Jongeren roepen nieuw kabinet op te investeren in MDT

Jongeren roepen de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet in een brief op de maatschappelijke diensttijd (MDT) niet te schrappen uit de Rijksbegroting. Het afgelopen jaar met COVID-maatregelen is voor alle Nederlanders een grote opgave geweest, niet in de laatste plaats voor jongeren. Thuis onderwijs, minder sociale contacten en mentale druk eisen hun tol. Daarom moeten we juist nú investeren in de veerkracht, betrokkenheid en kansen, aldus de jongeren. Zij roepen de politiek op de MDT te behouden en ook jij kan meehelpen! Check onderaan het bericht hoe. 

Als jongerenambassadeur iets goed doen in deze zware tijden
Dankzij Jongerenambassadeurs kan ik nu in deze zware tijden toch nog iets goeds doen. Ik kan vanuit huis iets betekenen voor de maatschappij. Met deze ervaring bereid je je vast voor op de toekomst, je leert om goed te communiceren met anderen en dat is erg belangrijk,” aldus Meike (17 jaar) die de afgelopen maanden advies gaf aan Free a Girl bij Jongerenambassadeurs, een van de officiële MDT-programma’s. Ook Luuk, jongerenambassadeur bij Erfgoed Leiden deelt dat juist in deze tijd een MDT jongeren kansen kan geven om zichzelf te ontwikkelen: “Door corona is het verschrikkelijk lastig geworden om met nieuwe mensen in contact te komen die je kunnen inspireren en motiveren. Zeker voor jongeren. Het is dan ook fantastisch dat ik samen met Erfgoed Leiden, ondanks alles, een jongerenraad heb weten op te zetten.”

Geef ruimte aan veerkracht van jongeren
Ruim 200 jongeren hebben het afgelopen jaar bij het MDT-programma Jongerenambassadeurs impact gemaakt en advies gegeven aan organisaties door heel Nederland: van de plaatselijke bibliotheek en een museum tot een ministerie en een NGO. Bij Jongerenambassadeurs ontwikkelen de jongeren niet alleen zichzelf, ze adviseren allerlei organisaties over diverse maatschappelijke vraagstukken: van de toegankelijkheid van de bijsluiter en het jongerenproof maken van schoolboeken tot de verduurzaming van het schoolgebouw en digitale veiligheid. “Juist nu is het zo belangrijk om deze veerkracht en energie van jongeren alle ruimte te geven. Jongeren willen niet aan de zijlijn staan; ze willen bijdragen aan de maatschappij en meedenken over de oplossingen van de toekomst. En tegelijkertijd bouwen ze ook nog aan hun zelfvertrouwen en skills voor de toekomst,” aldus Jasmijn Verbeek, projectleider Jongerenambassadeurs.

Investeer in MDT!
Inmiddels hebben al meer dan 20.000 jongeren een MDT gedaan en dat aantal groeit. Helaas willen sommige partijen bezuinigen op de MDT. Daarom roepen jongerenambassadeurs én andere MDT-jongeren de politiek op deze plannen te herzien. Het is niet tijd om te bezuinigen, maar tijd om te investeren in de kansen van jongeren!

 

Vind jij ook dat er moet worden geïnvesteerd in de kansen voor jongeren? Mail een Kamerlid uit de Tweede Kamer onze brief. De hele brief vind je hier en een lijst met mailadressen van Kamerleden vind je hier! Zo zorgen we er samen voor dat de MDT niet wordt geschrapt uit de Rijksbegroting.