Gastblog: “Meer organisaties moeten een beetje lef tonen!”

Een jongerenpanel bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Eind maart 2021 was het nog een idee, in juni 2021 waren we begonnen. Samen met Jongerenambassadeurs gingen we het avontuur aan. Onze jongerenambassadeurs deelden hun kennis en ervaringen bij verschillende projecten. Daarnaast werkten ze als groep samen aan de vraag hoe jongereninspraak een vaste plek kon krijgen binnen het NJi.

Bij het NJi werken we elke dag aan het verbeteren van het leven van kinderen, jongeren en hun opvoeders in Nederland. Dat doen we door kennis over opgroeien en opvoeden toepasbaar te maken voor de praktijk. We gebruiken daarbij drie kennisbronnen: de wetenschap, de praktijk en kennis vanuit ervaring. Kinderen en jongeren zijn voor het NJi dus een hele een belangrijke doelgroep. Alles wat we doen – oké bijna alles – gaat immers over hen.

Structurele samenwerking
Onder met mom van practise what you preach wilden meer werk maken van het structureel betrekken en samenwerken met jongeren. Maar waar moesten we beginnen? Zo’n jongerenpanel opstarten is natuurlijk leuk, maar ook niet zomaar gedaan. Het werd tijd om onze eigen kennis over jongerenparticipatie in de praktijk gaan toetsen.

Na enkele gesprekken over het idee bedachten we: laten we het de jongeren zelf maar gewoon gaan vragen. Waarom laten we hen niet een traject volgen waarin zij gaan bedenken hoe jongeren binnen het NJi beter en structureel betrokken kunnen worden? We besloten te kijken of we aan de slag konden gaan met een partij die ons kon helpen. En dat werd Jongerenambassadeurs!

Twee vliegen in een klap
Door met Jongerenambassadeurs te werken, sloegen we twee vliegen in een klap. Wij konden op een laagdrempelige, verkennende manier beginnen met het structureel betrekken van jongeren bij ons werk. De jongeren vervulden hun Maatschappelijk Diensttijd.

En dus voerden we gesprekken; over de werving en de begeleiding van de jongeren én over het mogelijke traject. Jongerenambassadeurs hielp met de werving en verzorgde een starttraining voor de jongeren. Daarnaast kregen we Dauphine, onze jongerencoach. Zij stond klaar voor de jongeren én voor ons. Wij moesten zorgen voor het vraagstuk en het traject.

Aan de slag
Op 23 juni 2021 ontvingen we vijf enthousiaste jongerenambassadeurs en hun coach bij ons op kantoor voor de eerste bijeenkomst. Met maandelijkse groepsessies van twee uur werkten we gezamenlijk aan onze hoofdvraag. De jongerenambassadeurs werkten daarnaast ook mee aan een of meer van onze projecten. Ze mochten deze zelf kiezen en kregen daarbij een afgebakende vraag.

Doordat de jongerenambassadeurs op verschillende niveaus in onze organisatie werkten, kregen ze een goed beeld van de organisatie. Dit hielp hen om hun hoofdvraag te beantwoorden. Op 30 november 2021 presenteerden ze hun inzichten en adviezen met een presentatie aan de hele organisatie.

Een beetje lef tonen
In het jeugdveld is het belangrijk dat samenwerken met jongeren veel vanzelfsprekender wordt. En voor ons als organisatie ook. Een goed startpunt is kennis, maar ook een beetje lef.

Het was voor ons ontzettend waardevol om met vijf jongerenambassadeurs én een jongerencoach te werken. Hun eerlijkheid, enthousiasme en gezelligheid werkten ontzettend aanstekelijk. En wij zijn nog niet uitgeleerd, dus we gaan verder. De werving voor een nieuw jongerenpanel is gestart.

Heeft jouw organisatie ook een beetje lef en zijn jullie toe aan een frisse en enthousiaste blik? Meld je organisatie nu aan als droomplek!