Lancering online campagne: #JouwStemTeltOok!

Het is maart en dat betekent: de verkiezingen komen eraan! In menig omgeving hét onderwerp van dit moment – als het niet gaat over de heropening van de kappers. Hoe denken jongeren eigenlijk over de politiek? Als we de verkiezingsopkomst van de afgelopen jaren moeten geloven, blijkt het toch lastig om jonge kiezers te motiveren om naar de stembus te gaan. Dat kan en mag enthousiaster! 11 Jongerenambassadeurs gingen van start bij het College voor de Rechten van de Mens en sloegen de handen ineen om de boodschap te verspreiden: #JouwStemTeltOok!

Jongeren stemmen weinig. Uit onderzoek blijkt dat 66% van de stemgerechtigde jongeren tussen de 18 en 24 jaar is gaan stemmen bij de landelijke verkiezingen van vier jaar geleden. Volgens jongeren zijn redenen om níet te stemmen dat de politiek te ingewikkeld is of politici zijn niet te vertrouwen zijn. De groep Jongerenambassadeurs wil daar samen met het College voor de Rechten van de Mens verandering in brengen. Het maakt namelijk wel degelijk verschil als zoveel mogelijk jongeren naar de stembus gaan. De samenstelling van de Tweede Kamer zou compleet omgegooid worden en thema’s als onderwijs, klimaat en woonvoorziening zouden meer aandacht krijgen. Daar ligt de kern van de boodschap: óók jouw stem telt!

Eind januari kwam de groep jongeren voor het eerst online bij elkaar. De aftrap was door het College voor de Rechten van de Mens: waarom is stemrecht zo’n belangrijk en waardevol recht? In vijf wekelijkse sessies, iedere woensdagmiddag, ging de groep op zoek naar een antwoord op deze vraag. Een workshop door campagnebureau BKB, een informatiesessie door ProDemos en het verhaal van jongere Laura van de Beek, MensenrechtenMens 2020 maakten deel uit van het programma. Met leeftijden uiteenlopend van 15 tot 24 jaar en verschillende opleidingsniveaus en schoolfases maakt het de groep tot een diverse mix. Wat ze met elkaar delen? Hun motivatie om óók andere jongeren enthousiast te krijgen om naar de stembus te gaan. Het resultaat: de online campagne ‘Jouw Stem Telt Ook’ die je vanaf vandaag hier kunt volgen.

Het College voor de Rechten van de Mens vestigde hun aandacht afgelopen jaar op het stemrecht als mensenrecht. Ze vroegen Jongerenambassadeurs om mee te denken hoe we nou écht meer jongeren naar de stembus kunnen krijgen. Zijn de verkiezingen voor jou ook nog wat ingewikkeld? Volg de Instagrampagina met weetjes, video’s en interviews over de verkiezingen. Samen kunnen we elkaar inspireren want #JouwTemSteltOok!

Lijkt het jou ook tof om jouw stem te laten horen waar dat hoog tijd is? Bekijk onze droomplekken of meld je meteen aan als Jongerenambassadeur. Dat doe je hier of door een appje testuren naar 06 1853 0825!