitvoeren veel moeilijker en werden er vaker fouten gemaakt. Het laatste onderdeel was een proef waarbij we het gevoel voor de gek gingen houden. De bezoeker ging met beide handen op tafel zitten op een stoel met een scherm ertussen. Eén van ons ging vervolgens met een veer over de twee handen van de bezoeker, terwijl de bezoeker ook een nep hand voor zich had. De bedoeling hiervan was dat het brein van de bezoeker ging denken dat de nep hand eigenlijk de echte hand was.

Tijdens de museumnacht hebben we van veel bezoekers te horen gekregen dat ze de proefjes erg leuk vonden om te doen en dat ze onder de indruk waren dat wij zo creatief waren geweest met het concept rondom de zintuigen. In de voorbereiding hebben we ook veel gehad aan de begeleiding vanuit het museum. Zij dachten met ons over de potentiële mogelijkheden die voor ons in het verschiet lagen binnen de museumnacht. Wij zijn super blij dat we als jongerenambassadeurs van het Rijksmuseum Boerhaave de mogelijkheid hebben gekregen om zelf een onderdeel uit te werken en de skills te ontwikkelen die nodig zijn om zelfstandig een onderdeel te runnen binnen een groter evenement. We hopen dan ook dat in de toekomst er meer jongeren een steentje zouden kunnen bijdragen binnen zulke evenementen om zo ook naar buiten te dragen dat de nieuwe generatie echt niet alleen maar binnen zit en juist geïnteresseerd is in hun omgeving.