Jongerenambassadeurs nemen deel aan Vaccinatiealliantie 

Gisteren was de tweede bijeenkomst van de Vaccinatiealliantie. De alliantie verbindt veel verschillende partijen en organisaties, waaronder huisartsen, apothekers, wetenschappers en beleidsmakers. Er werd gesproken over het grote belang van vaccineren. Laten onze jongerenambassadeurs nou ook bezig zijn met de vraag hoe meer jongeren geactiveerd kunnen worden tot vaccineren. Een perfecte match dus!

Op uitnodiging van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waren 4 jongerenambassadeurs aanwezig in het Muntgebouw in Utrecht. Na een leuke en mooie opening door oud-Klokhuis presentator Ernst van der Pasch waarin hij benadrukte dat je met respect met iedereen moet praten (ook tegen de mensen die tegen vaccineren zijn) was het tijd voor de gezamenlijke bijeenkomst. Hilde van Keulen, onderzoeker gedragsverandering bij TNO, gaf bijvoorbeeld aan dat er een keuzehulp is ontwikkeld voor de HPV-vaccinatie. Moeders kunnen door de website meer te weten komen wat de redenen zijn om je wel of niet te laten vaccineren. Hierdoor worden ouders gestimuleerd om na te denken over vaccinatie.

Daarna was het tijd voor de aparte sessies. Jongerenambassadeurs Annabelle, Tim, Tessel en Reza waren aanwezig bij de sessie over het HPV-vaccin. Wisten jullie dat door de prik minimaal 500 doden per jaar voorkomen kunnen worden? Steeds meer jongeren zijn nu gevaccineerd, maar nog lang niet alle mensen hebben de HPV-prik gehaald. Hoe kunnen we de vaccinatiegraad omhoog krijgen? Hoe kan bijvoorbeeld het vaccineren toegankelijker, gemakkelijker en socialer gemaakt worden? Met post-its en goede ideeën ging de groep aan de slag. Het brainstormen ging heel goed en er kwamen mooie ideeën. Zo moet het vaccineren net zo gewoon worden als het maken van de klassenfoto en kun je via Instagram het vaccineren promoten met slogans en hastags, bijvoorbeeld #hebjijhemal. Binnenkort presenteren de Jongerenambassadeurs ook zelf hun advies aan het ministerie over jongeren en vaccinaties.

Het was een super interessante dag! Wil jij ook zoiets meemaken? Word dan snel jongerenambassadeur! Hou onze siteInstaFacebook en Twitter in de gaten op app ons op 06-18530825.