Zomernieuwsbrief!

De zomervakanties zijn van start gegaan en daarom is het de hoogste tijd voor een zomer-update over Jongerenambassadeurs! In deze zonnige editie lees én hoor je alles over het Jongerenparlement, praten we je bij over de match van Siham en Maryem bij D66 Heerenveen, en lees je hoe de kennismaking van Jeroen en Suzy bij Amnesty International verliep. Natuurlijk ontbreken ook de nieuwste droomplekken niet, zodat je weet waar jíj impact kan maken deze zomer! Veel leesplezier!

Een Jongerenparlement met impact!

Op 19 juni overhandigden dertien jongerenambassadeurs hun advies over een toekomstig Jongerenparlement aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). De minister nam het rapport in ontvangst tijdens het congres over dit thema op het ministerie. De komende maanden worden de eerste contouren verder geschetst!

Het advies van de Staatscommissie parlementair stelsel concludeerde dat niet iedereen in Nederland zich voldoende gehoord en vertegenwoordigd voelt. Jongeren zijn zo’n groep, en daarom wil het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het oprichten van een Jongerenparlement verkennen. Afgelopen maand zijn dertien enthousiaste jongerenambassadeurs samen gaan brainstormen, discussiëren én onderzoeken hoe het Jongerenparlement eruit moet komen te zien. Het resultaat: kies voor een Jongerenparlement met impact!

Advies voor de toekomst
Het Jongerenparlement moet de stem van jongeren laten horen, concludeert de groep. Dat doet het Jongerenparlement door jongerenonderwerpen op de agenda te zetten en advies te geven aan de Eerste en Tweede Kamer. Deze zijn verplicht om te reageren op het advies van de jongeren. “Ik vind het heel belangrijk dat jongeren écht worden gehoord en serieuzer worden genomen”, vindt Maxime (16) één van de jongerenambassadeurs achter het advies. “Het Jongerenparlement kan daarvoor een hele goede spreekbuis zijn”, vult Luuk (20) aan. Maar het Jongerenparlement moet ook nieuwe inzichten bieden én de afstand tussen jongeren en politiek, tussen generaties, en tussen jongeren verkleinen. “Ik hoop dat het Jongerenparlement kan bereiken wat jongeren écht willen veranderen in Nederland!”, aldus Beyza (17).

Bouwstenen
De komende tijd zal het advies één van de bouwstenen zijn waar het ministerie mee aan de slag gaat voor de oprichting van het Jongerenparlement. Tijdens de brainstorm werd al duidelijk dat deze jongerenambassadeurs graag betrokken blijven bij dit initiatief, dus wie weet zien we hen over een jaar terug als Jongerenparlementslid!

Het volledige rapport ‘Een Jongerenparlement met impact‘ is hier te vinden!

Podcast: Brainstorm over het Jongerenparlement!

In de nieuwste podcast nemen we je mee bij een brainstormsessie over het Jongerenparlement. Je hoort Maxime, Luuk en Beyza over wat hun motivatie is om als jongerenambassadeur mee te denken over het Nederlands Jongerenparlement. Ook de mensen van het ministerie van Binnenlandse Zaken vertellen waarom dit onderwerp zo belangrijk is! De podcast is beschikbaar op Spotify en Soundcloud!

Jongeren een stem in de gemeente: Siham en Maryem geven advies!

Afgelopen maandag zijn jongerenambassadeurs Maryem en Siham aan de slag gegaan bij hun droomplek: de D66-fractie in de gemeente Heerenveen. De komende maanden gaan zij advies geven over het betrekken van jongeren bij de lokale politiek. Met de hulp van Maryem en Siham wil D66 Heerenveen grote stappen zetten om jongeren een stem te geven in de gemeenteraad.

De jongerenambassadeurs denken mee over het betrekken van jongeren bij de Heerenveense politiek. De interesse voor politiek zit er bij beiden al van jongs af aan in. “Ik heb politiek altijd al leuk gevonden,” aldus Siham. “Mijn vader is actief in de gemeenteraad en ook andere familieleden zijn erg betrokken. Politiek kan helpen om jóuw leven te veranderen!”. Ook Maryems passie voor politiek is duidelijk aanwezig. “Politiek heeft altijd al mijn interesse getrokken, omdat het altijd gaat over maatschappelijke issues. Waarom worden bepaalde beslissingen genomen? Die vraag fascineert mij altijd enorm.”

Een belangrijk middel om jongeren een stem te geven is het opzetten van een Jongerenraad. Siham: “Jongeren moeten meer een stem krijgen, want het gaat om volgende generaties. Het is belangrijk dat zij meedenken bij beslissingen die worden genomen door volwassenen.”

