Jongeren een stem in de gemeente: Siham en Maryem geven advies!

Afgelopen maandag zijn jongerenambassadeurs Maryem en Siham aan de slag gegaan bij hun droomplek: de D66-fractie in de gemeente Heerenveen. De komende maanden gaan zij advies geven over het betrekken van jongeren bij de lokale politiek, over het opzetten van een jongerenraad en over tal van inhoudelijke onderwerpen zoals klimaat en jeugdzorg. Met de hulp van Maryem en Siham wil D66 Heerenveen grote stappen zetten om jongeren een stem te geven in de gemeenteraad.

De meiden zullen in algemene zin meedenken over hoe de fractie en de gemeente jongeren beter kan betrekken bij de politiek. De interesse voor politiek zit er bij beiden al van jongs af aan in. “Ik heb politiek altijd al leuk gevonden,” aldus Siham. “Mijn vader is actief in de gemeenteraad en ook andere familieleden zijn erg betrokken. Politiek kan helpen om jóuw leven te veranderen!”. Ook Maryems passie voor politiek is duidelijk aanwezig. “Politiek heeft altijd al mijn interesse getrokken, omdat het altijd gaat over maatschappelijke issues. Waarom worden bepaalde beslissingen genomen? Die vraag fascineert mij altijd enorm.”

Een belangrijk middel om jongeren een stem te geven is het opzetten van een Jongerenraad. Het is de bedoeling dat jongeren hierin op regelmatige basis samenkomen om advies te geven over voor hen belangrijke onderwerpen. Siham: “Jongeren moeten meer een stem krijgen, want het gaat om volgende generaties. Het is belangrijk dat zij meedenken bij beslissingen die worden genomen door volwassenen.”

Verder geven de twee jongerenambassadeurs ook advies over tal van andere onderwerpen die zij belangrijk vinden, vooral omdat ze vinden dat de stem van jongeren lang niet altijd wordt gehoord. Maryem: “Je moet daarbij vooral denken aan onderwerpen als jeugdzorg of het klimaat. Dáár willen wij over meepraten.”