Selecteer een pagina

Van start met een advies over digitale identiteit bij het ministerie van BZK!

door | jul 24, 2020 | Nieuws

Ook in coronatijd komt een enthousiaste groep jongeren bijeen om aan de slag te gaan als jongerenambassadeur. Ditmaal niet bij de droomplek zelf, maar helemaal online! Deze zomer houden zij zich bezig met een advies aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Naast dat we onze identiteit kennen zoals we iedere dag door het leven wandelen, met onze naam, woonplaats, etniciteit en studie als onderdeel daarvan, staat veel van onze identiteit ook digitaal. Niet alleen bedrijven, maar ook de overheid heeft verschillende gegevens van jou. Dat is handig: zo kunnen we onszelf identificeren met onze ID-kaart of paspoort, maar soms ook verwarrend: welke gegevens zijn er eigenlijk allemaal bekend van ons?

Een groep van 16 jongeren ging in juli van start met de vraag welke rol de overheid moet nemen in de digitale identiteit van jongeren. Een jongerenambassadeurschap nΓ©t iets anders dan normaal: namelijk volledig online. Na een uitgebreide presentatie van het ministerie, was het aan de jongeren zelf om te gaan brainstormen. Al snel werd het een sessie waarbij de ene vraag de andere opvolgde vanuit verschillende visies. Zowel middelbare scholieren als hbo studenten vormen de groep, wat zorgt voor een mooie afwisseling en diverse input.

Afgelopen dinsdag vond de tweede bijeenkomst plaats. De jongerenambassadeurs brachten hun eigen digitale voetsporen in beeld in video’s, collages en tekeningen. Zo kregen ze beter zicht op hun eigen gedrag: van Snapchat, tot aan de Bankieren-app en Boohoo onze gegevens zijn op oneindig veel plekken te vinden. Hoe kan de overheid bijdragen aan het beter beschermen daarvan? Wat zijn de mogelijkheden van de digitale wereld – en wat zijn juist de gevaren? Een selectie van de onderwerpen waar de groep zich de komende weken over gaat buigen. Dat belooft een mooi eindadvies aan staatssecretaris Knops van BZK zodra het nieuwe schooljaar weer begint!

Lijkt het jou ook leuk om advies te geven over iets wat jΓ­j belangrijk vindt? Er zijn nog veel meer droomplekken beschikbaar! Bekijk ze snel op onze site, of stuur ons een appje met wat jij leuk vindt en we denken graag met je mee!