SummerJAm 2023!

Kun je het al voelen? Wij anders wel! De zomer komt er bijna aan en wij organiseren een uniek Jongerenambassadeurs-zomertraject: SummerJAm. Van 24 t/m 28 juli hebben we een divers programma voor jullie, bij ons op kantoor in Den Haag.

SummerJAm biedt jou de mogelijkheid om:

  • Mee te praten over wonen, klimaat en veiligheid met belangrijke organisaties
  • Andere jongeren te ontmoeten
  • Je vaardigheden te ontwikkelen en je talent te ontdekken

En het is volledig gratis! Schrijf je nu in via deze link, want vol = vol! En neem gerust je vrienden mee!

Maar… waarom zou je meedoen?
Voel je je ook wel eens machteloos omdat er zooo veel aan de hand is in de wereld? Tijdens de SummerJAm stellen we drie thema’s centraal: wonen, klimaat en veiligheid. We nodigen belangrijke organisaties uit die met deze onderwerpen werken, en zij vragen jullie om advies. Jullie zijn tenslotte de toekomst en bij Jongerenambassadeurs vinden we dat het belangrijk is dat er naar jullie originele inzichten geluisterd wordt. Wij zorgen ervoor dat jij een plek aan tafel krijgt. Zo kan jij op belangrijke thema’s echt impact maken en laat je jouw stem horen in de maatschappij! Hoe mooi is dat? 😊

Hieronder legt een van de drie organisaties uit wat hun werk inhoudt, en welk vraagstuk ze voor jullie hebben:

Wonen: de Woonbond
De eerste organisatie die langskomt tijdens de SummerJAm is de Woonbond. Als organisatie geven zij een stem aan hurend Nederland. Dit betekent dat zij opkomen voor alle wanpraktijken die er gebeuren bij huurders. Misschien ben je er zelf wel bekend mee: je komt als student of jonge huurder nauwelijks aan een woning en als je die wel hebt is de woonsituatie niet altijd best. En dat is eigenlijk best gek, want wonen is een grondrecht! Iedereen verdient een fatsoenlijk dak boven zijn hoofd. Jij gaat over dit thema samen met andere jongeren brainstormen en geeft advies over de volgende vraag: ‘’hoe kunnen we jongeren activeren op te komen voor hun woonrecht?’’ Kortom, tijd om impact te maken! Aansluitend aan dit vraagstuk krijg je vanuit de Woonbond een professionele workshop, zodat jij leert hoe jij als jongere jouw stem kan laten horen.

Klimaat: Save the Children
Save the Children is ’s werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie, actief in meer dan 120 landen. Het leven van kinderen van vandaag en in de toekomst staat onder druk door de klimaatcrisis. Door het falen van de vorige generaties om de toekomst van kinderen te beschermen, bedreigt de klimaatcrisis het recht om veilig thuis en gemeenschap, het recht op gezondheidszorg, voedsel en leren. Kinderen eisen meer actie en het is tijd dat de wereld luistert.
Save the Children ondersteunt kinderen om hun rechten op te eisen en deel te nemen aan klimaat gerelateerde beslissingen, en zorgt ervoor dat hun stem wordt gehoord. Maar hoe zorgen we ervoor dat alle kinderen en jongeren tot 25 jaar inspraak hebben in klimaatvraagstukken, specifiek in Nederland? Hoe zorgen we ervoor dat jongeren die nu op afstand blijven mee worden genomen en zich gaan uitspreken? Wat voor campagne zou werken om ook hen hun stem te laten verheffen?

Veiligheid: Halt
Op donderdag 27 juli komt Halt hun vraagstuk presenteren. Je hebt vast en zeker al eerder van Halt gehoord, maar wat doen zij precies? Halt is een organisatie die zich inzet voor jongeren. Ze willen jongeren een tweede kans bieden, maar ook sociaal weerbaarder maken, zodat ze een kansrijke toekomst tegemoet gaan. Dat doen ze op veel verschillende manieren:
1. Een Halt-interventie
2. Voorlichting en spreekuren op scholen 
3. Actief zijn binnen de wijken d.m.v. sportevenementen en jongerenwerk.
Halt doet dus veel meer dan alleen maar interventies uitvoeren bij jongeren en zij zijn super benieuwd naar jouw jongerenperspectief!

Vergroot je skillset!
Gedurende de week ontwikkel jij je vaardigheden en word je een topadviseur.

We beginnen de week met een workshop van onze eigen jongerencoach Rob: het kwaliteitenspel. Om je verder te ontwikkelen is het allereerst belangrijk om stil te staan bij jouw kwaliteiten. We zijn vaak erg bescheiden over de dingen die we goed doen of kunnen, terwijl dat echt zonde is! Aan de hand van dit spel ga je deze ontdekken en leer je hoe je jouw kwaliteiten kan inzetten om te groeien in je minder sterke punten. Vervolgens helpt Rob je nieuwe leerdoelen te stellen: waar wil jij je tijdens het jongerenambassadeurs traject in gaan ontwikkelen? En nog belangrijker, hoe kom je daar? Kortom, een super leuke en interactieve workshop om de maandag mee af te trappen!

