Nieuwsbrief juni

In deze juni-nieuwsbrief brengen we je weer helemaal up-to-date over alle ontwikkelingen van de jongerenambassadeurs! Met in deze editie onder andere de eerste dag van Jessica bij museum Boijmans van Beuningen, twee mooie events om aan deel te nemen, een gastblog van jongerenambassadeur Judith, én aandacht voor de bijzondere match van Jelle bij AnaLove. Daarnaast hebben we nog een nieuwe podcast voor je klaar staan, waarbij we in gesprek gaan met jongerenambassadeur Sterre en haar match Andere Tijden. Natuurlijk ontbreken ook de uitgelichte vacatures niet! Veel leesplezier!

Jongerenambassadeur Jessica aan de slag bij Museum Boijmans Van Beuningen!

Vorige week is Jongerenambassadeur Jessica van start gegaan bij haar droomplek: Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De komende paar maanden gaat zij de afdeling educatie en publieksbegeleiding adviseren over de vraag hoe zij het museum toegankelijker én aantrekkelijker kunnen maken voor kunstliefhebbers met een (visuele) beperking. Het museum ontwikkelde eerder al een rondleiding voor mensen met een visuele beperking, en wil met Jessica graag inzoomen op individueel bezoek van deze doelgroep, en op jongeren.

Jessica zal Boijmans allereerst adviseren over de fysieke toegankelijkheid van het museum – inclusief het Depot Boijmans Van Beuningen dat nu gebouwd wordt – voor mensen met een (visuele) beperking. “Kunst is van iedereen, dus ook van mensen met een beperking. Boijmans is een erg toegankelijk museum, maar ik denk dat er nog mooie stappen gezet kunnen worden,” aldus Jessica. De kersverse Jongerenambassadeur gaat daarnaast ook met medewerkers van de afdeling educatie kijken hoe een zelfstandig museumbezoek aantrekkelijker gemaakt kan worden voor bezoekers met een visuele beperking. “Ik ben zelf groot kunstliefhebber, dus wat dat betreft ben ik heel blij dat we twee vliegen in één klap slaan!”

Gouden formule
Boijmans is erg enthousiast over de samenwerking met Jessica. “Bij het toegankelijker maken van het museumgebouw en de collectie is samenwerken met de betreffende doelgroep van essentieel belang. Jessica’s gedrevenheid in combinatie met haar inzicht en ervaring als jongere kunstliefhebber met een visuele beperking is voor ons een gouden formule om te onderzoeken hoe we een museumbezoek nog toegankelijker kunnen maken.”
Ondertussen gaat Jessica het museum ook vanuit haar rol als student adviseren. Boijmans startte eind mei namelijk met een grootscheepse renovatie. De collectie wordt ondertussen zichtbaar, bekend en levendig gehouden middels verschillende projecten, waaronder Boijmans in de klas: het museum (inclusief collectiestukken) gaat naar scholen toe in plaats van andersom. Jessica gaat advies geven over hoe zij jongeren in het vervolgonderwijs kunnen betrekken bij en enthousiasmeren over kunst. “Ook die opdracht is een goede match, want ik studeer Social Work. Ik hoop op deze manier bij te kunnen dragen aan het geloof in de enorme maatschappelijke waarde van kunst. Ik heb er zin in!”

Gastblog: Een spannende nacht in Rijksmuseum Boerhaave

Wat zijn de ervaringen van jongerenambassadeurs tot nu toe, en wat hebben zij bereikt bij hun droomplek? Jongerenambassadeur Judith schreef een blog over haar ervaringen bij Rijksmuseum Boerhaave! Samen met jongerenambassadeur Emma organiseerde zij een evenement tijdens de Museumnacht in Leiden.

Geschreven door: Judith Ravensburg

Op 18 mei was het dan eindelijk zover, de nacht waar wij, Emma en ik, met z’n tweeën naar toe hebben gewerkt in de afgelopen maanden. We hadden in de afgelopen weken veel contact gehad met de organisator van de museumnacht in Leiden over het onderdeel wat wij samen gingen uitvoeren op de nacht zelf. Het besluit, na veel delibereren, viel uiteindelijk op een idee om iets met het voor de gek houden van de zintuigen te doen om in het thema van het museum te blijven. Het Rijksmuseum Boerhaave staat volledig in het thema van de wetenschap en de mensen achter de ontwikkelingen binnen de wetenschap. Elk jaar wordt de museumnacht georganiseerd vanuit de stichting Museumnacht Leiden welke bestaat uit studenten van de studentenvereniging A.L.S.V. Quintus. Een groot aantal van de musea in Leiden organiseren activiteiten, vaak in het thema van het museum. In het Rijksmuseum Boerhaave waren er daarom vooral activiteiten die te maken hadden met de wetenschap. Emma en ik, Jongerenambassadeurs bij het museum, waren samen op het idee gekomen om de zintuigen van de bezoekers te gaan testen op drie verschillende manieren.

