Teamtalk: laat de angst niet winnen, maar ga de uitdaging aan!

Achter Jongerenambassadeurs zit een zeskoppig team met jongerencoaches, communicatie- en communitymanagers en een projectleider. In teamtalk vertelt een teamlid over hun maand en geven zo een kijkje achter de schermen en in het leven van de teamleden. Oktober is een spannende maand met alle Halloween-activiteiten. Voor jongerencoach Onne iets wat hij graag ontwijkt. De jongerenambassadeurs leren hem iets anders…

Met Halloween in zicht komt op verschillende manieren naar voren hoe iets spannend kan zijn. Van de bioscopen die op volle toeren horrorfilms draaien tot aan in levenden lijve horror ervaren bij Walibi’s Fright Nights. Als iets spannend is, betekent het voor mij vaak dat ik ervoor kies er niks mee te doen. Zo kan ik jullie dus verzekeren dat ik nog nooit een horrorfilm heb gezien en ook nog nooit bij de Fright Nights geweest ben. Gek genoeg weet ik dus helemaal niet wat ik ervan vind, omdat ik het altijd ontwijk en dus nog nooit heb ervaren!

Met mijn eigen natuurlijke reactie in mijn achterhoofd, begin ik steeds meer onder de indruk te raken van hoe zoveel jongeren de uitdaging aan gaan om zichzelf te laten zien en horen binnen een organisatie. Met een bepaalde ontspanning lijken jullie te beginnen aan een Jongerenambassadeurschap, alsof jullie het gewoon over jullie heen laten komen. Misschien is het ook wel gewoon de acceptatie van dat het spannend is en ervoor gaan, in plaats van je terugtrekken en de angst van je te laten winnen.

Mijn hoop is dat meer en meer jongeren hun gedachten kunnen omdraaien van ‘ik vind het spannend dus laat ik het maar niet doen’ naar ‘ik vind het spannend maar ik ga de uitdaging aan’. Ik denk dat het zoveel moois kan brengen voor de jongeren zelf en ook de organisaties waardevolle inzichten geeft. Daarnaast geloof ik er honderd procent in dat het jongerenambassadeurschap iets is wat elke jongeren goed kan uitvoeren. Dit omdat er mijns inziens geen vast pakket aan kwaliteiten voor nodig is. Iedereen heeft veel goede en nuttige kwaliteiten en ik vind het mooi hoe deze in de starttraining worden belicht. Het traject als jongerenambassadeur kan vervolgens helemaal worden ingericht naar jouw kwaliteiten. Ben je misschien liever creatief bezig dan onderzoekend? Dan vul je je opdracht op creatieve wijze in. Doe je juist liever een onderzoek en schrijf je daar een rapport over? Ook helemaal goed! Dan ga je daar gewoon voor.

De spanning kunnen wij als het team van Jongerenambassadeurs misschien nooit helemaal wegnemen, het vertrouwen dat iedere jongere iets moois kan betekenen wel. Wij proberen dit te doen door jullie te begeleiden waar daar behoefte aan is en er voor jullie te zijn. Het enige wat jullie nodig hebben, is motivatieAls je maar gemotiveerd bent, ben ik ervan overtuigd dat het traject een succes wordt. Dus heb je nog vrienden in je omgeving waarvan je weet dat ze een traject superleuk zouden vinden maar die geneigd zijn te zeggen dat ze het niet durven of niet kunnen, geef dan aan dat je met de juiste motivatie er eigenlijk al bent! Twijfelen ze nog? De jongerencoaches staan er altijd voor open om met hen te bellen over de mogelijkheden. Allemaal met het doel dat uiteindelijk zoveel mogelijke jongeren durven te zeggen ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus denk dat ik het wel kan!’

Nog niet jongerenambassadeur geweest, maar denk je dat je het ook wel kan? Kijk tussen de beschikbare droomplekken en maak maatschappelijke impact!