Opiniestuk: Een rechts kabinet met de PVV. Wat kan dit betekenen voor jongeren?

Door: Jord Wennekink (jongerenvoorlichter bij Jongerenambassadeurs), 12-1-2024.

Tijdens de afgelopen tweede kamer verkiezingen is de Partij voor de Vrijheid, de PVV, met vlag en wimpel de grootste partij in de tweede kamer geworden. Met 37 zetels vormen ze een rechts conservatief blok waar andere partijen niet om heen kunnen. De conservatieve identiteit, normen en waarden van deze partij kunnen extreem worden genoemd, punten in hun partijprogramma die in strijd zijn met de grondwet, en uitspraken die discriminerend zijn.

Over cultuur is de PVV vrij duidelijk, hoe minder cultuur subsidies hoe beter. Maar wat betekent dit voor jongeren? Kunnen zij zich nog wel blijven ontwikkelen? Door middel van musea, theater, onderwijs en initiatieven van de overheid, zoals MDT, die voornamelijk mogelijk zijn door onderwijs en cultuur subsidies. Betekent een kabinet met de PVV minder ontwikkeling voor jongeren, of gaat de PVV concessies moeten maken om te kunnen regeren in een rechts kabinet?[1]

De PVV wil, zoals beschreven in hun partijprogramma van 2023, stoppen met alle kunst en cultuur subsidies. Is dit verassend? Nee, het is niet voor het eerst dat de cultuur sector wordt aangevallen door de politiek, in 2010 toen de VVD de tweede kamer verkiezingen won, begon de aftakeling. Onder de regie van Kabinet Rutte I, besloot de destijdse staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Halbe Zijlstra te snijden in de cultuur subsidies. Wat leidde tot een bezuiniging van miljoenen, gelukkig een bezuiniging, en geen afschaffing.[2] Een afschaffing van de cultuur subsidies zorgt niet alleen voor een mogelijke sluiting van vele theaters en musea, maar ook op een gestagneerde ontwikkeling van jongeren.
Indirect zorgt het bezoeken van een voorstelling of het zien van kunst in een museum voor een positiever zelfbeeld, meer sociale vaardigheden, doorzettingsvermogen en een beter concentratie vermogen. Er kan dus gesuggereerd worden dat cultuur vitaal is voor de ontwikkeling van jongeren.[3] Het sluiten van musea en theater door de afschaffing van kunst en cultuur subsidies, kan voor de ontwikkeling van de jongeren serieuze gevolgen hebben.

Kijkend naar Onderwijs in het partij programma van de PVV is hun eerste aandachtspunt, Onderwijsveroudering in plaats van Onderwijsvernieuwing. Opmerkelijk, aangezien technologie de huidige samenleving steeds meer veranderd. Hierdoor wordt het meegaan met de tijd en onderwijs aanpassen op technologie essentieel. Om jongeren in Nederland een goede kans te geven in hun loopbaan is het belangrijk om te innoveren. Een rechts kabinet met plannen uit dit partij programma, kan de mogelijkheden voor jongeren om zich verder te ontwikkelen limiteren. De PVV heeft wel, in tegenstelling tot onderwijsveroudering, belang voor ontwikkeling van de vmbo en mbo studenten. Een aandachtspunt in hun partijprogramma is “doorlopende lijnen van het vmbo naar mbo en uiteindelijk hbo”. Dit punt in hun programma is duidelijk gericht op de mbo-studenten. Een student dat vaak vergeten wordt in de samenleving, maar essentieel is, mbo’ers vormen de basis van onze samenleving, maar krijgen niet altijd deze waardering. Voor jongeren op het mbo kan de verkiezingsuitslag wellicht zorgen voor meer gelijke kansen tegenover hbo en wo studenten.

Ondanks de afschaffing van kunst en cultuur subsidies en het verouderen van het onderwijs is de PVV het grootst onder de jongeren. Dit kan de PVV te danken zijn aan de huidige problemen in dit land. Huisvesting, bestaanszekerheid en toenemende polarisatie. De meeste Jongeren vinden dat de aanpak van deze problemen op een moeten staan, en zien daardoor een rechts kabinet met de PVV wel zitten.

Of een rechts kabinet met de PVV voor jongeren positief of negatief kan worden gezien ligt aan het perspectief waarmee je het bekijkt. De ene jongere vindt klimaat en cultuur belangrijk, de andere jongere huisvesting en bestaanszekerheid. Hoe dan ook is de PVV een grootmacht in de tweede kamer geworden. Wat dit uiteindelijk voor jongeren gaat betekenen ligt aan hoe de PVV met andere partijen een kabinet gaat vormen.


[1] https://www.pvv.nl/images/2023/PVV-Verkiezingsprogramma-2023.pdf
[2] https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1094982/cultuursector-houdt-hart-vast-na-verkiezingswinst-pvv
[3] https://www.lkca.nl/artikel/cultuur-en-jongeren/