Selecteer een pagina

Gastblog: Dat onbekende logo onderaan de JA-site…

Oud-jongerenambassadeur Rhobynn is onderdeel van het team jongerenvoorlichters. De JV’s reizen het land door om jongeren én organisaties kennis te laten maken met ons project. Een belangrijk onderdeel van ons werk; want we willen zoveel mogelijk jongeren de kans geven om hun stem te laten horen in verschillende sectoren. Wat niet iedereen weet is dat Jongerenambassadeurs een MDT-project is. Rhobynn heeft al veel ervaring binnen de MDT en neemt je graag mee in de wereld van de Maatschappelijke Diensttijd.

Misschien is het logo je al opgevallen op onze site – als je helemaal naar onder scrollt. Het is een rondje met een kubus erin en er staat: Doe mee met MDT. Wat betekent dat precies, MDT? Het is een afkorting voor Maatschappelijke Diensttijd. Hoewel het lastig kan zijn om uit te leggen wat MDT eigenlijk is, ga ik het toch proberen.

MDT is een paraplunaam voor allerlei projecten voor jongeren in Nederland die zichzelf ontwikkelen, andere jongeren leren kennen én iets goeds doen voor de samenleving. Jongerenambassadeurs is één van die projecten. Op het moment zijn er meer dan 160 projecten draaiende in Nederland! Elk project is weer anders, van regionaal tot nationaal, van andere helpen en ondersteunen tot jezelf ontwikkelen, soms zelfs alles tegelijkertijd. Ken je bijvoorbeeld de #Kaartjesregen? Hierbij verzamelden ze landelijk kerstkaartjes voor eenzame ouderen. Ook mogen er jongeren hun stem laten horen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Jongeren helpen mee met het bijhouden van social media kanalen van goede doelen zoals Amnesty om het bereik van jongeren te vergroten. Onze stem is zo belangrijk en waardevol.

Twee jaar geleden heb ik bij een MDT-project zelf documentaires gemaakt over mensen met reuma voor meer begrip. Tijdens dit traject heb ik super veel geleerd en daar beste vrienden aan overgehouden. Sterker nog, ik heb me ingeschreven voor de Nederlandse Filmacademie omdat door deze MDT het heel duidelijk voor me werd wat ik wilde doen in mijn verdere leven. En van alles wat ik om me heen hoor over MDT, ben ik niet de enige die de geweldige invloed ziet! Het straalt er van af.

Sinds vorig jaar ben ik onderdeel van het MDT-panel. Samen met 26 andere jongeren vanuit heel Nederland doen wij er alles aan om MDT zo groot en voornamelijk zo goed mogelijk te maken voor iedereen. Zo proberen we ondanks alles en alle onzekerheid een festival te organiseren om alle MDT jongeren kennis met elkaar te laten maken (dit ging een paar jaar geleden voor de eerste keer door). Of zijn we bezig met een online streaming als waardering voor alle vrijwillige inzet, maar denken we ook mee met hoe we MDT’s naamsbekendheid kunnen vergroten. Zodat iedere jongere in Nederland ervan af weet.

Er zijn ontzettend veel projecten van MDT waar er vast ook eentje voor jou bij zit. Bij Jongerenambassadeurs denken we graag met je mee over de mogelijkheden, maar neem ook eens een kijken op de website van MDT. Mocht je nou vragen hebben over MDT, stuur je mail naar mdt@minvws.nl of volg hen op Instagram.

Ook een nieuwe uitdaging aangaan? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!