Selecteer een pagina

Scholen en Jongerenambassadeurs: the movie!

Een idee krijgen van wat er in de maatschappij speelt. Inzichten van jongeren overbrengen. Kijken hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Het is een greep uit de opmerkingen van zowel scholen als jongeren over hun deelname aan Jongerenambassadeurs. Voor een korte film vroegen we een aantal jongeren te vertellen over hun droomplek en vroegen we een docent en rector naar hun ervaringen.

“Je probeert leerlingen binnen een school meer mee te geven dan alleen maar aardige cijfers voor vakken”, stelt Remco Vogel, rector van het Maerlant Lyceum in Den Haag. De rector vindt het belangrijk dat zijn leerlingen mee doen aan Jongerenambassadeurs. “Zo krijgen ze een idee van wat er in de maatschappij speelt”. Docent Sebastiaan Kerkvliet noemt deelname aan Jongerenambassadeurs een “piece of cake”: als leraar geschiedenis en maatschappijleer hield hij zich bezig met ​de planning, ​het contact met Jongerenambassadeurs en de promotie van het project binnen de school.

Leerlingen Tessel, Reza en Annabelle bevestigen de meerwaarde van het project. Zij gaven advies aan het ministerie van Volksgezondheid over vaccinaties. “Je leert anders naar dingen krijgen”, zegt Annabelle. “Samenwerking, daar leer je ook heel veel van!” vult Tessel aan. En in gesprek gaan met de staatssecretaris, dat vonden de jongeren toch ook wel heel bijzonder.

Jongerenambassadeur Sterre heeft geleerd hoe je onderzoek moet doen, stelt ze. “En hoe het is om achter de schermen te werken, en wat daar allemaal bij komt kijken!”. Sterre gaf advies aan televisieprogramma Andere Tijden, van NTR/VPRO. “Ze waren vooral verrast dat ik het programma keek, en waren benieuwd wat jongeren nu echt leuk vinden. De mensen die er werken waren ook weer van een andere generatie”.

Benieuwd wat de leerlingen en docenten nog meer te vertellen hebben? Bekijk de film hier: