Laat jij je stem horen?

Een activerende les over advies geven, impact maken en jongerenambassadeur worden

Je stem laten horen, hoe werkt dat?

Download hier jouw opdrachtenformulier. Deze stuur je aan het einde van de les op naar jouw docent.

Jongerenbeweging

Overal in Nederland laten jongeren hun stem horen. En wie weet heb jij dat ook gedaan het afgelopen jaar! Duizenden jongeren verzamelden zich op het Malieveld in Den Haag om aandacht te vragen voor het klimaat, een groeiende jongerenbeweging vraagt aandacht voor de studie- en prestatiedruk onder jongeren en er is een Jongerenparlement in aantocht.

Maar wat betekent dat dan eigenlijk ‘je stem laten horen’? Hoe doe je dat? En waarom is dat belangrijk?

In deze les leer je op welke manier je je stem kan laten horen en wat je daarmee kan bereiken.

Impact maken

Je stem laten horen betekent dat je aandacht vraagt voor iets wat jij belangrijk vindt. Door je stem te laten horen wil je iets positiefs bijdragen of veranderen in de wereld. Oftewel: je maakt impact! Aandacht vragen voor iets wat jij wil veranderen, kan op veel verschillende manieren. 

In deze tijd van de corona-crisis is het nóg belangrijker om als jongere van jezelf te laten horen. Een goed moment dus om na te denken en voor te bereiden hoe en waar jij je stem wilt laten horen. Dit stappenplan helpt je hierbij. Zo begin je online en maak je straks een vliegende start als de maatregelen voorbij zijn!

Je kunt je stem laten horen om een maatschappelijk vraagstuk onder de aandacht te brengen.

Inspiratie

Bekijk onderstaand filmpje:

Studie- en prestatiedruk = druk voelen dat je constant goed moet presteren door bijvoorbeeld school of ‘de maatschappij’

 

Je stem laten horen = actief aandacht vragen voor iets dat jij belangrijk vindt

 

Impact = een positieve verandering in gang zetten in de wereld

 

Maatschappelijk vraagstuk = 1) heeft gevolgen voor grote groepen 2) vereist een gemeenschappelijke oplossing (met onder andere overheid) 3) krijgt veel aandacht in de media en 4) heeft te maken met tegenstellingen.

Opdracht 1

  • Op welke manier maakt Greta Thunberg impact?

Tip! Wat kun je vinden over Greta Thunberg op google en YouTube?

Aan de slag!

Ook bij jou in de buurt kun je aan de slag om impact te maken. Heel veel maatschappelijke organisaties, bedrijven, gemeenten, zorginstellingen of andere organisaties willen dat jij je stem laat horen bij hen. Zij zijn bijvoorbeeld benieuwd hoe je denkt dat hun organisatie er in de toekomst uitziet, wat jij van hun aanpak vindt, hoe zij hun social media moeten gebruiken of hoe ze jongeren enthousiast kunnen maken voor wat ze doen.

Denk aan: een ministerie, jouw favoriete voetbalclub, een inspirerend museum, het theater bij jou in de buurt, organisaties die zich bezighouden met gezondheid, een politieke partij, een bibliotheek, een mensenrechtenorganisatie zoals Amnesty, een supermarkt of misschien wel een televisieprogramma!

Opdracht 2

  • Pak je opdrachtenformulier erbij.
  • Bedenk drie (maatschappelijke) organisaties in jouw dorp of stad waar jij interesse in hebt.

Tip! Inspiratie nodig? Google op ‘organisatie in [naam dorp of stad] en een thema dat jij interessant vindt [denk aan: dieren, natuur, zorg, politiek, sport, theater, bibliotheek, etc.] of kijk op www.jongerenambassadeurs.com/droomplek.

Jongerenambassadeurs

In heel Nederland geven jongeren advies aan organisaties en daar maken zij impact. Vanuit hun eigen kennis en ervaringen geven zij namens alle andere jongeren in Nederland advies over een vraagstuk dat de organisatie aan hen voorlegt.

Bekijk onderstaand filmpje:

Mark, Sterre, Eda, Esra, Jessica, Tessel, Annabelle en Reza zijn Jongerenambassadeur en vertegenwoordigen dé stem van jongeren bij een organisatie. Zij gaven antwoord op de vragen van hún droomplek, bijvoorbeeld: hoe moet een campagne over vaccinaties eruit zien voor jongeren? Of hoe maak je het museum toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Opdracht 3

  • Bekijk de websites van de organisaties die jij hebt uitgekozen bij opdracht 2. Bedenk bij elke organisatie 1 vraag waarop jij hen als Jongerenambassadeur advies zou kunnen geven

Let op! Je hoeft geen inhoudelijke kennis van het onderwerp te hebben. Het gaat er om dat jij vanuit jouw ideeën als jongere met de organisatie meedenkt. Jij weet tenslotte wat jongeren interessant vinden! En jij denkt misschien wel heel anders over hoe je iets moet oplossen of hoe je iets aan moet pakken.

Opdracht 4

  • Welke informatie heb je nodig om de vraag te beantwoorden en de organisatie advies te geven? Geef op je opdrachtenformulier aan hoe jij te werk zou gaan.

Tip! Je kunt denken aan: (literatuur)onderzoek, interviews, een enquête rondsturen, (online) brainstormen met andere jongeren of organisaties.

Geef advies

Met het antwoord op de vraag kun jij advies geven aan een organisatie en hen op een positieve manier helpen. Hoe klein ook, je draagt waarschijnlijk bij aan een maatschappelijk vraagstuk. En dat is hoe je impact maakt!

Opdracht 5

  • Aan welk maatschappelijk vraagstuk draag jij bij met jouw advies?

Laat van je horen!

Gefeliciteerd, door het afronden van deze opdrachten heb jij de eerste stap gezet om jouw stem te laten horen! Stuur je opdrachtenformulier op naar je docent en laat zien hoe jij impact wil maken.

Lijkt het jou wat om jouw ideeën in praktijk te brengen? En écht advies te geven aan een organisatie? Dat kan!

Het project Jongerenambassadeurs helpt jou bij het vinden van een organisatie die past bij jouw interesses en legt het eerste contact. Daarnaast krijg je een online training via én een persoonlijke jongerencoach die je begeleidt en klaar staat voor al jouw vragen. Benieuwd hoe het nou precies in zijn werk gaat of meteen aanmelden?

Kijk op www.jongerenambassadeurs.com, de instagram @jongerenambassadeurs, stuur een appje naar 06 18530825 of stuur jouw opdrachtenformulier door naar Jongerenambassadeurs. Zij leggen contact via Whatsapp om aan de slag te gaan!

Jongerenambassadeurs = een project waarin jongeren tussen de 14 en 27 jaar de kans krijgen hun stem te laten horen bij maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden. Ruim 100 jongeren in heel Nederland gaven hun adviezen!

En jij kan meedoen!