Jongerenambassadeurs Herfstnieuwsbrief!

Het waren drukke weken voor de Jongerenambassadeurs! Het nieuwe school/studiejaar werd weer afgetrapt, en voor veel jongeren betekende dat ook de aftrap van hun jongerenambassadeurschap! Enthousiaste jongeren gingen aan de slag bij ministeries, goede doelen, cultuurinstellingen en noem maar op. In deze nieuwsbrief een kijkje bij verschillende matches, de blog van Jessica bij museum Boijmans van Beuningen, de starttraining, Jongerenambassadeurs in de media en nog veel meer! Veel leesplezier!

Jongerenambassadeurs Isis en Donna denken mee met jonge asielzoekers!

Stel, je komt als jonge vluchteling in Nederland aan. Dan ga je – net als alle andere jongeren in Nederland – gewoon naar school. Maar dat is voor veel jonge asielzoekers niet zo vanzelfsprekend als het klinkt! Misschien spreek je de taal nog niet, ben je de lessen heel anders gewend of weet je niet goed hoe het Nederlandse schoolsysteem werkt. Best lastig!

Jongerenambassadeurs Isis en Donna vinden dit ook best moeilijk voor te stellen en willen daarom meer weten over de zaken waar jonge asielzoekers mee te maken krijgen wanneer zij in Nederland naar school gaan of beginnen met een vervolgopleiding. Stichting Gast in Nijmegen helpt asielzoekers voor wie vanuit de overheid geen opvang geregeld wordt. Naast eerste levensbehoeften zoals bijvoorbeeld een warme maaltijd hebben zij vaak ook behoefte aan hulp bij het wegwijs worden in Nederland. Stichting Gast is benieuwd wat Isis en Donna ontdekken over de jongeren in deze groep, zodat zij hen nóg beter kunnen helpen. Ook geven Donna en Isis advies over hoe stichting Gast meer jongeren kan bereiken en betrekken bij wat zij doen.

Begin volgend jaar presenteren de jongerenambassadeurs hun advies. Via Facebook, Instagram en Twitter blijf jij op de hoogte van hun vorderingen! Ben jij ook geïnspireerd geraakt door het verhaal van Donna en Isis? Stuur ons gewoon een appje en samen kijken we wat jóuw droomplek is!

Gastblog: Jongerenambassadeur Jessica bij Museum Boijmans van Beuningen!

Jongerenambassadeur Jessica schreef een blog over haar ervaringen bij museum Boijmans van Beuningen. Een deel van de blog lees je hier:

Hallo lezers! Mijn naam is Jessica en ik ben 23 jaar. Vanuit mijn droomplek museum Boijmans van Beuningen denk ik vooral mee voor het project Ongezien en de zichtbaarheid van Boijmans in Rotterdam tijdens de verbouwing van het museum.

Ongezien is een project van Boijmans waarin rondleidingen speciaal worden georganiseerd voor blinden en slechtzienden. Op welke manieren kan kunst toegankelijk gemaakt worden voor deze doelgroep? Zelf ben ik ook slechtziend en het is interessant en leerzaam om vanuit deze ervaringsdeskundigheid en een persoonlijke liefde voor kunst en cultuur in te zetten in dit project.

Ik zie Boijmans niet alleen als een museum, maar ook als een cultureel begrip binnen Rotterdam. Het verbinden van mensen door de inzet kunst en cultuur en ook tijdens de verbouwing zichtbaar te blijven binnen de stad en het gehele land.

Ik hoop dat de maatschappelijke functie van kunst en cultuur in de toekomst steeds een grotere rol gaat spelen, onder andere zodat musea toegankelijk zijn voor iedereen en open gesprekken en verbindingen kunnen ontstaan door met elkaar te durven en willen praten en denken om ontwikkelingen te maken.

Nieuwsgierig naar de volledige blog van Jessica? Je vindt hem op onze site!

Jongerenambassadeurs in de spotlight!

Afgelopen tijd kwamen jongerenambassadeurs aan bod in de media én in de troonrede!

NRC: Het politiek ontwaken van de scholier.

Op de voorpagina van NRC Handelsblad stond een artikel over het ‘politiek ontwaken’ van jongeren. Projectleider Jasmijn van Jongerenambassadeurs leverde een bijdrage aan dit stuk!

Troonrede: er komt een jongerenparlement!

Wij moesten even met onze ogen knipperen, maar hij zei het echt: koning Willem-Alexander kondigde de oprichting van een jongerenparlement aan! Een groep jongerenambassadeurs gaf hierover voor de zomer advies aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

Starttraining: Ga de uitdaging aan!

Alle jongerenambassadeurs die beginnen krijgen een starttraining. Met nieuwe ideeën en enthousiasme hebben jongeren de organisaties veel te vertellen. Zij zijn dé ervaringsexperts als het gaat om wat jongeren belangrijk vinden! Tijdens de starttraining krijgen zij de tools in handen die nodig zijn om een goed advies te geven. Zo worden jongeren zich bijvoorbeeld tijdens de training bewust van de non-verbale communicatie. De jongeren moesten over hun hobby’s vertellen zonder te lachen. Dat is natuurlijk lastig als je over iets vertelt wat je graag doet! Ook kregen zij te horen hoe je het beste advies kan geven. Eén van de tips was dan ook om duidelijke en heldere feedback te geven.

Vlogs maken behoort tot een van de onderdelen van de starttraining. Hoe zo’n vlog er uit ziet doen jongerenambassadeurs Esra en Barthil met plezier even voor! Je vindt de vlog hier.

Wil jij je stem laten horen maar weet je nog niet zo goed waar te beginnen? Ook als je nog geen droomplek voor ogen hebt kun je je aanmelden voor de starttraining. Dan kijken we samen welke organisatie bij jou past!

Inspiratie: Nieuwe droomplekken!

Op onze site vind je allerlei organisaties waar jíj aan de slag kunt! Hieronder lichten we er graag drie uit. Staat jouw droomplek hier nog niet tussen? Laat ons weten wat bij jou past en samen kijken we naar de mogelijkheden! Stuur gewoon een appje!

De Bastei Nijmegen
Met ruim 100.000 bijzondere objecten, verhalen over de rivier en een interactieve klimaatshow is De Bastei hét centrum voor natuur en cultuurhistorie aan de Waalkade in Nijmegen. De Bastei wil er zijn voor iedereen, dus ook voor jongeren! Maar hoe bereikt De Bastei jongeren het beste? En hoe maken zij hun presentatie nóg aantrekkelijker? Als jongerenambassadeur mag jij daar over meedenken!

 

Danstheater Korzo
Korzo zoekt een tweede jongerenambassadeur om het team te versterken! Help jij Korzo de bijzondere verhalen van talentvolle dansers in Crosstown, toonaangevende choreografen en de beste muzikanten vertellen? En leg jij zo de link tussen Korzo en jongeren in Den Haag? Meld je nu aan!

 

Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging.
Houd jij van theater, muziek en cultuur? Én heb jij daar een mening over? Als Jongerenambassadeur bezoek je regelmatig voorstellingen en schrijf je recensies die écht gebruikt gaan worden. Wat willen jongeren nou eigenlijk zien? En wat helemaal niet? Als het jongerengezicht van de Stadsschouwburg mag jij dat uitdragen!