Jongerenambassadeurs in het NRC: Het politiek ontwaken van de scholier

Jongeren roeren zich. Van Klimaatstakingen en Coalitie-Y tot de G500 en Jongerenambassadeurs: jongeren laten steeds meer hun stem horen. Worden zij een politieke factor? Dat vroeg NRC zich af in de weekendeditie van afgelopen zaterdag. De voorpagina van de weekendeditie van NRC was afgelopen weekend gevuld met een artikel over het politiek ontwaken van jongeren. Projectleider Jasmijn van Jongerenambassadeurs werd voor dit artikel geïnterviewd over deze beweging én Jongerenambassadeurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NRC signaleert dat jongeren hun stem laten horen en zich zorgen maken over maatschappelijke kwesties, zoals de klimaatverandering. Coalitie-Y, de nieuwe jongerenbeweging, overhandigde eind september tien eisen aan premier Rutte die onder andere de studiedruk op jongeren moet verminderen. Het Jongerenparlement wordt genoemd als een ander voorbeeld van ‘politiek ontwaken’ van jongeren. Volgens de krant biedt dit initiatief een uitgelezen kans aan jongeren om hun stem te laten horen. Het oprichten van een jongerenparlement werd al genoemd in de troonrede, waarna Jongerenambassadeurs vele spontane aanmeldingen kreeg, aldus Jasmijn. Op dit moment werkt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) nog aan de opzet van het jongerenparlement. Het advies van de Jongerenambassadeurs wordt is wel al te vinden op onze site en in de online versie van het krantenartikel.

In politiek Den Haag en op de ministeries wordt de stem van jongeren steeds serieuzer genomen. Ambtenaren beseffen dat jongeren kennis hebben die zij niet hebben. Niet alleen over social media maar ook over hoe je in het algemeen met jongeren communiceert. Niet alleen het ministerie van BZK, maar ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wist Jongerenambassadeurs te vinden. Zeven jongerenambassadeurs zijn momenteel druk bezig met hun advies over jongeren en vaccinaties.

Wil je ook jouw stem laten horen en advies geven aan jouw droomplek? Kijk dan snel bij onze droomplekken, app ons op 06-18530825 en hou ook onze siteInstaFacebook en Twitter in de gaten!