Jongerenambassadeurs geven cultuurcentrum Rozet een boost!

Cultuurcentrum Rozet is dé plek in Arnhem waar kunst, taal, cultuur en erfgoed samenkomt. Ook jongeren zijn hier regelmatig te vinden. Voor jongerenambassadeurs Suzanne en Amber zit daar meer achter: is Rozet alleen een hangplek of is er meer uit te halen? Wij spraken Dennis Elfferich van Rozet over hoe het is om jongerenambassadeurs te hebben rondlopen op deze ontmoetingsplek.

 

Rozet: studeren of hangen?

Voor jongeren uit Arnhem is Rozet een plek om te studeren of rond te hangen. Dennis, als Kwartiermaker Huisvesting, gaat zo nu en dan met jongeren in het gebouw in gesprek. Rozet voelt als een veilige plek, maar heeft naast ‘chillen’ veel meer te bieden. Suzanne en Amber gaan op zoek naar wat er mist. De afgelopen weken namen zij enquêtes af, gingen in gesprek met verschillende afdelingen, het jongerenteam en hebben deelgenomen aan een debat over jongeren en eenzaamheid.

Dennis is enthousiast over de werkwijze van de jongeren: ‘Ik werk volgens een vaste structuur en werkwijze. En de jongeren, zij vliegen het gewoon aan. Die aanpak is heel mooi om te zien. Uiteindelijk stellen de jongeren vaak dezelfde vragen als ik, maar hun aanpak is toch anders. Met andere woorden: we komen tot hetzelfde doel, maar ze nemen er een andere route naartoe. Zo zie je dat het echt wederzijds leren is, dat maakt het echt leuk. Ik begrijp een hele hoop van jongeren, maar ook een hele hoop niet.’

Van Jongerenambassadeurs tot een duurzaam project

Volgens Dennis is Jongerenambassadeurs pas het begin wat betreft jongereninput voor Rozet. Het valt binnen het grotere kader van een jongerenteam dat in Rozet Arnhem wordt opgezet. Onder de naam ‘Jong Belegen’ – als afgeleide van het jongerenteam ‘Vers’ bij Rozet Groningen – gaan jongeren Rozet nieuw leven inblazen.

‘We willen een podium creëren voor kartrekkers die iets binnen het cultuurvlak willen gaan doen. Dat kan dans of tekenen zijn, maar wat mij betreft ook een verzameling van Pokémonplaatjes’ vertelt Dennis. De opdracht van Sanne en Amber is de eerste stap. Daar zullen weer nieuwe vragen uit ontstaan, die op hun beurt beantwoord zullen worden. Zo blijft het jongerenvraagstuk leven binnen de organisatie en wordt het een duurzaam project. ‘We willen ook meewerken aan talentontwikkeling,’ vertelt Dennis. ‘Jongeren zijn zo verschillend: de één is nog ontzettend zoekende en de ander weet al precies wat hij of zij wilt doen. Daar willen we ook een plek voor bieden.’

Échte jongereninput!

Volgende maand sluiten Suzanne en Amber hun jongerenambassadeurschap af met een presentatie voor de leidinggevenden, het jongerenteam, de cultuurmaker binnen Rozet en Jongerenambassadeurs. Volgens Dennis smaakt de opdracht van de twee jongeren naar meer: ‘Wanneer het onderwerp eenmaal is gevallen en de vragen lopen, kunnen we daaruit nieuwe stappen gaan zetten. Daarbij willen we actief verder werken met Jongerenambassadeurs’. Een mooi voorbeeld van jongereninbreng waar écht iets mee wordt gedaan.

Ziet u mogelijkheden voor jongereninput binnen úw organisatie? Of ben je een enthousiaste jongere die passende input kan geven aan een organisatie? Neem contact op met Jongerenambassadeurs!