Interview Locaal Amsterdam: “Ik had nog nooit van Jongerenambassadeurs gehoord, maar was meteen enthousiast!”

Jongerenvoorlichter Shilaf ging in gesprek met jongerenambassadeur Remco en Marijn van Locaal Amsterdam. Locaal Amsterdam richt zich specifiek op de groep starters. Voor deze groep is het op dit moment erg moeilijk om een huis te krijgen, bij veel huizen moet je namelijk enorm over de vraagprijs bieden om een kans te maken. Dit geld hebben starters simpelweg niet. Remco doet als jongerenambassadeur hierover onderzoek. Hij kreeg de mogelijkheid om een paar keer mee te helpen met een bezichtiging. Dit is natuurlijk super tof, omdat er vanuit zijn opleiding geen kans was om praktijkervaring te doen. In dit interview vraagt Shilaf naar hun ervaringen met betrekking tot het traject, geven ze tips aan organisaties om jongeren meer mee te laten denken en te participeren, moedigen ze meer jongeren aan om jongerenambassadeur te worden en nog veel meer.

Hoe gaat het met jullie? Houden jullie het een beetje vol met corona?

Marijn: Goed! Het is natuurlijk allemaal online, maar voor corona waren de werkzaamheden ook online. In die zin is er niet zoveel verandert qua bedrijfsvoering. Het enige wat je merkt is dat mensen wat voorzichtiger zijn zoals bezichtigingen. Daar moet veel rekening voor moeten gehouden. Dus eigenlijk loopt het gewoon door. Het is alleen nog maar relevanter geworden, omdat mensen natuurlijk geconfronteerd zijn met hun woonomgeving en daardoor sterkere huiswensen hebben en op zoek zijn naar betaalbare woningen. Wat dat betreft is het concept alleen nog maar meer relevant geworden.

Remco: Met mij gaat het ook goed. Ik baal natuurlijk van de situatie met corona, maar ik sta er best wel positief in en ik denk vanaf nu dat het alleen maar beter gaat worden. Ik vind het wel prima, ik denk zelfs dat je het een beetje gaat missen dat je lekker thuis kon blijven op een zaterdagavond in plaats van dat je weer naar een verjaardag moet ofzo. Ik zit ten minste gelukkig nog goed in mijn vel.

Remco als het goed is studeer jij makelaardij. Wat houdt deze studie en het beroep eigenlijk in?

Remco: Ik studeer om kandidaat register makelaar te worden. In ieder geval gecertificeerd te worden als makelaar. Daar moet je een aantal toetsen en certificaten voor halen. Zowel theoretisch als in de praktijk. Daar ben ik vorig jaar mee begonnen. Alles is zelfstudie. Er verandert met corona niet zoveel, want het is voor mij ook nog steeds thuis. Zo hoop ik ergens eind dit jaar of volgend jaar gecertificeerd makelaar te worden. Via Jongerenambassadeurs was het een mooie kans om wat meer praktijkervaring te doen als makelaar of in ieder geval in die wereld. Op die manier kan ik wel bij Locaal Amsterdam praktijkervaring opdoen.

Heb jij altijd al makelaardij willen studeren? Hoe ben je er eigenlijk op gekomen?

Remco: Nee, ik heb eerst een andere studie gedaan. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd op het hbo. Nadat ik eigenlijk ben gaan reizen in Azië een half jaar, dacht ik aan of ik dit wel wilde. Toen heb ik goed nagedacht en kwam ik eigenlijk eerder uit bij om als makelaar misschien te gaan werken. Op die manier ben ik me meer hierin gaan verdiepen en beetje onderzoek naar gaan doen, dat leek me wel heel leuk.

Is het beroep bekend (aantrekkelijk) onder jongeren?

Remco: Opzich wel. Met corona heb ik toch veel mensen afgelopen jaar gesproken. En als ik dan vertelde dat ik met deze studie bezig was dan geven toch veel mensen aan van: ‘’Oh daar heb ik ook wel eens naar gekeken’’ ‘’Dat vind ik ook wel interessant’’ Die zijn daar allemaal heel erg benieuwd naar. Bij mijn vorige studie, bedrijfseconomie, spraken mensen daar snel overheen, dus dat was wel wat minder. Maar bij deze studie merk ik dat er heel veel interesse is in wat ik precies doe. Er is zelfs een collega van mijn huidige werk die zich onlangs heeft ingeschreven bij Locaal Amsterdam en is ook aan een woning gekomen. Dus dat is wel heel leuk om te zien. Ik heb toch iets kunnen betekenen.

Marijn, u werkt bij Locaal Amsterdam een makelaarskantoor als het goed is. Waar staat Locaal Amsterdam eigenlijk voor?

