Verhalen van jongerenambassadeurs: Halah bij Halt


Sociale skills ontwikkelen, leren professioneel te werken, of je maatschappelijke steentje bijdragen: iedere jongerenambassadeur heeft andere redenen om een traject te starten. Wat brengt jongeren bij Jongerenambassadeurs, en waar zijn ze dan zoal mee bezig? De aankomende tijd zetten we jongerenambassadeurs in de spotlight en vertellen we hun verhaal. Deze keer: Halah!

 

Jongerencoach Irene sprak met politiek bewuste Halah over haar passies en doelen, over familie en haar kindertijd, en over jong zijn in deze maatschappij. Halah is nu 19 jaar oud, woont en werkt in Lelystad, en komt oorspronkelijk uit Drenthe. Daar was ze al lid van een politieke jongerenadviesraad, en was ze een van de gezichten van de gemeenteraadsverkiezingen.

Irene vraagt of ze verder wil in de politiek. “Ik denk dat ik buiten de politiek meer kan bereiken dan in de politiek zelf,” antwoordt ze. “De grote veranderingen in de geschiedenis zijn nooit gemaakt door politici. Deze zijn gemaakt buiten de politiek.” Halah was “altijd al wel van de woordjes” en ze vertelt dat dat dat komt doordat ze in een dorpje in Drenthe is opgegroeid. Ze moest wel leren om goed te spreken, vertelt ze, anders zou ze niet serieus genomen worden. Ze deelt het verhaal dat ze op de middelbare school te horen kreeg. “Een klasgenoot vond het schandalig dat ik premier zou kunnen worden, omdat ik een ander uiterlijk heb. Ik realiseerde niet dat ik heel anders was, maar blijkbaar zagen mensen me dus anders.”

Halah heeft veel te zeggen, maar merkt op dat niet iedereen daarvoor open staat. “Aan de ene kant krijgen we veel kansen […] Maar tegelijkertijd zit er een stigma rond jongeren. Er wordt negatief naar ons gekeken. Ze willen dat we meer participeren, maar degenen die participeren worden niet minder serieus genomen.” Ze vertelt dat ze op haar vijftiende al politieke discussies voerde, maar dat die door sommigen in haar omgeving weg werden geschoven. “En dat terwijl mijn politieke opvattingen redelijk hetzelfde gebleven zijn.”

Toen ze naar Lelystad verhuisde, gingen haar handen jeuken om nog iets te ondernemen. “Ik hou ervan om nuttig bezig te zijn, dat geeft een goed gevoel. Je doet wat voor anderen, voor de maatschappij.” Haar zus zag een Instagram-reel over Jongerenambassadeurs en dacht meteen aan Halah. Binnen haar familie staat Halah namelijk bekend als “de spetter die uit de pan vloog”, een bekende Irakese uitspraak die omschrijft dat zij anders is dan iedereen in haar familie.

Als jongerenambassadeur werkt ze samen met Doeke aan het project bij Halt over jonge voetbalsupporters en geweld in voetbalstadia. Zelf heeft ze niks met voetbal, maar ze gaat samen met Doeke op onderzoek uit. “‘Hoe komt het dat jonge voetbalsupporters gewelddadig worden?’ ‘Is het gepland?’ ‘Gebeurt het alleen daar, dat geweld?’ ‘Hoe is de sfeer bij wedstrijden?’ ‘Is het net zo naar als in het nieuws?’ We zijn benieuwd naar antwoorden op dit soort vragen.” Ze vertelt dat de samenwerking tot nu toe heel voorspoedig loopt, en dat ze het leuk vindt om zo’n project op te pakken. “Daarnaast hoop ik dat we echt een verandering kunnen maken voor die jongeren.”

Ben je geïnspireerd door Halahs verhaal en wil jij ook binnen een organisatie impact maken? Schrijf je in als jongerenambassadeur, verschillende droomplekken zijn opzoek naar jouw advies!