Die middag gaan we gelijk door met een workshop gesprekstechniek. Hoe wil jij het verschil maken in een gesprek? En hoe voorkom je dat er ongemakkelijke stiltes vallen. In deze interactieve workshop gaan we antwoord geven op deze vragen. Je leert handige trucjes om het beste uit het gesprek te halen. Hoe voorkom je bijvoorbeeld om altijd maar weer het woord ‘maar’ te gebruiken. Hoe spreek je met je lichaam? En wat doe je nu met die stiltes?  Het zijn deze maar ook andere vragen die terug komen in deze workshop, gegeven door Mariëlle van Oort. Mariëlle is directeur, senioradviseur en trainer bij Van Oort & van Oort, adviesbureau voor public affairs en communicatie.

Adviseren kun je leren! Op dinsdag neemt Sonja, jongerencoach bij Jongerenambassadeurs, je mee in het hele proces van adviseren. Want hoe kom je tot een advies aan een organisatie, en waar moet je beginnen?! We kijken naar de beste manieren om te brainstormen. Na de brainstorm ga je aan de slag met jouw eigen onderzoek: het gebruik van enquêtes, interviews, bronnen lezen. Hoe werkt dat? Welke aanpak past bij jouw vraag? En hoe laat je jouw resultaten het beste zien? Advies geven 101!

Op woensdag ga je met jongerencoach Yens aan de slag: Hoe maak je een coole reel? En hoe krijg je die viral? Vragen die je je vast wel eens gesteld hebt tijdens het scrollen op Insta. In zijn workshop Make Reels & Go Viral helpt Yens je op weg met bruikbare tips en tricks. Leer alles over videobewerking op je mobiel en het gebruik van de laatste Insta-features! Ga daarna met een groep jongeren op pad in de mooie stad achter de duinen en maak een vette video. Op donderdag laat je zien wat je hebt gemaakt en bespreken we met elkaar wat er zo goed aan is, en wat er de volgende keer nóg beter kan.

Na een hele week kennis op te hebben gedaan tijdens workshops van de jongerencoaches en organisaties mag jij op de vrijdag als jongere laten zien wat jij de groep wil leren: share your skills! Jouw mening en perspectief vinden we heel belangrijk. Wat vind jij belangrijk om mee te geven aan andere jongeren? Dit geef je weer in een korte presentatie. Spannend?! Geen zorgen, wij helpen je daarbij.

Verder gaan we deze middag in groepjes aan de slag met de vraagstukken die gepresenteerd zijn door de organisaties. Aan het eind van de middag hebben we wel genoeg denkkracht gebruikt voor de week en houden we een jamsessie met iedereen die het leuk vindt muziek te maken!

‘s Avonds sluiten we de week met z’n allen af met een super gezellige strandpicknick (als het weer het toelaat).

Have FUN
Want naast dat je heel veel gaat leren tijdens de SummerJAm gaan we vooral ook heel veel plezier beleven met elkaar! Elke dag lunchen we gezellig samen en op de eerste dag houden we gelijk pizza avond. Dinsdagmiddag hebben we leuke games, en op vrijdag een jamsessie en een strandpicknick als afsluiting. Misschien ontmoet jij deze week wel jouw nieuwe vriendengroep!

 

Nog even praktisch op een rijtje:

  1. Meld je aan! Één van onze jongerencoaches neemt dan contact met je op om een online kennismakingsgesprek in te plannen. Lijkt alles je na het gesprek nog steeds leuk? Dan maken we samen je aanmelding compleet.
  1. 24 t/m 28 juli kom je naar ons kantoor in Den Haag. Zorg dus dat je dan niet op vakantie bent! We verwachten je elke dag om 10:00 uur. Afhankelijk van de middag/avond activiteit ben je of om 17:00 uur, of rond 20:00 uur klaar. Voor lunch wordt elke dag gezorgd.
  1. Je wordt, samen met anderen, ingedeeld bij 1 organisatie. Natuurlijk geef je eerst je voorkeur op en houden we hier zoveel mogelijk rekening mee. De rest van de zomer werk je met jouw groepje aan een advies. Hierbij gebruik je de skills die je van ons hebt geleerd.
  1. Je presenteert jouw advies op de terugkomdag. De datum hiervan prikken we met elkaar. Op deze dag komen we weer samen. Jullie presenteren als groepje aan de rest, maar natuurlijk vooral aan de organisatie. De organisaties reageren vervolgens op jullie adviezen. Ook krijg je een certificaat en een cadeautje; we maken er een feestelijk moment van!