Marijn: Locaal Amsterdam wil starters toegang geven tot de woningmarkt. Ik merk nu dat deze grote groep hier geen toegang tot heeft. Ze lopen vaak vast en weten niet hoe ze hun zoektocht moeten beginnen. Dat wil zeggen dat de koopmarkt uitgesloten is, uiteindelijk het vrije en midden segment sector ook. Deze groep wordt eigenlijk gedwongen naar maar één segment. Het zijn een heleboel mensen en daarin maken ze eigenlijk geen tot weinig kans. Het is een doelgroep die juist iets moois bijdraagt aan de stad en waardevolle beroepen heeft. Uiteindelijk ben ik bezig geweest om al die mensen te verzamelen en vanuit daar een samenwerking aan te gaan. Met partijen die eigenlijk ook hetzelfde doel hadden. Concreet geeft Locaal Amsterdam toegang tot een zelfstandige woonruimte.

Wat zijn uw dagelijkse werkzaamheden?

Marijn: Wat dat betreft, ik ben ondernemer dus ik doe eigenlijk van alles. Administratie, mail maar ook sleutelen aan het concept. Het verhuren van de woningen zelf, het contact hebben van starters op locatie om bezichtigingen te doen. Communicatie en daarnaast ook alles wat komt kijken bij het runnen van je eigen bedrijf.

Hoe zijn jullie met Jongerenambassadeurs in aanraking gekomen?

Remco: Hier in Amsterdam hebben we een soort lokaal krantje en daar stond eigenlijk een soort van advertentie in. Toen zei mijn huisgenoot of dit niet iets is voor mij. Uiteindelijk heb ik op de site gekeken. Het sprak me heel erg aan. En ik dacht ook inderdaad op die manier dat ik ervaring op kon doen zowel als Jongerenambassadeur maar ook als een soort van stage. Uiteindelijk heb ik mij opgegeven als Jongerenambassadeur waarbij ik aangaf dat ik wat voor starters in Amsterdam wilde doen. Iets wat te maken had met mijn studie. En het is maatschappelijk een groot probleem, dus het was een mooie combinatie.

Marijn: Ik heb er wel eens eerder aan gedacht om jongeren te betrekken bij mijn werk. Locaal Amsterdam staat eigenlijk voor starters zodat ze een betaalbare woonruimte kunnen krijgen. En ik wilde het eigenlijk breder trekken zoals het betrekken van startende ondernemers bij het concept. Maar ook starters als in werkende starters. Ik merk bijvoorbeeld dat dat heel goed werkt omdat die doelgroep ook elkaars taal spreekt. Bezichtigingen werden al gedaan door starters en die kunnen dan heel makkelijk met hun leeftijdsgenoten praten over het probleem maar vaak ook gedeelde interesses. Ik had er zeker aan gedacht om met starters te werken oftewel met jongeren. Uiteindelijk kreeg ik een mailtje van Jongerenambassadeurs daar had ik nog niet eerder van gehoord maar ik vond het meteen wel heel leuk. Het sloot ook meteen aan dus ik was meteen enthousiast. Op deze manier heb ik nog niet zoiets meegemaakt. Stukje onderzoek, stukje strategie, stukje concept daar had ik jongeren nog niet bij betrokken.

Wat zijn jullie rollen tijdens het Jongerenambassadeursschap?

Remco: Marijn is bezig met een nieuwe website, waarin ze meer marktgegevens wil neerzetten. Wat meer informatie over het huidige probleem van starters op de woningmarkt. Daar is gewoon heel veel onderzoek naar gedaan. Maar dat kost best wel wat tijd om al die (juiste) informatie allemaal terug te vinden op het internet. Dat is eigenlijk wat ik heel veel doe: het zoeken van relevante informatie die Marijn kan gebruiken.

Marijn: Naast Locaal Amsterdam ben ik aan het kijken hoe ik het kan uitbreiden, omdat ik merk dat dit probleem lastig is en ook steeds meer wordt. Je ziet in de woningmarkt dat de prijzen nog steeds stijgen. Er is een hele verhuisstroom vanuit het westen naar het oosten dus ook in het oosten begint er vraag te komen op de woningmarkt. Uit het onderzoek met Remco kwam ook naar voren welke steden daarin het ergste is en waar hier het meest tegen aangelopen wordt. Mijn rol met in dit traject is de input geven van het onderzoekskader dus welke informatie er naar voren moet komen om op basis daarvan ook een nieuwe concept in te gaan steken. Dat we concrete informatie hebben van dit zijn de dingen waar starters tegen aanlopen maar dan in cijfers. Dus ik heb een onderzoekskader gezet met een aantal deelvragen daarbij en vanuit daar hebben we om de twee weken dat opgezet. Ik heb al een deel van Remco zijn informatie al gebruikt voor een evaluatiegesprek met één van de corporaties dat is ook echt heel prettig om die input te krijgen.

