Tools voor de toekomst: tips & tricks voor je CV en netwerken!

Op zoek naar een baan, nieuwe studie of vrijwilligerswerk? Dat kan best een uitdaging zijn en misschien als een sprong in het diepe voelen. Zeker in deze tijd is dat niet makkelijk. Gelukkig denken wij met je mee en geven we je wat tips over je CV en netwerken. Hoe spring je tussen alle andere CV’s uit en wat moet erin staan? Ook vertellen we je wat netwerken inhoudt en hoe je het uitbreidt en inzet. Zo ben jij helemaal klaar om de wereld te veroveren en impact te maken!

CV: van inhoud tot design, maak alles uniek en persoonlijk

Een CV is een document met jouw opleidingen, werkervaring en andere activiteiten. Hieronder staat een lijstje met wat je er allemaal in kunt zetten. De laatste categorie, ‘andere activiteiten’, is wat breed. Hier kan je denken aan vrijwilligerswerk, clubs of commissies waar je aan deelneemt op school, de sportclub, het buurthuis, de kerk of een andere hobbyclub. Ook een jongerenambassadeurschap kan je daar noemen!

Personaliseren kun je leren

Om je CV er echt uit te laten springen, helpt het om deze zo persoonlijk mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een korte alinea waarin je jezelf voorstelt en uitlegt welke waarden en normen jij belangrijk vindt, wat je wilt bereiken en waar je trots op bent. Ook kan je een plek op je CV creëren waar je een overzicht maakt van jouw vaardigheden en eigenschappen, zoals samenwerken, presenteren en jouw positieve instelling. Probeer hier na te gaan wat echt bij jou past en wat je uniek maakt.

Laat je creativiteit op de vrije loop

Een mooi en overzichtelijk design is ook belangrijk. Misschien kan je zelf wel wat maken in Photoshop, Illustrator of InDesign. Niet getreurd, ook voor de mensen die deze programma’s niet onder de knie hebben is er een plek waar je je CV op een creatieve manier kunt ontwerpen. Op websites als Piktochart en Canva kun je je creativiteit de vrije loop laten. Daarnaast zijn er ook vele templates die je kan downloaden, je vindt ze als je zoekt op google naar ‘CV template’. Kan naast de buitenkant je CV inhoudelijk ook meer input gebruiken? Ga op onderzoek in de buurt waar je als vrijwilliger aan de slag kan. Misschien kun je je wel aansluiten bij de leerlingen- of studentenraad. Of laat je stem horen bij een plek die volledig bij jou past als Jongerenambassadeur.

Netwerken: nieuwe mensen zijn nieuwe kansen

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten met mensen die interessant en nuttig voor jou kunnen zijn. Vaak gaat het over je carrière, maar het kan ook voor je studie, vrijwilligerswerk of hobby handig zijn. Naast dat je door een goed CV een streepje voor hebt, helpt het nóg beter wanneer je via een bekende wordt voorgesteld. Daarom kan netwerken ontzettend waardevol zijn. Het gaat niet alleen om het vinden van een baan. Door te netwerken kan je ook hulp of adviezen verzamelen.

Onderzoek eerst je eigen netwerk en breid deze uit

Voordat je op zoek gaat naar nieuwe contacten, kan het erg waardevol zijn om eerst om je heen te kijken wie je al kent. Zowel via je (vrijwilligers)werk en studie als je hobby of sport, ken je waarschijnlijk al mensen die jou verder kunnen helpen, zoals een docent of coach. Spit eens je eigen contactenlijst door naar interessante mensen voor jouw netwerkdoel. Ook kan je via deze bekenden je netwerk uitbreiden. Werkt iemand nauw samen met de organisatie van jouw dromen? Wie weet kan diegene wel een goed woordje voor je doen of je zelfs in contact brengen met iemand die daar werkt! Ook kan het helpen om een (online) netwerk evenement bij te wonen of misschien kan je zelf een evenement organiseren. Ook tijdens een jongerenambassadeurschap ontmoet je nieuwe mensen en krijg je de kans je netwerk uit te breiden.

Luister en leer van de mensen uit je netwerk

De volgende stap is met de ander in gesprek gaan. Het kan best spannend zijn om het gesprek met iemand aan te gaan, helemaal als je de ander nog niet kent. Gelukkig houden veel mensen er van om over zichzelf te praten, dus luister goed en vraag door. Niet alleen fijn om over de eerste spanning heen te komen, je leert de ander ook goed kennen. Probeer ook eens out of the box te denken bij het stellen van vragen. Zoals ‘hoe zag jouw week eruit?’ of ‘waar ben jij trots op deze week?’.

Met elkaar in contact blijven

Nieuwe mensen leren kennen? Dan is het belangrijk dat je in contact met hen blijft en interesse toont in wat ze doen en hoe het met hen gaat. LinkedIn is een makkelijke manier om met mensen in contact te blijven. Ook Jongerenambassadeurs kun je vinden op LinkedIn. Je blijft op de hoogte van het professionele leven van anderen en kan makkelijk reageren op hun prestaties. Natuurlijk is het ook goed om af en toe persoonlijk contact te maken met de ander. Dus, wees niet bang om af en toe ook eens privébericht te sturen. Andere kanalen, zoals Instagram, Facebook of Twitter kun je ook zien als netwerkplekken: het zijn verzamelruimtes van mensen die je kent en interessant vindt. Onthoud, netwerken komt van twee kanten. Sta er dus ook bij stil dat jij misschien wat voor de ander kan betekenen!

Op de hoogte blijven van alle tips, nieuwste droomplekken en matches? Volg ons op Instagram en mis niets!