We hebben als eerste onderdeel drie verschillende drankjes een andere kleur gegeven om de bezoekers in de war te brengen over wat ze proefden. Als tweede hadden we een spiraal gehuurd om de bezoekers deze concentratietest te laten afleggen. Er was echter een addertje onder het gras bij deze spiraal. De bezoeker moest namelijk een koptelefoon opzetten waar muziek over werd afgespeeld. Zo kregen ze of rustige muziek van Mozart te horen of harde snelle muziek van Alestorm. Hiermee werd het concentreren op de taak die ze moesten uitvoeren veel moeilijker en werden er vaker fouten gemaakt. Het laatste onderdeel was een proef waarbij we het gevoel voor de gek gingen houden. De bezoeker ging met beide handen op tafel zitten op een stoel met een scherm ertussen. Eén van ons ging vervolgens met een veer over de twee handen van de bezoeker, terwijl de bezoeker ook een nep hand voor zich had. De bedoeling hiervan was dat het brein van de bezoeker ging denken dat de nep hand eigenlijk de echte hand was.

Benieuwd naar de rest van Judith’s verhaal? Je vindt het hier!

Podcast: Jongerenambassadeur Sterre bij Andere Tijden!

Jongerenambassadeur Sterre is dol op geschiedenis en adviseert geschiedenisprogramma Andere Tijden hoe zij jongeren kunnen bereiken! In deze podcast komt Sterre aan het woord, en horen we van Rafaëla van Andere Tijden hoe waardevol het advies van een jongerenambassadeur is! Veel luisterplezier!

De podcast beluister je op Spotify of Soundcloud!

Jongerenambassadeur Jelle gestart bij voedselproducent AnaLove

Een tijdje terug is Jongerenambassadeur Jelle aan de slag gegaan bij zijn droomplek: voedselmaker AnaLove. De komende maanden gaat hij het bedrijf adviseren over nieuwe producten. “Een match made in heaven”, aldus Jelle, die in zijn vrije tijd veel met voedsel bezig is.

Inmiddels heeft Jelle zijn eerste kennismaking met AnaLove erop zitten. Hij denkt allereerst mee over de lancering van nieuwe producten, aangezien het bedrijf zich wil verbreden. Het is geen toeval dat hij bij AnaLove als Jongerenambassadeur aan de slag gaat: “Ik studeer scheikunde en ben echt de voedselkant opgegaan. Daarnaast ben ik in mijn eigen leven veel met voedsel bezig. Ik probeer zo gezond en duurzaam mogelijk te eten,” aldus Jelle.

AnaLove staat voor de uitdaging nieuwe innovatieve concepten op de markt te zetten. “Met het minimaliseren van E-nummers en toevoegingen is AnaLove al goed op weg. Ik vind het mooi om aan die pure en mooie producten bij te dragen. Want alle beetjes helpen!” aldus de student, die de pragmatische insteek van de opdrachten erg fijn vindt.

Jelle bevindt zich dus op het snijvlak tussen milieu aan de ene kant, en lekker eten aan de andere kant. Hier voelt hij zich, vooral door zijn eigen levensstijl en houding ten opzichte van voedsel, erg prettig bij. “Als je gezond eet, ben je verbonden met jezelf. Je laat ermee zien dat je goed voor jezelf en anderen zorgt. Een biologische en vegan levensstijl moet ‘gewoon’ worden, want er hangt nu nog een bepaald sfeertje omheen. Daar denk ik graag over mee als Jongerenambassadeur!”
Geïnspireerd geraakt door de match van Jelle? We kijken graag met je naar een plek die aansluit op jouw interesses! Stuur ons een appje op 06 18530825!

Nieuwe Droomplekken!

Ministerie van VWS: adviseer over vaccinaties!

Sinds vorig jaar kunnen alle meiden en jongens tussen de 14 en 18 jaar een vaccinatie tegen de meningokokken krijgen. Hoe denk jij over vaccineren? Ben jij voor of juist tegen? Waarom? En hoe denken je vrienden erover? Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is op zoek naar jouw mening voor de campagne deelditnietmetjevrienden.nl! Adviseer jij staatssecretaris Blokhuis? Meld je nu aan als jongerenambassadeur bij het ministerie!

KBO-PCOB: zijn jouw opa en oma ook superhelden?

Vind jij jouw oma ook zo wijs? Is jouw oude buurman altijd een luisterend oor voor jou? Of kan jouw opa je altijd mooie verhalen vertellen over vroeger? Waarom zijn de oudere mensen in jouw leven zo belangrijk? KBO-PCOB wil alle bijzondere verhalen van jongeren over senioren verzamelen om te laten zien dat zij voor iedereen onmisbaar zijn! Wil jij met een team van jongerenambassadeurs jouw verhalen vertellen, ouderen in jouw omgeving interviewen, in gesprek gaan met senioren en werk je mee aan een landelijke campagne? Meld je aan!

CBG: Betrouwbare info over medicijnen

Lees jij weleens de bijsluiter van medicijnen? Vind je die überhaupt veel te lang en wil je meehelpen om de bijsluiter korter en begrijpelijker te maken? Wat zijn jouw ideeën om online medicijninformatie herkenbaar, begrijpelijk en bekender te maken? Zorg jij ervoor dat straks iedereen weet waar je iets moet checken? Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wil graag jouw mening horen over deze vragen! Aanmelden kan hier!