Wat waren jullie verwachtingen?

Remco: Wat ik leuk vond is dat ik bij Jongerenambassadeurs aangaf dat ik het wel leuk vond om wat op de woningmarkt te doen. Toen gaf Jongerenambassadeurs best wel snel, dezelfde week nog, vier bedrijven door. Zij waren namelijk op zoek naar bedrijven die daarbij aansluiten. En Locaal Amsterdam schoot voor mij er ver boven uit, het was gewoon een heel tof concept. Voor mij was dat een voltreffer, omdat Marijn net al aangaf dat zij dat ook heel leuk vond. Het is natuurlijk altijd afwachten als je bedrijven benadert, want sommige bedrijven zitten daar niet gelijk op te wachten in deze tijd. Toen hebben we eigenlijk al vrij snel een call gehad met Marijn. Wat ik dan heel leuk vond was dat Marijn heel enthousiast is over haar eigen concept dus dat enthousiasmeert ook andere mensen zoals ik om daar een steentje aan bij te dragen. Vanuit mijn perspectief waren mijn verwachtingen heel positief. Al bij de eerste call wist ik dat het al goed zat. In eerste instantie was ik er al van uitgegaan dat ik meeliep met de organisatie. Dus ik kwam er eigenlijk achter dat het dus niet zo was. Ik mocht zelfs een bezichtiging doen wat ik al heel lang graag wilde. Dat was eigenlijk wel heel leuk en ik houd wel van uitdaging.

Marijn: Ik had eigenlijk hetzelfde. Er waren niet zoveel verwachtingen. In de mail werd al aangegeven van dat wij een bijdrage zouden kunnen leveren en of er punten waren waar wij hulp voor nodig hadden. Ik had gelijk al iets in gedachte dus het was een stukje timing waar ik meteen blij van werd. Dus toen hebben we al best wel snel afgestemd van dat wij een onderzoek op kunnen doen en dat was vrij snel gekaderd. Het werkte heel goed want daardoor kon Remco ook best wel snel starten en ging het ook wel vrij snel. Dat maakte het heel prettig want dan heb je ook wel iets concreets in handen. Ik vind sowieso Remco zijn communicatie heel erg fijn. Hij is goed voorbereid en wil ook echt leren. Het heeft raakvlakken met zijn studie. Dan is het ook wel leuk om een stukje praktijk te pakken. En dan krijg je der nog meer feeling mee. Want dit kreeg hij gewoon niet mee tijdens zijn studie. En dat is ook meteen een stukje vertrouwen dat je ook meegeeft. Dat had ik niet gedaan als ik er geen goed gevoel bij had. Al bij de eerste communicatie verliep het goed.

Zijn er wel eens momenten geweest waarin jullie een andere mening hadden?

Remco: Nee niet echt. Het is duidelijk wat Locaal Amsterdam doet. Marijn heeft vanuit het begin duidelijk laten weten wat ze verwacht van het onderzoek en waar ze naar op zoek is. Ik vond het zoals ik net al zei gewoon echt een tof concept. Vandaar dat er niet echt botsingen zijn en of bij het onderzoeken. Het sluit gewoon heel erg aan bij wat het bedrijf doet. Denk dat het daar door beetje op komt.

Marijn: Ja dit klopt!

Hoe vind jullie het tot nu toe eigenlijk gaan? Hebben jullie al wat van elkaar geleerd?

Remco: Ja, goed! Ik mocht zelfs bezichtigingen voor mensen doen en daar was ik heel positief over. Het gaf mij namelijk meer praktijkervaring en dat is waarom ik eigenlijk toch wel makelaardij wilde gaan studeren. Het was een mooie combinatie. Dat was ook wel leuk want ik krijg al best wel snel direct de verantwoordelijkheid. Terwijl we ook door corona elkaar niet fysiek hebben gezien, voor mij was het dus echt iets bijzonders. Ik leer los van Marijn met het onderzoek doen veel dingen over de woningmarkt en andere zaken voor mijn studie. Ik herken het nu wel dat Marijn heel enthousiast is over haar eigen concept. Als iemand heel enthousiast is dan ga je er heel snel in mee. Het is me best wel opgevallen en het is iets wat me echt zou bijblijven ook na het traject.

Marijn: Wat mij opviel is dat Remco een heel gestructureerde manier heeft van werken. Dus echt wel van tevoren wil weten vanwaar ben ik aan toe en hoe kan ik dit organiseren zodat je niet echt voor verassingen komt te staan. Dat inspireert mij ergens wel weer. Want ik kan dan iets te ondernemend zijn en van het een naar de ander vliegen zonder dat ik dat echt iets in kaders breng. En dat kan ook heel mooi zijn. Want een stukje structuur aanbrengen is ook heel wenselijk. Daar zou ik ook wel echt iets van kunnen leren.

