Jongerenambassadeur Jessica aan de slag bij Museum Boijmans Van Beuningen

Vorige week is Jongerenambassadeur Jessica van start gegaan bij haar droomplek: Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De komende paar maanden gaat zij de afdeling educatie en publieksbegeleiding adviseren over de vraag hoe zij het museum toegankelijker én aantrekkelijker kunnen maken voor kunstliefhebbers met een (visuele) beperking. Het museum ontwikkelde eerder al een rondleiding voor mensen met een visuele beperking, en wil met Jessica graag inzoomen op individueel bezoek van deze doelgroep, en op jongeren.

Jessica zal Boijmans allereerst adviseren over de fysieke toegankelijkheid van het museum – inclusief het Depot Boijmans Van Beuningen dat nu gebouwd wordt – voor mensen met een (visuele) beperking. “Kunst is van iedereen, dus ook van mensen met een beperking. Boijmans is een erg toegankelijk museum, maar ik denk dat er nog mooie stappen gezet kunnen worden,” aldus Jessica. De kersverse Jongerenambassadeur gaat daarnaast ook met medewerkers van de afdeling educatie kijken hoe een zelfstandig museumbezoek aantrekkelijker gemaakt kan worden voor bezoekers met een visuele beperking. “Ik ben zelf groot kunstliefhebber, dus wat dat betreft ben ik heel blij dat we twee vliegen in één klap slaan!”

Boijmans is erg enthousiast over de samenwerking met Jessica. “Bij het toegankelijker maken van het museumgebouw en de collectie is samenwerken met de betreffende doelgroep van essentieel belang. Jessica’s gedrevenheid in combinatie met haar inzicht en ervaring als jongere kunstliefhebber met een visuele beperking is voor ons een gouden formule om te onderzoeken hoe we een museumbezoek nog toegankelijker kunnen maken.”

Ondertussen gaat Jessica het museum ook vanuit haar rol als student adviseren. Boijmans start eind mei namelijk met een grootscheepse renovatie. De collectie wordt ondertussen zichtbaar, bekend en levendig gehouden middels verschillende projecten, waaronder Boijmans in de klas: het museum (inclusief collectiestukken) gaat naar scholen toe in plaats van andersom. Jessica gaat advies geven over hoe zij jongeren in het vervolgonderwijs kunnen betrekken bij en enthousiasmeren over kunst. “Ook die opdracht is een goede match, want ik studeer Social Work. Ik hoop op deze manier bij te kunnen dragen aan het geloof in de enorme maatschappelijke waarde van kunst. Ik heb er zin in!”