Bijzonder project in zes regio’s van start

Vandaag start het project Jongerenambassadeurs! Dit project, in het kader van de maatschappelijke diensttijd, geeft jongeren een plek aan tafel in verschillende organisaties. Met visie, een originele blik op zaken en creativiteit adviseren deze jongeren o.a. goede doelen, overheden en bedrijven. Gericht, omdat er een vraag ligt, of breed. Omdat jongeren de toekomst zijn.

Elke dag en in elke organisatie worden er beslissingen genomen over de toekomst. Toch wordt de jongste generatie, voor wie die toekomst het meest relevant is, vaak niet meegenomen bij deze beslissingen. Een dilemma dat eerder gesignaleerd werd door onder andere Kinderombudsman Margrite Kalverboer en oud-politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw. Het is de hoogste tijd dat daar verandering in komt. Daarom het project Jongerenambassadeurs.

Wie zijn de ambassadeurs?
Het project staat open voor alle geïnteresseerde jongeren tussen de 15 en 21 jaar. Zowel schoolgaande jongeren als jongeren die bezig zijn met hun vervolgopleiding zijn van harte welkom en ook in opleidingsniveau wordt geen onderscheid gemaakt. Speciale aandacht is er voor jongeren die door een beperking of aandoening tegen drempels aanlopen op school of werk. Zij krijgen trainingen  om hun ideeën in te brengen bij een organisaties zodat deze er ook daadwerkelijk mee aan de slag kunnen.

Hoe werkt het?
Het jongerenambassadeurschap wordt afgetrapt met een trainingsdag, waar aandacht is voor vaardigheden die jongeren kunnen inzetten bij een organisatie. Vervolgens worden de jongeren gekoppeld aan een organisatie. Ongeveer één dagdeel per week gaan de jongeren langs bij hun organisatie om mee te kijken en vooral te praten over tal van zaken. Maar soms werken ze ook mee om te ervaren hoe het werkt!  Ze observeren, inventariseren, denken mee en geven concrete feedback aan de organisaties.

Maatschappelijke diensttijd
Jongerenambassadeurs vindt plaats in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd. Het kabinet heeft in het Regeerakkoord afgesproken dat er een vrijwillige Maatschappelijke Diensttijd komt voor jongeren. Dit biedt jongeren tijd en ruimte om zich in te zetten voor een ander, en zo hun eigen talenten te ontplooien. Momenteel is deze flink in ontwikkeling. Het project Jongerenambassadeurs maakt deel uit van deze ontwikkeling, en wordt mogelijk gemaakt door ZonMw.