Selecteer een pagina

Gastblog: “Je krijgt de kans om je in te zetten voor een goed doel, je leert veel en je ontmoet nieuwe mensen.”

Voor de tweede keer dit jaar mochten jongerenambassadeurs hun stem laten horen bij het College voor de Rechten van de Mens. Deze keer heeft een panel van jongeren zich gebogen over de vraag hoe het College op een duurzame manier jongeren kan betrekken. Carolien was een van de jongerenambassadeurs en vertelt in deze gastblog meer over het traject en hoe ze het heeft ervaren. 

Hoi! Mijn naam is Carolien Nijman, 23 jaar oud en op dit moment zit ik in de afrondende fase van mijn master Fiscale Economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In een periode van vijf maanden mocht ik samen met een groep jongeren werken aan een project voor het College voor de Rechten van de Mens als jongerenambassadeurs. Het doel voor dit project was om te onderzoeken en te adviseren hoe jongeren structureel bereikt en betrokken kunnen worden bij het College voor de Rechten van de Mens. In deze gastblog ga ik meer vertellen over het proces en mijn ervaring met het College en met Jongerenambassadeurs.

In het begin van het project vond ik het een hele uitdaging, want hoe pak je zoiets aan? Vanuit het College, Saskia, en Jongerenambassadeurs, Jasmin, kregen we veel begeleiding en steun met dit project, zo werd je niet helemaal in het diepe gegooid. Tijdens verschillende online meetings werkten we niet alleen aan het project, maar maakten we ook kennis met het College en wat het College nou eigenlijk doet. Ik vond dit erg interessant en ook zeker nuttig voor het project. Tijdens de tweede meeting werden de jongerenambassadeurs verdeeld in drie groepen. Je mocht zelf beslissen in welke groep en met welk thema je aan de slag ging. Zelf zat ik in de groep dat gericht was op vorm: op wat voor manier (vorm) betrek je jongeren en hoe kun je hen structureel bij het College betrekken?

Tijdens de meetings presenteerde je als groep aan alle jongerenambassadeurs waar je mee bezig was en hoe het ging. Zo konden we elkaar helpen en ervaringen uitwisselen, dit was erg prettig. Aan het einde van het project hebben we met zijn allen een mooi rapport geschreven en de resultaten van ons onderzoek gepresenteerd aan Collegelid Yvonne Donders. Het leuke vond ik dat dit niet via een online platform was, maar gewoon in het echt bij het College op kantoor. Op die manier heb ik een aantal mede-jongerenambassadeurs in het echt leren kennen, wat zeker een goed einde was van het mooie project.

Mijn ervaring met zowel het College als Jongerenambassadeurs is erg goed. Je krijgt de kans om je in te zetten voor een goed doel, je leert veel en je ontmoet nieuwe mensen die je misschien niet zo snel zou ontmoeten. Zelf zou ik iedereen het aanraden om jongerenambassadeur te worden. Het is super leuk om te doen en voor mij ook belangrijk: het kost niet veel tijd. Je kan het goed combineren met werk, studie en andere activiteiten. Naast dat je veel leert over de organisatie waar je een project voor gaat doen, is het ook een kans om jezelf te ontwikkelen en ook meer te leren kennen. Zeker doen dus!

Lees hier het eindadvies van de jongerenambassadeur. Jongerenambassadeur Jennifer schreef eerder al over haar ervaringen bij Het College. Zelf maatschappelijke impact maken en je stem laten horen? Meld je hier aan of stuur een appje naar 06 – 18 53 08 25!