Verder geven de twee jongerenambassadeurs ook advies over tal van andere onderwerpen die zij belangrijk vinden, vooral omdat ze vinden dat de stem van jongeren lang niet altijd wordt gehoord. Maryem: “Je moet daarbij vooral denken aan onderwerpen als jeugdzorg of het klimaat. Dáár willen wij over meepraten.”

Een warme kennismaking met Amnesty International

Het hoofdkantoor van Amnesty International in Amsterdam kan de inbreng van jongeren wel waarderen! Dat bleek tijdens de eerste kennismaking van jongerenambassadeurs Suzy en Jeroen bij hun droomplek. Amnesty International begon ooit met het strijden voor de rechten van politieke gevangenen, maar de laatste decennia is dat werk enorm uitgebreid. Amnesty International pleit voor bewustwording op tal van thema’s: van de afschaffing van de doodstraf tot het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting. Een belangrijk onderdeel van dit werk is educatie, zodat mensen zich bewust zijn van mensenrechten(schendingen) wereldwijd! De eerste kennismaking van Jeroen en Suzy bij Amnesty zorgde voor een vliegende start:

“De eerste ontmoeting met Amnesty was vooral een warm welkom voor ons. We werden ontvangen door 5 medewerkers van Amnesty, wat meteen een indruk gaf dat Amnesty het serieus nam, en de toevoeging van jongerenambassadeurs op prijs stelde. Er werden presentaties gehouden over de verschillende projecten, waarna ons gevraagd werd welk project we wilden doen. Suzy en ik hebben uiteindelijk gekozen voor het project Checkpoint change & Write for Rights.
Doordat de vergadering vlotter verliep dan verwacht kregen we nog een rondleiding door het gebouw van Amnesty (een prachtig oud schoolgebouw op de Keizersgracht in Amsterdam) en werden we voorgesteld aan een aantal werknemers van verschillende afdelingen. Je kreeg het gevoel dat iedereen die er werkte daar zat met een visie, en dat het een hechte familie was. Al met al, een hele leuke ontmoeting.

  • Jongerenambassadeurs Suzy & Jeroen

Vanaf september gaan Jeroen en Suzy aan de slag binnen de afdeling Educatie in samenwerking met de afdeling Mobiliteit in Actie. De jongerenambassadeurs denken mee over het organiseren van een Amnesty jongerenactivistenweekend dat eind september plaatsvindt. Natuurlijk zullen ze hierbij zelf ook aanwezig zijn! Maar na dit weekend is het werk nog niet gedaan, want hoe blijven jongeren na zo’n weekend betrokken bij Amnesty International? Zetten ze een lokale actie op of doen ze mee aan een schrijfactie? Suzy en Jeroen geven advies!

Waar maak jij deze zomer impact?

Nog deze zomer kan jij aan de slag als jongerenambassadeur! Hieronder vind je een aantal uitgelichte plekken, en we denken graag met je mee over wat jíj leuk vindt! Stuur ons een appje op 06 1853 0825 of kijk op onze site!

Stichting Halt
Heb jij wel eens gehoord van Bureau Halt? Door heel Nederland organiseert Halt bijeenkomsten op scholen over preventie jeugdcriminaliteit, overlast of veiligheid online en jíj mag als jongerenambassadeur meedenken! Wat vinden jongeren eigenlijk van het programma en hoe kan het voorlichtingsprogramma nog beter? Wat zou je voorstellen? Als Jongerenambassadeur mag jij daar advies over geven!

Nationaal Archief
Archieven saai? Zeker niet! Het Nationaal Archief in Den Haag is de grootste openbare archiefinstelling in Nederland. Je vindt hier antwoorden op vragen over jouw leven, onze geschiedenis en onze samenleving. Heel interessant dus! Wil je ervoor zorgen dat de jongeren en toekomstige generaties de informatie kunnen blijven vinden en gebruiken? Hoe maak je de informatie duurzaam toegankelijk? Denk hier samen met andere jongeren over na en meld je aan!

muZEEum
Deze zomer aan zee vertoeven? Dat kan als jongerenambassadeur bij het muZEEum in Vlissingen! Ga op avontuur door het verleden en vlog, blog en Instagram er op los voor het muZEEum, of denk mee over de nieuwste tentoonstelling! Meld je nu aan als jongerenambassadeur!

Fijne zomer!

Jongerenambassadeurs is de hele zomer bereikbaar! Voor organisaties, scholen, andere geïnteresseerden én natuurlijk jongeren die jongerenambassadeur willen worden! Je vindt ons via de site, mail, of app!