JA Verhalen: Carlein en Julia voor TNO!

Jongerenambassadeurs ontwikkelen hun sociale vaardigheden, leren professioneel te werken en dragen een steentje bij aan de maatschappij. In JA Verhalen zetten we onze jongeren in de spotlight en vertellen zij hun verhaal. Deze keer vertellen Carlein en Julia over hun ervaring als jongerenambassadeurs bij TNO.

Hoe ziet het ouderschap van de toekomst eruit, en hoe valt dat te combineren met werk? Met die vraag hebben de jongerenambassadeurs Carlein en Julia zich tijdens hun traject bezig gehouden. De afgelopen maanden hebben ze zich ingezet bij TNO, een grote onderzoeksorganisatie die zich inzet om mensen en kennis te verbinden.

TNO is erg nieuwsgierig naar hoe de jongeren van nu het ouderschap van de toekomst zien. Dankzij de frisse kijk van jongeren op de wereld, wordt TNO geholpen om te bedenken hoe ouderschap in de toekomst beter gecombineerd kan worden met het werkende leven. Tijdens hun traject bij TNO hebben Julia en Carlein, samen met twee andere jongerenambassadeurs, creatieve workshops voorbereid en aan een groep jongeren gegeven. Dit om met jongeren het gesprek aan te gaan over hun visie op ouderschap. “De workshops waren een vorm van waarderend interviewen,” vertelt Julia, “dat houdt in dat je informatie verzamelt door op een positieve manier vragen te stellen, en de deelnemers over de toekomst te laten dromen.” De gesprekken met de jongeren tijdens de workshops leverden veel interessante inzicht op. Carlein vertelt: “Kinderen krijgen was vroeger de norm, maar dat verandert nu een beetje. Wat ons opviel is dat mensen vooral meer rust en flexibiliteit willen hebben, zodat er minder druk op ouders en kinderen komt te liggen.”

De jongerenambassadeurs hebben hun profielwerkstuk aan de hand van het traject met TNO geschreven. Julia vertelt: “We wilden graag een profielwerkstuk schrijven dat oprecht nuttig is.” Ze kunnen het schrijven van het profielwerkstuk met Jongerenambassadeurs echt aanraden. Julia legt uit dat ze goede begeleiding vanuit TNO en Jongerenambassadeurs hebben gekregen en dat ze het erg fijn vond om de workload van een pws te verspreiden over een langere periode. Carlein vertelt verder dat ze het erg waardevol vindt hoe ze contacten gemaakt heeft die later ook nog kunnen helpen. “Het staat ook gewoon goed op je CV”, voegt Julia eraan toe.

Carlein en Julia hebben veel geleerd tijdens het voorbereiden en geven van de workshops. Carlein vertelt dat ze vanuit TNO veel vrijheid kregen om de workshops zelf in te richten en opdrachten te bedenken. Ze vond het multitasken het leukst en meest leerzaam aan het geven van de workshops. Julia vult aan dat ze ook veel vertrouwen heeft gekregen om te spreken voor een grote groep.

Het traject bij TNO was een hele positieve ervaring voor beide jongerenambassadeurs. Carlein vertelt: “Voor mij was het hoogtepunt dat het voelde alsof we met collega’s bij TNO aan het werk waren.” Ze legt uit dat ze zich heel betrokken voelde bij het gehele traject: “We werden niet alleen als jongere gezien, maar gewoon als gelijkwaardige.” Ook tijdens de bijeenkomsten van het leernetwerk met TNO werden Julia en Carlein erg gewaardeerd. Dit waren bijeenkomsten met professionals en mensen van verschillende bedrijven. Julia vertelt dat de andere partijen binnen het leernetwerk erg onder de indruk waren van wat de jongerenambassadeurs hebben gedaan: “Ik denk dat ze vooral gewoon heel erg blij met ons waren.” Carlein legt uit dat het waardevol was om het jongerenperspectief in te brengen tijdens de gesprekken: “Ik denk dat ze verbaasd waren dat jongeren het juist belangrijk vinden om de druk weg te halen. Ze vonden het echt heel fijn om de kijk van jongeren hierover te horen.”

Ben jij enthousiast geworden door de ervaring van Julia en Carlein? Meld je dan nu aan als jongerenambassadeur!