Jongerenambassadeurs nieuwsbrief februari!

De jongerenambassadeurs hebben niet stilgezeten in januari en februari! In deze nieuwsbrief presenteren wij met trots weer een aantal bijzondere matches. Ook kun je lezen over een nieuwe ‘Eerste dag van…’, geven we een kijkje in onze eigen keuken én kun je onze tweede podcast beluisteren ‘Van scholier tot Jongerenambassadeur’! Natuurlijk ontbreekt ook een selectie uit onze interessante en uitdagende vacatures niet in deze nieuwsbrief. Veel leesplezier!

Practice what you preach

Jongerenambassadeurs is onderdeel van de pilot maatschappelijke diensttijd, opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en gefinancierd door ZonMw. 41 proeftuinen zijn in de eerste ronde opgezet om te experimenteren: wat werkt, en wat niet werkt. Als één van de speciaal uitgekozen proeftuinen wordt het project Jongerenambassadeurs op de voet gevolgd door onderzoeksbureau Significant, die hier een aantal mooie verhalen over heeft geschreven. Deze delen we graag met jullie!

Voor haar eerste verhaal is onderzoeker Maaike op bezoek bij de starttraining. Ze beschrijft hoe de jongeren welkom geheten worden, elkaar leren kennen, en aan de slag gaan met feedback en gesprekstechnieken. En, best spannend: de jongeren nemen een korte vlog op, waarin ze vertellen waarom ze jongerenambassadeur willen worden. “Daar kan geen studieboek tegenop!”, aldus Maaike.

Begin december sloot onderzoeker Maaike aan bij ons jongerenoverleg, waarbij ook jongerencoach Jasmin, voorzitter van het jongerenpanel Zorg én Perspectief Bente, en ervaringsdeskundige Mathijs aanwezig waren. Want natuurlijk betrekken we ook de input van jongeren in onze eigen organisatie: “Practice what you preach”! “Een nuttig projectteam waarbij het lerend onderzoeken centraal staat”, concludeert Maaike.

Nieuwsgierig naar de rest van de verhalen achter Jongerenambassadeurs en de andere projecten in de Maatschappelijke Diensttijd? Je leest alle verhalen hier!

De eerste dag van… Hein, Michelle en Jan bij de NVvR!

Met trots kondigen we weer drie nieuwe matches aan: Jongerenambassadeurs Hein, Michelle en Jan zijn in januari als team van start gegaan bij de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR). Wat ze gaan doen blijft nog even geheim, maar ze zullen op ludieke wijze laten zien wat er gebeurt als de rechtsstaat in Nederland onder druk komt te staan!

De rechtsstaat staat in nogal wat landen onder druk, ook dichterbij dan we vaak denken. Denk aan Polen, Hongarije, Malta en Turkije. Maar hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Wat gebeurt er als de rechtsstaat in Nederland ondermijnd wordt en rechters en officieren van justitie buiten spel staan? De NVvR is benieuwd naar de ideeën van deze drie jongerenambassadeurs om dit onder de aandacht te brengen. Daarnaast is de rechtspraak een belangrijk onderdeel van de maatschappij, maar het is voor jongeren vaak moeilijk voor te stellen wat er nu precies gebeurt in de rechtszaal. Hier gaan deze jongerenambassadeurs iets aan doen!
 
Geert van Rhee, directeur van de NVvR, is blij met de komst van het drietal: “Voor de NVvR is het thema rechtsstaat zeer actueel. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een conferentie over de staat van onze rechtsstaat. Voor jongeren is dat wellicht een abstract onderwerp, terwijl het hen zeer aangaat. Door de komst van Jan, Hein en Michelle kunnen we nu echt stappen gaan zetten om tot de verbeelding van jongeren te gaan spreken! Ik ben benieuwd welke ludieke actie zij bedenken.”

Hein staat ook te popelen om aan de slag te gaan: “De ondermijning van de rechtsstaat in landen als Polen, Hongarije en Malta is een serieus probleem. Maar welke gevolgen dat in Nederland zou hebben vind ik moeilijk voor te stellen. Dat gaat ons team nu samen uitzoeken, en we zorgen dat we dit ook kunnen vertalen naar andere jongeren!” In januari hebben Michelle, Hein en Jan hun eerste afspraak gehad met Geert van Rhee, waarbij al allerlei ideeën zijn ontstaan en plannen gesmeed. Uiteraard zijn de vorderingen van het drietal jongerenambassadeurs te volgen via onze website en en Facebook, Instagram en Twitter!

Uitgelichte vacatures

Waar ga jij binnenkort aan de slag?

Fiom

In 2020 kunnen de eerste donorkinderen van 16 jaar, die zijn verwerkt met behulp van een niet-anonieme donor, de gegevens van hun donor opvragen en mogelijk met hem in contact komen. Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, ondersteunt deze jongeren in hun zoektocht naar biologische familie. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het taboe rondom abortus de laatste jaren is toegenomen onder jongeren. Zij vinden het niet gemakkelijk om er over te praten of schamen zich voor hun ervaring. Dit kan komen door weinig kennis of negatieve meningen in de omgeving. Tijd om daar verandering in te brengen! Maar hoe doe je dat? En met welke boodschap kunnen jongeren het beste bereikt worden om het taboe te doorbreken?
Bij Fiom is plek voor maar liefst twee jongerenambassadeurs die zich buigen over deze vragen!

Je vindt de vacature bij Fiom en nog veel meer droomplekken op onze site! Maar je kunt ons natuurlijk ook appen op 06 1853 0825 of mailen.

Dierenopvang Amsterdam

Alleen nog maar gelukkige huisdieren. Dat is waar het grootste dierenasiel van Nederland ‘Dierenopvang Amsterdam’ voor gaat! Voor ieder dier – jong, oud, dakloos, gezond of gehavend – vinden zij een nieuw thuis. En dat kan nog beter als iedereen weet wat de dierenopvang doet. Zorg jij dat straks alle jongeren de dierenopvang kennen? Jij mag samen met andere jongerenambassadeurs een social media campagne opzetten: jullie mogen vloggen, bloggen, snappen en instagrammen om de gelukkige huisdieren bij de dierenopvang onder de aandacht te brengen!

Je vindt de vacature bij DOA tussen de andere droomplekken op onze site! Vragen? App ons op 06 1853 0825!

Kijk voor alle vacatures, bijvoorbeeld bij innovatieve startup Afvalbox, cultuurhuis CODA, Amnesty International, educatiestichting Eemvallei en nog veel meer op onze website!

Nieuwe podcast ‘Van scholier tot jongerenambassadeur!’

In deze nieuwsbrief presenteren wij alweer de tweede podcast van Jongerenambassadeurs! In deze aflevering luisteren we naar Remco Vogel, rector van het Maerlant College in Den Haag. Waarom vindt hij het belangrijk dat zijn leerlingen jongerenambassadeur zijn? Wat levert het hen op, en wat kan een jongerenambassadeur betekenen voor een organisatie en de maatschappij?

Je beluistert de jongerenambassadeurs-podcast via Spotify of Soundcloud!

Jongerenambassadeur in jóuw organisatie?!

Benieuwd wat een jongerenambassadeur in jouw organisatie kan betekenen? Voor meer informatie en vragen is projectleider Jasmijn te bereiken per mail of op 06 1853 0825.