Gastblog: “Ogen worden geopend en actie wordt ondernomen om begrip te hebben voor elkaar.”

Vorige maand hebben de jongerenambassadeurs bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven hun eindadvies gepresenteerd. Een mooi en waardevol traject, voor zowel de jongeren als het Schadefonds. Eén van de jongeren is Samar, zij vertelt graag meer over het traject. 

Om te beginnen zal ik kort even een beeld schetsen van wie ik ben. Ik ben Samar, 21 jaar en een persoon die graag opkomt voor anderen. Als rechtenstudente ben ik dankbaar dat ik van mijn passie voor het recht mijn carrière kan maken. Ik haal veel voldoening uit mijn steentje bijdragen waar mogelijk, hierom werd mijn interesse ook zeker gewekt toen ik hoorde over Jongerenambassadeurs. Dit in combinatie met Schadefonds Geweldsmisdrijven was voor mij de perfecte kans om iets te kunnen betekenen voor duizenden mensen. Mijn tijd als jongerenambassadeur heb ik erg positief ervaren. Ik heb niet alleen mijn ervaringen kunnen delen over bepaalde onderwerpen, maar ik heb ook veel geleerd.

Enthousiast wachtte ik op onze eerste bijeenkomst als officiële Jongerenambassadeur. Bij onze eerste meeting werd duidelijk en op een leuke manier de organisatie Schadefonds Geweldsmisdrijven aan ons voorgesteld. Dit is namelijk een organisatie die klaarstaat voor slachtoffers die ernstig lichamelijk en/of psychisch letsel hebben of hadden. Schadefonds probeert deze slachtoffers te helpen door middel van een luisterend oor zijn voor hen en schadevergoedingen uit te keren. Meerdere mede-jongeren wisten niet van het bestaan van deze organisatie af en gek genoeg was dat een bevestiging van het belang van dit project. Kennelijk is deze organisatie dus niet bekend genoeg bij de jongeren. En natuurlijk is direct contact met jongeren de perfecte manier om dit te veranderen en meer inzicht te krijgen. Dit is precies waar Jongerenambassadeurs voor staat!

De verschillende bijeenkomsten en bijbehorende opdrachten hadden ieder een eigen onderwerp, namelijk; de website en communicatie, bellen, de brieven en online seksueel geweld. Vragen die hier centraal stonden waren onder andere:

  • Is de website van Schadefonds toegankelijk voor jongeren?
  • Wordt bij het bellen voldoende empathie getoond?
  • Zijn de brieven ook duidelijk leesbaar voor jongeren?
  • Wordt er genoeg aandacht geschonken aan de ernst van hedendaagse online seksueel geweld?

Dit zijn maar enkele voorbeelden van vragen die wij vanuit jongerenperspectief probeerden te beantwoorden. Vervolgens vergelijken we onze meningen/ideeën met het beleid van het Schadefonds en bespreken we wat hieraan verandert moet worden om meer jongeren te kunnen bereiken en helpen.

Buiten het doel om uiteindelijk natuurlijk een sterk en effectief  eindadvies te kunnen bieden aan het Schadefonds waren de bijeenkomsten voor meerdere jongeren ook een ‘safe space’. Niet alleen om vrij te kunnen spreken over hun meningen, maar ook over persoonlijke ervaringen. Dit maakte de groep alleen maar hechter en zo werden onze gesprekken ook steeds betekenisvoller wat uiteindelijk ook heeft bijgedragen aan ons sterke eindadvies.

Onze laatste bijeenkomst over online seksueel geweld is mij erg bijgebleven. Want of het nou gaat om een vriendin die bedreigd wordt met het online plaatsen van seksueel getinte foto’s of een vriend die online wordt lastiggevallen, heeft helaas bijna elke jongere hiermee te maken gehad. Ondanks dat ik me wel bewust was van het feit dat dit tegenwoordig veel voorkomt, schrok ik van alle verhalen en ervaringen.

Dit is waarom projecten als deze zo belangrijk zijn. Ogen worden geopend en actie wordt ondernomen om begrip te hebben voor elkander. Ondanks dat we allemaal verschillend zijn als persoon, hebben we hetzelfde nodig!

Ook maatschappelijke impact maken en je inzetten voor een veilige samenleving? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!