Help, wat moet ik kiezen?!

Keuzestress is een veelvoorkomend probleem bij jongeren. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden wanneer je van kind tot volwassene groeit: naar welke school wil ik? Welk profiel moet ik kiezen? Wat ga ik studeren? En waar? Wil ik al uit huis? Wil ik een jongerenambassadeurschap starten ;)? En nog veel meer vragen die beantwoord moeten worden. Maar hoe maken we keuzes maken makkelijker? Dat is een vraag waar ik, Isabelle, Jongerenvoorlichter bij Jongerenambassadeurs, antwoord op ga proberen te geven in deze column.

Ik heb keuzes maken zelf altijd erg lastig gevonden, en daar ben ik zeker niet de enige in. In een onderzoek van EenVandaag en 3vraagt blijkt dat ongeveer de helft van de jongeren veel last heeft van keuzestress. Keuzes maken is de afgelopen jaren ook moeilijker geworden, doordat de opties van bijvoorbeeld studies waar je uit kan kiezen, zijn toegenomen. Door de jaren heen heb ik verschillende manieren gevonden om het maken van beslissingen makkelijker te maken. Ik heb ook mijn huisgenoten gevraagd hoe zij omgaan met keuzestress.

Ten eerste; een simpel voor- en nadelen lijstje kan al heel wat inzichten geven. Soms kan het in je hoofd nogal chaotisch worden als er veel aspecten zijn om rekening mee te houden tijdens het maken van een keuze. Toen ik mijn middelbare school moest kiezen heb ik een lijstje gemaakt met wat ik van het gebouw, de sfeer, en de vakken die werden aangeboden vond. Ik had elke categorie een aantal punten gegeven en op deze manier had ik een duidelijk overzicht.

Een voor- en nadelen lijstje maken is natuurlijk een hele rationele manier om een keuze te maken. Aan de andere kant kan je ook meer op je intuïtie (onderbuikgevoel) afgaan. Misschien herken je wel dat je twijfelt tussen twee dingen en iemand om advies vraagt. Maar, vervolgens krijg je een antwoord waar je niet op had gehoopt. Dan weet je dat je intuïtief iets anders wilt. Ik heb zelf altijd ervaren dat naar dit gevoel luisteren ervoor zorgt dat je geen spijt krijgt van een keuze omdat het goed voelde op het moment dat je de keuze moest maken.

Daarnaast kan het ook heel erg helpen om je twijfels te delen met anderen. Op deze manier kan je nieuwe inzichten creëren. Mijn huisgenoot, Marit, was bij een aantal studies gaan meelopen, maar kwam erachter dat deze eigenlijk net niet waren waar ze naar op zoek was. Toen ze dit met een familievriend deelde; zei hij: “Is Geneeskunde niet wat voor jou?” Ondertussen heeft ze haar bachelor alweer gehaald en is ze hartstikke blij met haar keuze. Anderen hebben soms kennis die je zelf (nog) niet hebt en kunnen zo behulpzaam zijn.

Maar wat als je al geprobeerd hebt een lijstje te maken, erover gepraat hebt met anderen maar nog steeds niks wijzer bent geworden? HELP. Op dit soort momenten is het belangrijk om je te realiseren dat je de toekomst niet kan voorspellen en nooit van tevoren kan weten wat nu de ‘juiste’ keuze is. Soms moet je gewoon iets ervaren om te weten of het wel of niet bij je past. Als iets toch niet bevalt kan je vaak nog veranderen van richting. Neem bijvoorbeeld een jongerenambassadeurschap. Van tevoren zal je  nooit precies weten hoe het gaat zijn, maar door jongerenambassadeur te worden kan je een nieuwe ervaring opdoen en zien hoe het is om bij een bepaalde organisatie aan de slag te gaan. Dit soort nieuwe ervaringen zorgen er voor dat je jezelf beter leert kennen, waardoor het later steeds makkelijker zal worden om keuzes te maken die bij jou passen.