Troonrede 2020: oproep voor meer jongereninspraak!

Elke derde dinsdag van september op Prinsjesdag wordt de troonrede uitgesproken door de koning. Hierin deelt de regering haar plannen voor het komende jaar. Hoewel het dit jaar net even anders ging door de coronamaatregelen, was het een Prinsjesdag als vanouds; met hoedjes, het koffertje met de miljoenennota en de koning op een troon. Dit jaar werd er ook expliciet gesproken over de rol van jongeren in de samenleving. Je raadt het al; jongeren zijn onmisbaar!

Al vroeg in de troonrede heeft de koning het over het effect dat corona heeft gehad op jongeren. Maar, benadrukt ook de gevolgen voor de toekomst. De crisis heeft niet alleen nú impact op de levens van jongeren, maar zal ook in de toekomst merkbaar blijven. Koning Willem-Alexander ziet het als een verplichting van de regering hier actie in te ondernemen.

Gelukkig ziet hij ook in, net als Jongerenambassadeurs, dat dit niet enkel vanuit de regering moet komen. Jongerenperspectief en -inspraak is hierbij noodzakelijk. Zo zei de koning tijdens zijn toespraak;

Eigenlijk is dit een oproep aan alle jongeren om je uit te spreken en verschil te maken in de samenleving. Jongeren kunnen de blinde vlekken van volwassenen zichtbaar maken en het gesprek hierover aangaan.

Eerder dit jaar riep minister-president Mark Rutte jongeren al op om input te leveren over de coronacrisis. Nu dit in de troonrede nogmaals is benadrukt, lijkt het erop dat deze lijn duidelijk voort wordt gezet het komende jaar. Dat is goed nieuws! Grijp nu je kans en laat ook je stem horen!

Ben je enthousiast om als jongerenambassadeur aan de slag te gaan? Of wil jouw organisatie een plek bieden voor een jongere? Neem dan contact met ons op.