Hoe ging je eerst bezichtiging? Was je zenuwachtig?

Remco: Ik had een idee dat het wel goed ging komen. Maar ik had toch wel een beetje gezonde spanningen. Het is natuurlijk je eerste keer en het kan natuurlijk dat je bang bent om technische vragen te krijgen wat je op dat moment niet weet. Maar de kandidaat huurder was uiteindelijk heel relaxt en wilde al heel graag de woning. Dat was vrij snel en dat maakt het natuurlijk wel heel leuk. Het maakt het makkelijker op het moment dat je iemand tegenover je hebt die heel negatief is en heel moeilijk over bepaalde dingen doet. Maar dat was in dit geval helemaal niet zo. Dus het was een goeie eerste keer!

Heb je tips aan andere jongeren die impact willen maken zoals jij? Wat is dan de eerst stap die ze moeten doen?

Remco: Op de site kan je aangeven of een opmerking bij je aanmelding plaatsen en ik denk dat het heel goed is voor mensen die wat willen doen via Jongerenambassadeurs. Eens even goed gaan nadenken wat je wil doen en wat je interessant vindt. Jongerenambassadeurs, in ieder geval was dit mijn ervaring dan, kan echt iets voor jou zoeken wat bij jou past. Dan wordt het natuurlijk ook leuker en dan wordt het onderzoeken in dit geval beter.

Wat willen jullie met elkaar bereiken aan het einde van dit traject?

Remco: Voor mij is in ieder geval het doel dat ik informatie vind die Marijn ook echt kan gebruiken. Ik zou het leuk vinden als zij er ook wat echt aan heeft gehad. Mijn andere doel is al bereikt zoals het doen van bezichtigingen. Want dat was iets wat ik echt wilde doen en ik heb nu inmiddels vier bezichtigingen gedaan, dus dat was super leuk.

Marijn: Dat is eigenlijk wel heel leuk, want Remco had in het begin niet echt aangegeven dat hij bezichtigingen wilde doen! Het doel dat ik wil bereiken met Remco is ook de informatie die hij verzameld ook echt verwerken in de website. Dat was echt een begindoel die we hadden opgesteld en daar zijn we nu naar toe aan het werken. Het gaat goed want de eerste input hebben we dus al gekregen en al gebruikt tijdens een van de evaluaties. Dus dat was wel heel waardevol. Ja en het einddoel is, is dat het uiteindelijk op de website komt te staan.

Waarom vinden jullie het nou belangrijk dat precies jongeren mee kunnen denken en participeren met dit soort organisaties?

Remco: In het geval van Locaal Amsterdam is het dat het heel erg goed is dat ze zich nu richten op starters. Dus dat zijn jongeren tussen de 18 t/m 30 jaar. Voor Marijn is het ook goed om ook met andere jongeren over te sparren. Omdat zij ook uiteindelijk de gebruikers van het product zijn. Dat kan een hele goeie invloed hebben in plaats van dat iemand van 50 het gaat hebben over wat starters nou precies zoeken.

Marijn: Ik ben zelf ook op het punt gekomen dat niet alle input van alleen van mij kan komen. Het is ook wel goed om ook andere geluiden van deze groep meer naar voren te brengen en het ook breder te trekken. Dus niet alleen startend zijn naar het zoeken van die woonruimte maar ook startend zijn naar werk die qua leeftijd op het zelfde punt zitten. Daar kan je een heleboel input uit halen. Het concept wordt ook uitgevoerd uiteindelijk voor en door starters. Ik deed altijd veel alleen maar ik zie nu meer waarde in het betrekken van meerdere mensen en meer input. Dat is heel leuk dan wordt het een soort netwerk. En wie kan je daar beter in vertegenwoordigen dan de groep zelf.

Tips en tricks? Wat willen jullie meegeven aan andere organisaties?

Marijn: Jongeren zijn de toekomst dus onderschat niet hun ideeën en hun input.

Remco: Via Jongerenambassadeurs is het mogelijk om op een mooie vrijwillige basis enthousiaste jongeren bij je bedrijf of organisatie betrekken.

Marijn: Ik denk ook wel dat dit een generatie is die anders in het leven staat en het leven op een andere manier bekijkt dan drie generaties hiervoor. Ze zijn inderdaad een stuk zelfstandiger, actief en innovatief en vertellen veel meer de waarom-vraag. Dus mijn tip: het kan een frisse nieuwe kijk geven aan je organisatie en geef de jongeren ook die kans.

Enthousiast geworden door de verhalen van Marijn en Remco? Meld je aan als jongerenambassadeur of krijg inspiratie door jongerenambassadeurs binnen jouw organisatie!