Verhalen van jongerenambassadeurs: Fleur bij Slachtofferhulp Nederland

 

In Verhalen van Jongerenambassadeurs zetten we onze jongerenambassadeurs in de spotlight en delen we hun ervaring. Jongerenambassadeurs ontwikkelen hun sociale vaardigheden, leren om professioneel te werken en dragen ondertussen een steentje bij aan de maatschappij. Voor iedere jongerenambassadeur zijn de beweegredenen anders om een traject te starten. En deze keer vertellen we het verhaal van Fleur!

 

Jongerenvoorlichter Annefleur sprak met de twintigjarige Fleur over haar ervaringen. Fleur is één van de jongerenambassadeurs die bij Slachtofferhulp Nederland aan de slag is gegaan. Het doel van het traject? Slachtofferhulp ondersteunen bij het verbeteren van de zichtbaarheid voor de jongere generatie.

Veel jongeren weten niet goed wat Slachtofferhulp doet. Voordat Fleur aan haar traject begon, wist ze het eigenlijk ook nog niet helemaal. Ze legt uit: “De meeste mensen kennen Slachtofferhulp van naam. Het is de organisatie die een gymzaal regelt als er ’s avonds een brand is geweest. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het daar ook van kende.” Dit is lang niet het enige waar Slachtofferhulp Nederland zich voor inzet. Slachtofferhulp kijkt stap voor stap hoe je hulp kan krijgen als er iets met jou is gebeurd, bijvoorbeeld als je te maken hebt gehad met fraude of een geweldsincident, meldt Fleur. Naast het beperkte beeld dat sommige mensen over Slachtofferhulp hebben, is de informatie die de organisatie verspreidt ook nog niet duidelijk afgestemd op de jongere doelgroep: “Soms krijg je een brief die moeilijk te begrijpen is. Ook de media-uitingen sluiten niet aan op jongeren.” Het doel van Slachtofferhulp Nederland is juist om iedereen te helpen. Het jongerenambassadeurs-panel wordt gevraagd om mee te denken over de vindbaarheid van deze hulp onder jongeren.

Jongerenambassadeurs krijgen maandelijks een onderwerp om advies over te geven. Fleur vertelt enthousiast: “We hebben het bijvoorbeeld gehad over betere marketingstrategieën om meer mensen te bereiken. We hebben ook gekeken of de informatie die ze verspreiden bij jongeren past en hoe het aangepast kan worden.” Een onderwerp zoals privacy klonk van tevoren heel “saai en zwart-wit”, maar ook dit vond Fleur heel interessant: “Hoe kan je namelijk het beste aan een slachtoffer uitleggen wat privacyregels zijn?” Fleur legt uit dat de onderwerpen die aan bod komen heel breed zijn, omdat de organisatie veel doet. “Wij zijn eigenlijk hun hulppanel.”

De adviezen die de jongerenambassadeurs geven worden zeker  gewaardeerd door Slachtofferhulp Nederland. Fleur vertelt dat ze veel van haar input terugziet in directe veranderingen: “Wij komen in het eindstuk van een proces. Vrij kort nadat we ons advies hebben gegeven, wordt het geïmplementeerd.” Voor Fleur is dat ontzettend leuk, want dan zie je direct wat er met feedback  wordt gedaan. Dat maakt het volgens Fleur echt de moeite waard om tijd een aandacht aan het project te besteden.

Op de vraag wat Fleur van de afgelopen maanden als jongerenambassadeur heeft geleerd, antwoordt ze: “Ik heb vooral ontdekt hoe je met elkaar vergadert. Het is een hele andere setting dan op school. Dit is veel professioneler.” Ze moest daarin wel haar weg vinden: “In het begin keek ik wat meer de kat uit de boom, maar gaandeweg ben ik steeds meer inbreng gaan leveren. Je leert om je stem te vinden in een groep.” Fleur is echt een ervaring rijker. Ze vertelt dat ze het vooral heel leuk vindt, omdat het een samenwerking is met de andere jongerenambassadeurs en met de organisatie. Daarnaast vindt ze het heel bijzonder dat ze bij zo’n organisatie aan de slag kan: “Je ziet de kleine aanpassingen waar jij onderdeel van bent geweest later terug en dat is heel leuk.” Fleur zou een traject bij Jongerenambassadeurs zeker aanraden, want “het levert je super veel ervaring op in een setting die totaal anders is dan dat je gewend bent.”

De komende maanden denken Fleur en de andere jongerenambassadeurs nog verder mee met Slachtofferhulp Nederland over vragen waar de organisatie mee zit. “Het belangrijkste thema is dat mensen hulp vinden en dat ze ook echt goed geholpen worden.” Fleur draagt graag haar steentje bij zodat “iedereen bij de juiste hulp terecht komt.”

Ben jij geïnspireerd door Fleurs verhaal en wil je ook binnen een organisatie impact maken? Meld je aan als jongerenambassadeur! Verschillende droomplekken zijn opzoek naar jouw advies.